Eνα βαλς ή ένα μάθημα γιόγκα μια φορά την εβδομάδα μπορούν να κάνουν «θαύματα» σε άτομα που ταλαιπωρούνται από την αρθρίτιδα, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Οι ειδικοί από το Νοσοκομείο Ειδικής Χειρουργικής της Νέας Υόρκης διαπίστωσαν ότι τα προγράμματα χορού, γιόγκα και Pilates που προσέφερε το νοσοκομείο σε ασθενείς είχαν ως αποτέλεσμα την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους.

Παυσίπονο η εβδομαδιαία άσκηση

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που ακολουθούσαν τα συγκεκριμένα προγράμματα εμφάνιζαν βελτίωση της ισορροπίας τους συγκριτικά με άλλους και δήλωναν ότι πονούσαν λιγότερο. Τα οφέλη αυτά φάνηκε να μειώνουν την πιθανότητα ατυχημάτων και πτώσεων και να βελτιώνουν γενικότερα την ποιότητα ζωής τους.

«Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να δηλώσουν τα επίπεδα του πόνου που ένιωθαν, φάνηκε μια αισθητή μείωση ως προς τον πόνο που βίωναν προ μαθημάτων και μετά μαθημάτων» εξηγεί η Σάντρα Γκόλντσμιθ. «Ο πόνος αποτελεί βασικό παράγοντα της ποιότητας ζωής ενός ασθενούς. Αν μπορέσουμε να προσφέρουμε μαθήματα που να περιορίζουν τον πόνο, τότε αυτό θα είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ειδικοί προχώρησαν στην αξιολόγηση της επίδρασης εβδομαδιαίων προγραμμάτων άσκησης (Tai Chi, γιόγκα, ασκήσεις εδάφους, ασκήσεις σε όργανα Pilates, χορευτικές ασκήσεις) στην κατάσταση της υγείας 200 ασθενών. Πριν την έναρξη της παρακολούθησης των ασθενών τούς ζητήθηκε να αξιολογήσουν τον πόνο (με τη βοήθεια μιας κλίμακας προσδιορισμού της έντασης του μυϊκού πόνου και του πόνου στις αρθρώσεις), την ισορροπία, τις πτώσεις και τα επίπεδα της σωματικής τους άσκησης. Οι ερευνητές κατέγραψαν ακόμη τις επιπτώσεις του πόνου στην ποιότητα ζωής των ασθενών – στις καθημερινές τους δραστηριότητες, στη διάθεσή τους, στην κίνηση και στο περπάτημα, στον ύπνο, στην εργασία και στη γενικότερη απόλαυση της καθημερινότητάς τους.

Εντυπωσιακά αποτέλεσματα

Στο τέλος της δοκιμής, περίπου το 53% των ασθενών δήλωσε ότι τα εβδομαδιαία προγράμματα που ακολουθούσε είχαν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του πόνου της αρθρίτιδας. Συγχρόνως καταγράφηκε μια βελτίωση της τάξεως του 54% στα επίπεδα της γενικής τους δραστηριότητας, στη διάθεση, στο περπάτημα, στον ύπνο, στην εργασία και στην απόλαυση της καθημερινότητάς τους.

Οι πτώσεις μετά τον κύκλο των μαθημάτων εμφάνισαν μείωση, ενώ το ίδιο συνέβη και στην περίπτωση των ατυχημάτων και της πιθανότητας νοσηλείας των ασθενών.

«Θέλουμε όλοι οι ασθενείς μας να ακολουθούν πρόγραμμα άσκησης» αναφέρει η ρευματολόγος δρ Λίντα Ράσελ. «Και αυτό διότι οι ίδιοι επωφελούνται από τα προγράμματα εποπτευόμενης άσκησης ως προς τη γενική αίσθηση της ευημερίας και του πόνου, που οφείλεται στην αρθρίτιδα» προσθέτει η ίδια.