Η οικονομική επιβίωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός αποτελεί πρωταρχικό στόχο για τον πρόεδρο της ΠΑΕ κ. Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι της Πέμπτης (15/11) περιέγραψε τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Τριφύλλι, καθώς το έλλειμμα που παρέλαβε η διοίκησή του το περασμένο καλοκαίρι άγγιζε τα 30 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αλαφούζος, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι ο Παναθηναϊκός «δεν θέλει να δημιουργήσει άλλη παράγκα, απαιτεί όμως ισονομία», αποκάλυψε ότι τις προσεχείς ημέρες θα προσληφθεί ένας σκάουτερ παικτών από το εξωτερικό που θα προτείνει ποδοσφαιριστές και ότι θα καταβληθεί προσπάθεια για μεταγραφές τον Ιανουάριο. Επίσης, επανέλαβε ότι η επιστροφή στο γήπεδο της Λεωφόρου είναι δεδομένη και ότι προχωράει το πλάνο του Βοτανικού, για το οποίο είπε ότι σχεδιάζεται γήπεδο χωρητικότητας 35.000 θεατών με δυνατότητα επέκτασης στις 50.000-55.000, ενώ αναφέρθηκε και στις υποθέσεις Καραγκούνη, Κατσουράνη, όπως φυσικά και στην αποχώρηση του κ. Ζ. Φερέιρα και την προώθηση στην πρώτη ομάδα του κ. Χ.Ρ. Ρότσα. Αναφορικά με τους στόχους της ομάδας εφέτος απάντησε ότι αυτοί είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου και η έξοδος στην Ευρώπη.

Αναλυτικά αναφέρθηκε στα εξής ζητήματα:

Για την οικονομική κατάσταση:
«Πιστέψαμε σε ένα μοντέλο την αποχή που λεφτά υπήρχαν. Τη σημερινή εποχή δεν υπάρχουν επιχειρηματίες που θα βάζουν λεφτά για πάντα. Ο Παναθηναϊκός δεν παύει να είναι ένα μαζεμένο μαγαζί. Γι’ αυτό έχουμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε σε λογικά πλαίσια, ενώ φέτος παίξαμε Ευρώπη και αυτό έφερε έσοδα. Αν δεν βρούμε λύσεις άμεσα, του χρόνου θα έχουμε πρόβλημα.

Μαζέψαμε κάποια χρήματα κάποιοι επιχειρηματίες και απευθυνθήκαμε στον κόσμο. Οι ζημιές ήταν 15 εκατ. το 2011, την επόμενη χρονιά έφτασαν τα 22 και στη συνε΄’χεια τρο άνοιγμα ήταν 30 εκατ. Δεν έχει βρεθεί λύση. Ο Παναθηναϊκός ακόμη κινδυνεύει. Δεν έχει λυθεί το πρόβλημα, απλά γίνονται προσπάθειες. Τα χρέη είναι κυρίως προς τους ποδοσφαιριστές και κατά συνέπεια προς την εφορία. Δεν θα πεθάνει όμως. Ίσως χρειαστεί να γίνουν κάποιες βίαιες προσαρμογές.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι πως δεν έχει ούτε ένα περιουσιακό στοιχείο στο όνομά του. Αυτό θα αλλάξει. Θα επιστρέψουμε στη Λεωφόρο που είναι δική μας. Είναι βέβαια παλιό γήπεδο που δεν καλύπτει τις ανάγκες της ομάδας, επομένως θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατασκευή καινούριου».

Για τον Φερέιρα:
«Από την αρχή ο κ. Φερέιρα μου είπε πως ο Παναθηναϊκός πρέπει να φτιάξει νέα ομάδα, Κάποιοι παίκτες είχαν μεγάλα συμβόλαια, ενώ ήταν και μεγάλης ηλικίας και δεν μπορούσαμε να τους παραχωρήσουμε. Από την αρχή ο στόχος ήταν να φτιάξουμε μια ομάδα μετά από 2-3 χρόνια. Δεν γίνονται θαύματα όταν δεν έχεις χρήματα. Είδατε πού φτάσαμε όταν βάλαμε πολλά λεφτά. Ο μόνος τρόπος είναι να φτιάξουμε μια ομάδα παό τις Ακαδημίες και αυτό θέλει χρόνο. Από τον Παναθηναϊκό λείπουν πολλά. Χρόνος και σχέδιο. Ήμασταν σε ένα μοντέλο με μεγάλους παίκτες και η αλλαγή ήταν βίαιη.

Ο Παναθηναϊκός αντιμετωπίζει το ποδοσφαιρικό κατεστημένο και δεν πρόκειται να πω παραπάνω αφού μας καλεί ο εισαγγελέας μόνο εμάς και την ΑΕΚ. Είχαμε όμως και ατυχίες στα παιχνίδια. Ο κ. Φερέιρα είχε αντιληφθεί πως δεν μπορεί να βοηθήσει. Προσπάθησαν να τον στηρίξω όπως όφειλα. Θα ήθελα και οι οπαδοί μας να είχαν μεγαλύτερη υπομονή. Όταν κατάλαβε πως το κλίμα δεν μπορούσε να αλλάξει, αποφάσισε να παραιτηθεί. Είναι φιλόσοφος του ποδοσφαίρου και πολύ ηθικός. Ήθελε να φύγει την άνοιξη. Όταν κατάλαβε πως δεν μπορούσε να βοηθήσει, παραιτήθηκε. Του πρότεινα να αναλάβει άλλη συμβουλευτική θέση αλλά αρνήθηκε».

Για τον Χουάν Ραμόν Ρότσα:«Δεν υπάρχει ιδανικότερος άνθρωπος πέρα από τον Ρότσα. Θα πάμε μαζί μέχρι το καλοκαίρι και θα δούμε τι θα γίνει. Δεν θέλαμε να πάμε σε μια λύση από το εξωτερικό».

Για τον κόσμο:«Η επιτυχία είναι άμεσα συνδεδεμένη μη τη στήριξη ή όχι των οπαδών της ομάδας. Έχουμε πολλές και ταγμένους οπαδούς. Το κόστος της ομάδας πρέπει να εναρμονιστεί με τα έσοδά του. Όσο λιγότερα είναι αυτά τόσο πιο δύσκολη θα είναι η επιβίωσή του. Γι΄αυτό βγήκα μπροστά, αφού δεν υπήρχε κανένας άλλος. Η οικονομική πραγματικότητα είναι πολύ κακή. Αυτοσκοπός κάθε ομάδας και ειδικά του Παναθηναϊκού είναι οι νίκες και οι τίτλοι. Αυτό δεν σημαίνει πως η ομάδα θα μπορεί να το κάνει του χρόνου. Θαύματα δεν γίνονται…».

Για το ενδεχόμενο να μπει κάποιος επενδυτής:«Αν βρεθεί επενδυτής θα είναι ευπρόσδεκτος. Το εύχομαι και θα είμαι ευτυχής αν γίνει κάτι τέτοιο. Μέχρι σήμερα δεν έχω καμία ενόχληση επίσημα ή ανεπίσημα από κανέναν. Πιστεύω όμως στο μοντέλο που ακολουθούμε και νομίζω πως στο μέλλον αυτή θα είναι η λύση για να είναι ο σύλλογος ανεξάρτητος και δεν θα έχει ανάγκη κανέναν επενδυτή».

Για το πώς θα αντιμετωπιστεί το κατεστημένο:«Μόνο ηθικός είναι ο τρόπος που ο Παναθηναϊκός μπορεί να παλέψει τέτοιες καταστάσεις. Με συστηματική αντίδραση και αποκάλυψη και αντιμετώπιση τέτοιων συνθηκών, ο Παναθηναϊκός θα αλλάξει τα ήθη στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Ο Παναθηναϊκός δεν είναι μόνος του. Η ΑΕΚ είναι σε αντίστοιχη θέση και σιγά-σιγά θα γίνουμε περισσότεροι. Αν αποτύχουμε θα επικρατήσει η Μαφία… Ο Παναθηναϊκός δεν θέλει να φτιάξει τη δική του παράγκα. Ο Παναθηναϊκός θέλει να παίζει ισότιμα. Ακόμη και την εποχή του Καπετάνιου και της παντοδυναμίας του και άλλες ομάδες έπαιρναν τίτλους».

Για την ενίσχυση της ομάδας τον Ιανουάριο:
«Συνεργαζόμαστε με έναν σπουδαίο σκάουτερ ο οποίος ξεκινά άμεσα προκειμένου να μας βρει παίκτες για τον Ιανουάριο γνωρίζοντας πολύ καλά την οικονομική κατάσταση της ομάδας… Δεν πάμε να αγοράσουμε παίκτη αξίας γιατί δεν υπάρχουν λεφτά. Η γνώμη του κ. Σαμαρά είναι πάντα βαρύνουσα. Το να φτιάξεις ένα δίκτυο σκάουτερ απαιτεί χρόνο και χρήμα και γι’ αυτό προτιμήσαμε αυτή τη συνεργασία».

Για τη θέση του τεχνικού διευθυντή:«Δεν πιστεύω στην πολυαρχία, ακόμη περισσότερο για εμάς τους Έλληνες. Ο προπονητής έχει την απόλυτη εξουσία. Τις αποφάσεις τις παίρνει αυτός

Για τους φετινούς στόχους του Παναθηναϊκού:
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Το Κύπελλο είναι ένας εφικτός στόχος. Μια καλή θέση στο πρωτάθλημα είναι στόχος και προσπάθεια να βγούμε στην Ευρώπη. Το να πούμε πως πάμε για πρωτάθλημα είναι ουτοπικό».

Για τον Καραγκούνη:«Ο Καραγκούνης ήταν μια πολύ βασική συνισταμένη του Παναθηναϊκού χωρίς αμφιβολία. Μια ομάδα δεν έχει τη δυνατότητα χωρίς συνέπειες να διακόψει ένα συμβόλαιο. Όταν ένας παίκτης είναι ακριβός και έχει σχετικά μεγάλες απαιτήσεις δεν μπορούμε να τον κρατήσουμε. Του είπα ότι είναι ευπρόσδεκτος να παίξει έξι μήνες στον Παναθηναϊκό με ένα συμβολικό τίμημα κλείνοντας την καριέρα του. Η οικονομική πραγματικότητα επιβάλει πολλά πράγματα».

Για το γήπεδο στο Βοτανικό:«Είμαστε σε επαφή με το Δήμο που θεωρεί βασικό σχέδιο τη Διπλή Ανάπλαση. Με την ανάπλαση του Βοτανικού ξαναγεννιέται μια κατεστραμμένη περιοχή της Αθήνας. Βλέπω μια πολύ θετική βοήθεια από πλευράς Δήμου. Δημιουργούνται συνθήκες πολύ ευνοϊκές. Είμαστε σε επαφή με κατασκευαστικές. Προσπαθούμε να μειώσουμε το κόστος. Το γήπεδο λειτουργούσε έως το 2008. Είναι μύθος ότι θα καταρρεύσει. Έχει γίνει έλεγχος. Μηχανικοί θα ελέγξουν το γήπεδο και θα γίνουν οι απαραίτητες επισκευές. Είναι περισσότερο τυπικό παρά ουσιαστικό. Θα διορθωθεί μια αδικία. Κάτι που έγινε στο σκοτάδι. Αναφέρομαι στο νόμο Μπιρμπίλη. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να σταματήσει τελείως τη Διπλή Ανάπλαση. Να πάει στο ΣτΕ και νομικά εάν αποφασίσουμε να παλέψουμε το θέμα έχουμε πολύ ισχυρή θέση».

Για τον Κατσουράνη:«Βοήθησε τον Παναθηναϊκό και δέχτηκε έναν πολύ λογικό οικονομικό συμβιβασμό. Οι αποφάσεις παίρνονται και όπως συμβαίνει σε κάθε επιχείρηση κρίνονται. Μπορεί να είναι επιτυχημένες ή όχι. Ήταν ο πιο έμπειρος παίκτης κι όμως είχε παίξει πολύ λίγα χρήματα. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ για τη διαλλακτικότητά. Αν ο προπονητής αποφασίσει κάτι, δεν γίνεται να μη στηρίξεις την απόφασή του».

Για το αν το έχει μετανιώσει που ασχολήθηκε με τον Παναθηναϊκό:«Όχι δεν το έχω μετανιώσει, γιατί αν το μετανιώσω…»