Σε έκκληση προς τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης να μην παρακρατήσουν τα πλεονάσματα που προκύπτουν από το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας προχώρησε η Ομάδα Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Η Γερμανία, επισημαίνει η Ομάδα, μετράει ήδη κέρδη ύψους 400 εκατ. ευρώ από το πρώτο ελληνικό πρόγραμμα, αφού τα δάνεια είχαν αρκετά υψηλότερο επιτόκιο.

Συζητήσεις έχουν ανοίξει πρόσφατα για μια σειρά επιλογών όσον αφορά τα πλεονάσματα που προκύπτουν σε σχέση με το σταθερά υψηλό ελληνικό δημόσιο χρέος, επισημαίνεται.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρότεινε, για παράδειγμα, τη μεταβίβαση κεφαλαίων που προκύπτουν από τη διαφορά του επιτοκίου. Τα εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση μέρη εξετάζουν επίσης την πιθανότητα απευθείας μεταβιβάσεων στην Ελλάδα, προκειμένου να μειωθεί το επίπεδο του χρέους ως εναλλακτική λύση στην προηγούμενη πρόταση μιας νέας μείωσης χρέους.

Σχολιάζοντας αυτές τις εναλλακτικές επιλογές, ο πρόεδρος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, Χάνες Σβόμποντα, δήλωσε ότι «καθ’όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που είχα στην Ελλάδα, πάντα υποστήριζα ότι αυτοί που σήμερα παραπονιούνται είναι οι περισσότερο ωφελημένοι από την κατάσταση.

» Η πρόταση Σόιμπλε για επιστροφή τοκοχρεολυσίων δεν είναι μόνο θετική, αλλά έρχεται με καθυστέρηση και προφανώς την υποστηρίζουμε».

» Άλλα κόμματα και ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή και να προβούν σε θαρραλέες πρωτοβουλίες που θα ενθαρρύνουν την ολοκλήρωση των αναγκαίων όσο και επειγουσών μεταρρυθμίσεων».

Ο πρόεδρος της ομάδας σημειώνει ακόμη ότι «η επιλογή των απευθείας μεταβιβάσεων είναι σωστή. Αυτό που είναι απαραίτητο άμεσα είναι η οικονομική ασφάλεια ώστε να συνεχίσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και ο ελληνικός λαός να λάβει διαβεβαιώσεις ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Είμαι βέβαιος ότι οι φορολογούμενοι των χωρών που συνεισφέρουν θα κατανοήσουν ότι αυτή είναι μια επένδυση στην Ευρώπη, με μακροπρόθεσμα οφέλη για όλες τις χώρες και, τελικά, τους πολίτες».

Επιπλέον, η Μαριλένα Κοππά, μέλος της Ομάδας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ΚΟ ΠαΣοΚ πρόσθεσε: «Εάν αυτή η πρόταση μετουσιωθεί σε πράξη, θα συνιστούσε ένα θετικό μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, που είναι απαραίτητο για την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων».

» Αυτό που σήμερα χρειάζεται η Ελλάδα είναι ενθαρρυντικά μηνύματα και πολιτικές από την Ευρώπη και ιδιαίτερα από την Γερμανία».