Υστερα από ένα ομολογουμένως ανέλπιστα κακό ξεκίνημα (4 ήττες στους 5 πρώτους αγώνες της κανονικής περιόδου!), οι Λος Αντζελες Λέικερς αποφάσισαν να πράξουν κάτι που είναι σπάνιο για τα δεδομένα του ΝΒΑ σε τόσο μικρό διάστημα από την έναρξη του πρωταθλήματος. Απέλυσαν τον προπονητή κ. Μάικ Μπράουν και μπήκαν σε διαδικασία αναζήτησης αντικαταστάτη του.
Ο πλέον επικρατέστερος για τη θέση στον πάγκο των Λιμνάνθρωπων ήταν ο κ. Φιλ Τζάκσον, ο προπονητής υπό τις οδηγίες του οποίου ο νυν αστέρας της ομάδας Κόμπι Μπράιαντ κατέκτησε και τα πέντε πρωταθλήματα της καριέρας του. Ο τελευταίος ήταν άλλωστε και εκείνος που επέμενε για την επιστροφή του 67χρονου «Ζεν Μάστερ».
Ωστόσο η ιδιοκτησία των Λέικερς αποφάσισε να δώσει την μπαγκέτα στον κατά επτά χρόνια νεότερό του κ. Μάικ Ντ’ Αντόνι με το σκεπτικό ότι το υπάρχον ρόστερ δεν θα μπορούσε να ανταποκριθεί στην περίφημη «τριγωνική επίθεση» του κ. Τζάκσον με την εφαρμογή της οποίας ο διοπτροφόρος τεχνικός κατέκτησε 11 (προπονητικούς) τίτλους στην καριέρα του, έξι με τους Σικάγο Μπουλς (του Μάικλ Τζόρνταν) και πέντε με τους Λέικερς.
Και τούτο διότι το στυλ παιχνιδιού που θέλουν (και πρέπει βάσει του ρόστερ τους) να αναπτύξουν πλέον οι Λιμνάνθρωποι επιτάσσει την μεγαλύτερη συμμετοχή στο παιχνίδι του πλέι μέικερ της ομάδας.
Και όταν αυτός είναι ένας σταρ, όπως (έστω και στα 39 του) ο νεοαποκτηθείς Καναδός Στιβ Νας, τότε ο προπονητής οφείλει να εξασφαλίσει ότι η μπάλα θα περνάει συνεχώς από τα χέρια του, εν αντιθέσει με τους κανόνες της «τριγωνικής επίθεσης», στην εφαρμογή της οποίας ο πόιντ γκαρντ είναι ένας απλός κρίκος της αλυσίδας που αναλώνεται σε ρόλο πασέρ.
Ο κ. Ντ’ Αντόνι είχε συνεργαστεί για αρκετά χρόνια με τον Νας στους Φοίνιξ Σανς και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πώς θα τον αξιοποιήσει. Παράλληλα η προπονητική φιλοσοφία του εμπεριέχει και μπόλικο παιχνίδι κοντά στο καλάθι (inside game), εκεί όπου οι Λέικερς διαθέτουν το κορυφαίο δίδυμο ψηλών στο ΝΒΑ αποτελούμενο από τον Ισπανό Πάου Γκασόλ και τον «Superman» Ντουάιτ Χάουαρντ.
Το θέμα είναι ποια άποψη έχει για όλα αυτά ο Μπράιαντ ο οποίος το περασμένο καλοκαίρι, όταν έγιναν οι μεγάλες προσθήκες των Νας και Χάουαρντ, θύμισε σε όλους ότι «αυτή παραμένει η δική μου ομάδα»…