Χωρίς μετρό, ηλεκτρικό και τραμ θα κληθούν να μετακινηθούν για ακόμη μία ημέρα οι κάτοικοι των Αθηνών, καθώς τα συνδικάτα των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ αποφάσισαν την παράταση των απεργιακών κινητοποιήσεων, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας του «Μνημονίου ΙΙΙ».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ, τα μέσα σταθερής τροχιάς δεν θα λειτουργήσουν, «λόγω 24ωρης απεργίας σωματείων των εργαζομένων». Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι οι συνδικαλιστές εξετάζουν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Ωστόσο, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα» καταγράφεται δυσαρέσκεια στους κόλπους των εργαζομένων των συγκοινωνιών για τις αποφάσεις των συνδικαλιστών. Στελέχη της ΣΤΑΣΥ αναφέρουν ότι πλήθος εργαζομένων επέλεξαν αυτές τις ημέρες, κατά τη διάρκεια των οποίων τα μέσα σταθερής τροχιάς δεν δουλεύουν, να δηλώσουν άδεια.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των εργαζόμενων:

«Το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας, μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως η εύθραυστη κυβερνητική πλειοψηφία στερείται συνοχής και αναδεικνύεται πλέον ότι η πολιτική της Κυβέρνησης κλυδωνίζεται και παραπαίει υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής, αφού συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της φτωχοποίησης από τα εφαρμοζόμενα μέτρα.

Την Κυριακή πρόκειται να εγκριθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο ο προϋπολογισμός για το 2013. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι η μείωση των τακτικών εσόδων, οι περικοπές – περιστολές δαπανών σε κοινωνικές υπηρεσίες (Υγεία – Παιδεία), η αύξηση της φορολογίας. Δυστυχώς, ένα στοιχείο που θα πλήξει ακόμα πιο πολύ την κοινωνία, είναι η αύξηση της ανεργίας λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης» σημειώνουν.

Οσον αφορά στις συγκοινωνίες και συγκεκριμένα στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε., προβλέπεται η μισθοδοσία προσωπικού να μειωθεί για το 2013 κατά 30% σε σχέση με την πρόταση που έχει υποβάλλει η Εταιρεία. Το γεγονός αυτό σημαίνει νέα μείωση στα ήδη συρρικνωμένα κατά 37% εισοδήματα των εργαζομένων. Επίσης, άλλο ένα επακόλουθο, θα είναι η μείωση του συγκοινωνιακού έργου και προφανώς η έκπτωση της ποιότητας της παροχής των υπηρεσιών. Εναντιωνόμαστε στο αδιέξοδο που οδηγούν τη χώρα τα Μνημόνια και οι νόμοι που απορρέουν από αυτά» επισημαίνουν.

«Eχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε με κάθε τρόπο τις αδιέξοδες επιλογές της Κυβέρνησης, και ζητάμε να γίνει αποδεκτή η πρόταση της Εταιρείας που αφορά στις δαπάνες μισθοδοσίας για το 2013. Έτσι λοιπόν, οι εργαζόμενοι στη ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε (ΜΕΤΡΟ – ΗΣΑΠ – ΤΡΑΜ), συνεχίζουμε τον αγώνα μας και πραγματοποιούμε 24ωρη Απεργία την Παρασκευή 9/11/12».