Με τις εκλογές να αποτελούν ήδη παρελθόν στις ΗΠΑ, η προσοχή του κόσμου θα στραφεί στο αν η πιο ισχυρή οικονομία στον κόσμο πρόκειται να κάνει χαρακίρι. Αυτό θα προέλθει από την αναμενόμενη αδυναμία των δύο Σωμάτων του Κογκρέσου – τη Γερουσία που ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς και τη Βουλή των Αντιπροσώπων που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς – να συνεννοηθούν μεταξύ τους.
Αν τα μέλη του Κογκρέσου δεν έρθουν σε μια συμφωνία για τον προϋπολογισμό, τότε τον Ιανουάριο θα τεθούν αυτόματα σε εφαρμογή περικοπές και αυξήσεις στη φορολογία ύψους 600 δισ. δολαρίων – ποσό που ισούται με το 4% του αμερικανικού ΑΕΠ.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της Παγκόσμιας Τράπεζας, η τεράστια αυτή δημοσιονομική αναπροσαρμογή θα μειώσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 2,2% το 2013, βυθίζοντας τις ΗΠΑ στην ύφεση.
«Είναι τέτοιο το μέγεθος των ΗΠΑ, οι οποίες απορροφούν τεράστιες ποσότητες αγαθών από τον υπόλοιπο κόσμο, που μια αμερικανική ύφεση θα αποτελέσει εμπόδιο και στην παγκόσμια ανάπτυξη. Αν οι ΗΠΑ πέσουν στον αποκαλούμενο «δημοσιονομικό γκρεμό», θα πέσουμε κι εμείς», γράφει ο «Independent».
Φωνές υψώνονται πλέον σε όλο τον κόσμο καλώντας τους αμερικανούς πολιτικούς να φθάσουν σε συμφωνία διότι μια τέτοια κολοσσιαία αναπροσαρμογή στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ θα έχει καταστροφικές συνέπειες.
«Μέχρι πρόσφατα, πολλοί στην Αμερική και στην Ευρώπη θεωρούσαν ότι η μείωση του ελλείμματος στις χώρες των οποίων οι δαπάνες ξεπερνούσαν τα έσοδα αποτελούσε επείγουσα προτεραιότητα – και ότι όσο μεγαλύτερες οι περικοπές τόσο το καλύτερο», γράφει η βρετανική εφημερίδα.
Γιατί όμως οι οπαδοί της παραπάνω θεωρίας άλλαξαν τροπάριο και υψώνουν τη φωνή τους μαζί με εκείνους που ζητούν από τις ΗΠΑ να απομακρυνθούν από τον δημοσιονομικό γκρεμό; Διότι βλέπουν την «απτή πραγματικότητα», σύμφωνα με τον «Independent», στην οποία η θεωρία τους δεν υπάρχει περίπτωση να μην καταρρεύσει.