Το ΤEDxΑthens διοργανώνεται φέτοςστο Θέατρο του Κέντρου Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος. Με θέμα «Τhe ones who do» θα είναι αφιερωμένο σε αυτούς που έχουν ήδη καταφέρει να κάνουν πράξη το όραμα τους και τις ιδέες τους. Όταν το TEDx ξεκίνησε πριν από δυο χρόνια στην Αθήνα-ήταν πιθανόν μία από τις  πρώτες εκδηλώσεις «προβληματισμού» και δημοσίου διαλόγου σε ένα κοινό που δεν είχε συνηθίσει σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις. Από τότε και ενώ η οικονομική  και κοινωνική κρίση έχει χειροτερέψει το ενδιαφέρον για debates, παρουσιάσεις, και δημόσιο διάλογο έχει μεγαλώσει κατά πολύ.

Η ιδέα πίσω από οποιοδήποτε TED πάντως, είναι σχετικά απλή. Πρόκειται για μια ετήσια διοργάνωση  αφιερωμένη στις Ιδέες Που Αξίζει Να Διαδοθούν. Άνθρωποι μοιράζονται τις ιδέες και τις πράξεις τους σε μικρές ομιλίες στο κοινό. Το πρώτο TED έγινε στην Καλιφόρνια το 1984 και μέχρι τώρα κορυφαίες προσωπικότητες από όλο τον κόσμο έχουν μιλήσει στο κοινό (ανάμεσα τους ο Bill Clinton, Al Gore, Richard Dawkins και Bill Gates). Η ιδέα σύντομα διαδόθηκε σε όλον τον κόσμο όπου και εμφανίστηκαν τα TEDx, προγράμματα από τοπικές εκδηλώσεις δηλαδή οι οποίες οργανώνονται από ομάδες εθελοντών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το TEDxAthens είναι ένα από τα 5 μεγαλύτερα του κόσμου. To πραγματικά ενδιαφέρον είναι ότι οι ομιλίες δεν απευθύνονται μόνο στο ακροατήριο που παρακολουθεί εκείνη τη στιγμή αλλά μεταδίδεται live και οnline- και πολλές από τις ομιλίες του TED κάνουν μια δεύτερη διαδικτυακή καριέρα για χρόνια μετά την αρχική ομιλία.

Στη φετινή διοργάνωση  που θα γίνει στις 24 Νοεμβρίου θα δούμε περίπου 25 ομιλητές. Δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα όλα τα ονόματα αλλά το TEDx έχει πάντα μια τάση προς την τεχνολογική καινοτομία και η φετινή χρονιά δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες παρουσίες θα είναι σίγουρα ο  Lars Rasmussen, director of engineering στο Facebook, o Steve Vranakis, creative director των εργαστηρίων της Google και ο David Shing, ψηφιακός προφήτης της ΑOL. Tα ονόματα δεν περιορίζονται φυσικά στον τεχνολογικό τομέα αλλά καλύπτουν όλους τους τομείς (Τechnology, Entertainment, Design) ενώ με μεγάλη ανυπομονησία περιμένουμε και την ομιλία της διασημότερης ελληνίδας σχεδιάστριας μόδας Μαίρης Κατράντζου και της πρωταθλήτριας motocross Αshley Fiolek.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος είναι η πρώτη χρονιά που η διοργάνωση είναι διήμερη. Εκτός από το καθιερωμένο ted του Σαββάτου – 25 ομιλητές που θα έχουν 18 λεπτά ο καθένας για να μιλήσουν για τις ιδέες τους το φετινό πρόγραμμα του tedxAthens περιλαμβάνει και μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα πρωτοβούλια, το Human Grid η παρουσίαση του οποίου θα γίνει την Παρασκευή 23/11 στον πολυχώρο Hub. Το Human Grid έχει σαν σκοπό να χαρτογραφήσει και να αναδείξει τη δουλειά εθελοντικών ομάδων στην Αθήνα. Ο σκοπός είναι να μάθουμε  τη δουλειά ανθρώπων που αποφάσισαν να α βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους, και να κάνουν κάτι καλό για τους γύρω τους και την πόλη τους.

Για αιτήσεις  και περισσότερες πληροφορίες εδώ.