Σε αντίθεση με τις έξι χώρες του Κόλπου που αναγνώρισαν τον «Εθνικό Συνασπισμό» – απαρτίζεται από τις κυριότερες ομάδες της αντιπολίτευσης και συστάθηκε προ ημερών στην Ντόχα – ως τον νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού, ο Αραβικός Σύνδεσμος ήταν λιγότερο «γενναιόδωρος».

Οι αραβικές κυβερνήσεις περιορίστηκαν στο να αναγνωρίσουν μεν τον Συνασπισμό, αλλά όχι πλήρως, αναφέροντας ότι πρόκειται για «έναν νόμιμο αντιπρόσωπο του συριακού λαού και πρωταρχικό συνομιλητή».

Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης επιδιώκει, τη στιγμή που ο εμφύλιος εντός της Συρίας συνεχίζεται χωρίς να διαφαίνεται διέξοδος, να αναγνωριστεί ως μοναδικός και αποκλειστικός αντιπρόσωπος και εξόριστη «κυβέρνηση εν αναμονή».

Αν και τα έξι κράτη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, που κυβερνώνται από σουνίτες, αναγνώρισαν πλήρως τον συνασπιμό, ωστόσο η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνέσμου δεν κατέληξε σε ανάλογης «αποφασιστικότητας» διατύπωση εξαιτίας, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στο Reuters, κυρίως των επιφυλάξεων του Ιράκ και της Αλγερίας.

Ο Αραβικός Σύνδεσμος, βάσει του ανακοινωθέντος της συνάντησης όπως το διάβασε ο πρωθυπουργός και ΥΠΕΞ του Κατάρ τα ξημερώματα της Τρίτης, «καλωσορίζει τη συμφωνία των κομμάτων της συριακής αντιπολίτευσης και καλεί και άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα να πάρουν μέρος στον συνασπισμό».

Οι υπουργοί κάλεσαν τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς να αναγνωρίσουν τον Εθνικό Συνασπισμό ως νόμιμο αντιπρόσωπο των επιδιώξεων του συριακού λαού.

Ο Λίβανος, ας σημειωθεί, δεν συμμετείχε στην τελική αποφάση του Αραβικού Συνδέσμου εξαιτίας της ευαίσθητης θέσης του και της σχέσης του με τη Δαμασκό.