Ξεκίνησε ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο θα παρακολουθεί τις χιονοπτώσεις στη Γη και θα κάνει μετρήσεις των επιπέδων του χιονιού σε διάφορα σημεία των βουνών. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα νέα δεδομένα του χιονιού θα βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση των κλιματικών αλλαγών.

Τα ορεινά… βαρόμετρα

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα βουνά αποτελούν βαρόμετρα στις κλιματικές διεργασίες αλλά υπάρχουν ορισμένα ερωτήματα που αφορούν τα όρη στα οποία μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν απαντήσεις. Πόσο χιόνι υπάρχει στις κορυφές και τις πλαγιές τους; Σε τι ποσοστό μεταβάλλεται κάθε χρόνο η ποσότητα του χιονιού που πέφτει εκεί; Σε αυτές και άλλες ερωτήσεις θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις το πρόγραμμα SPICE που οργανώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO).

Οι επιστήμονες που μετέχουν στο πρόγραμμα θα τοποθετήσουν προηγμένα όργανα παρατήρησης και μετρήσεων σε 15 βουνά σε όλο τον πλανήτη. Οι ειδικοί μπορούν να μετρούν με ακρίβεια παραμέτρους όπως η θερμοκρασία, η ατμοσφαιρική πίεση, η ταχύτητα του ανέμου και η υγρασία αλλά οι μετρήσεις της χιονόπτωσης αποτελούν μέχρι σήμερα ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα. Αυτό γιατί οι χιονονιφάδες έχουν ελάχιστο βάρος και παρασύρονται από τους ανέμους ενώ επίσης οι καιρικές συνθήκες εμποδίζουν τις μετρήσεις αφού επηρεάζουν καθοριστικά την ποσότητα του χιονιού που συλλέγουν τα υπάρχοντα όργανα μετρήσεων.

Το πρόγραμμα

Με την εγκατάσταση νέου υπερσύγχρονου εξοπλισμού οι ερευνητές στοχεύουν σε ακριβείς μετρήσεις των χιονοπτώσεων και του πάχους του χιονιού στα βουνά. Οι συμμετέχοντες στο SPICE ευελπιστούν ότι τα αποτελέσματα των καταγραφών θα βοηθήσουν στο να δημιουργηθούν καλύτερα και μεγαλύτερης ακρίβειας κλιματικά μοντέλα. Τα δεδομένα θα βοηθήσουν εκτός των άλλων σε καλύτερες προβλέψεις για τις μεταβολές στα οικοσυστήματα αλλά και για τα αποθέματα νερού τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι χιονοπτώσεις παίζουν κεντρικό ρόλο στον παγκόσμιο υδρολογικό κύκλο. Αν δεν μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια την ποσότητα των χιονοπτώσεων τότε δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με ακρίβεια πόσο νερό έχουμε τώρα στη διάθεση μας και πόσο θα έχουμε στο μέλλον» δηλώνει ο Ρότζερ Ατκινσον, στέλεχος του WMO.