Τριάντα χρόνια συμπληρώνει εφέτος ο Κλασικός Μαραθώνιος Αθηνών που θα πραγματοποιηθεί στη μνήμη του ειρηνιστή και βαλκανιονίκη Γρηγόρη Λαμπράκη. Η εκκίνηση θα δοθεί το πρωί της Κυριακής (11/11) στις 9 π.μ. από τον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της αφετηρίας στον Τύμβο του Μαραθώνα, ενώ η συμμετοχή αναμένεται τεράστια.

Συνολικά θα λάβουν μέρος 26.000 δρομείς στην κλασική διαδρομή, στους λαϊκούς αγώνες των 10.000μ. και 5.000μ. και στους υπόλοιπους αγώνες. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, την κλασική διαδρομή θα… αποτολμήσουν 9.500 δρομείς.

Κατά τον εφετινό 30ό διεθνή Κλασικό Μαραθώνιο θα εορταστούν και τρεις σημαντικές επέτειοι. Αφενός συμπληρώνονται 30 χρόνια από την καθιέρωση του Μαραθωνίου της Αθήνας στην κλασική διαδρομή (εκκίνηση: Τύμβος Μαραθώνα – τερματισμός: Παναθηναϊκό Στάδιο) ως διεθνή αγώνα. Επίσης, 30 χρόνια συμπληρώνονται και από την ίδρυση της AIMS (Παγκόσμια Ενωση Μαραθώνιων Δρόμων) μέλος της οποίας είναι και ο ΣΕΓΑΣ, ενώ συμπληρώνονται 100 χρόνια και από τη γέννηση του σπουδαίου βαλκανιονίκη πρωταθλητή του στίβου, μαραθωνοδρόμου της Ειρήνης, δολοφονηθέντος βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

Η επιτυχία και της εφετινής διοργάνωσης θεωρείται δεδομένη, ενώ κρυφή προσδοκία των διοργανωτών είναι η κατάρριψη του ρεκόρ της κλασικής διαδρομής που κατέχει ο Ιταλός Στέφανο Μπαλντίνι από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 με χρόνο δύο ώρες, δέκα λεπτά και 55 δευτερόλεπτα.

Το επίπεδο των ξένων αθλητών που θα λάβουν μέρος είναι αρκετά υψηλό και υπάρχει η δυνατότητα κατάρριψης του ρεκόρ καθώς συμμετέχουν τρεις με ατομικό ρεκόρ μικρότερο από το ρεκόρ διαδρομής, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οι σπουδαίοι Αιθίοπες Λέμα και Ανενταρέγκα, ενώ ακόμη θα συμμετάσχουν και ο νικητής στους άνδρες το 2010, Κενυάτης Μπετ και η περσινή νικήτρια στις γυναίκες Μελάκου Γιάντο.

Σημειωτέον ότι μεταξύ των συμμετεχόντων της τελευταίας στιγμής βρίσκονται και πενήντα μαραθωνοδρόμοι, οι οποίοι επρόκειτο να συμμετάσχουν στον Μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, που ματαιώθηκε εξαιτίας του τυφώνα Sandy.

Δεν θα λείψουν όμως και οι celebrities καθώς αρκετοί θα είναι οι συμμετέχοντες από τον κόσμο του θεάματος, της πασαρέλας, της τηλεόρασης, του αθλητισμού ακόμη και της πολιτικής. Η Έλενα Παπαρίζου, η Δούκισσα Νομικού, ο Γιώργος Σαμαράς, η Τατιάνα Στεφανίδου, η Βούλα Πατουλίδου, η Ζέτα Δούκα, η Εύα Καϊλή, ο Αντώνης ΝικοπολίδηςΆννα Πρέλεβιτς, ο Αλέξης Γεωργούλης, η Ζωή Δημητράκου, ο Δήμος Ταμπάκος, η Φανή Χαλκιά, η Έλενα Φραντζίδις, η Γκλόρια Μίκα και αρκετοί ακόμη θα δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους…

Χρήσιμες πληροφορίες για τον 30ό Κλασικό Μαραθώνιο

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης

Ο Κλασικός Μαραθώνιος σε αριθμούς

26,000 συμμετοχές στο σύνολο

9,500 συμμετοχές στο μαραθώνιο

7,500 συμμετοχές στα 5χλμ.

6,500 συμμετοχές στα 10χλμ.

4,000 προσωπικό

1,800 εθελοντές

700 αστυνομικοί

160 λεωφορεία για τη μεταφορά των αθλητών στον Μαραθώνα

150 υπάλληλοι του ΕΚΑΒ

4 μπάντες κατά μήκος της διαδρομής