Κατά τη διάρκεια της 17χρονης διαδρομής του στους πάγκους ο προπονητής του μπασκετικού Παναθηναϊκού κ. Αργύρης Πεδουλάκης είχε έναν δικό του τρόπο στη διαχείριση των αγωνιστικών κρίσεων. Τις περισσότερες φορές απέφευγε τις ύβρεις, τις απειλές και τις τιμωρίες προτιμώντας να «αγγίξει» τον ψυχισμό των παικτών, να αφυπνίσει τον εγωισμό τους και να τους βελτιώσει ακολουθώντας τον ασφαλή δρόμο της προπόνησης και της νουθεσίας.
Η πρώτη αγωνιστική κρίση, που αντιμετωπίζει το Τριφύλλι, μετά την ταπεινωτική ήττα (72-68) από τον Ικαρο Καλλιθέας, η οποία απομακρύνει τους Πράσινους δύο βαθμούς από τον πρωτοπόρο και αήττητο Ολυμπιακό, είναι γεγονός και ο 47χρονος προπονητής δεν παρέκκλινε των αρχών του, όταν συνάντησε τους Πράσινους στην πρώτη προπόνηση μετά το ατυχές αποτέλεσμα στη Γλυφάδα.
«Πρέπει να καταλάβετε ότι αυτές οι ήττες απαγορεύονται στην Ελλάδα. Μπορεί σε άλλες Λίγκες να θεωρούνται ακόμη και φυσιολογικές, αλλά αυτό δεν ισχύει στο ελληνικό πρωτάθλημα. Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα, απόλυτη συγκέντρωση, μυαλό και αποφασιστικότητα», είπε στους παίκτες του ο κόουτς Πεδουλάκης ορμώμενος από το ότι οι περισσότεροι ήλθαν από πρωταθλήματα, στα οποία η νίκη δεν συνιστά αυτοσκοπό, αλλά οφείλουν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Βήματος», μάλιστα, ο κ. Πεδουλάκης δεν… μαστίγωσε τους Πράσινους καθηλώνοντάς τους μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη για να δουν ξανά και ξανά τα λάθη τους, αλλά αποφάσισε να τούς πιέσει στο έπακρο μέσα από σκληρή προπόνηση, εκτιμώντας πως μέσα από αυτή τη διαδικασία και όχι από ένα παρατεταμένο κατσάδιασμα θα πάρουν όλοι το μήνυμα και θα αντιδράσουν στον αμέσως επόμενο αγώνα, που μοιάζει με… τελικό για τον Παναθηναϊκό.
Το κακό για τον έλληνα προπονητή είναι ότι στην αναμέτρηση της Παρασκευής (9/11, 21.00) με την επικίνδυνη και πλήρη ρωσική Χίμκι Μόσχας στο ΟΑΚΑ, δεν θα έχει προλάβει (λογικά) να βρει, να εκπαιδεύσει και να χρησιμοποιήσει έναν παίκτη, που θα κάνει τη διαφορά στον εφετινό Παναθηναϊκό, όπου ήδη έχουν εντοπιστεί οι δύο αδύναμοι κρίκοι: ο Χίλτον Αρμστρονγκ, ο οποίος έμεινε εκτός δωδεκάδας στο παιχνίδι με τον Ικαρο και (δευτερευόντως) ο συμπατριώτης του Αμερικανός Ντέργουιν Κίτσεν, ο οποίος προσπαθεί, αλλά ακόμη χρειάζεται πολλή δουλειά για να μπορέσει να αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο.
Τι ακριβώς ψάχνει ο Παναθηναϊκός; Αν μελετήσει κανείς τα ποσοστά ευστοχίας στις τέσσερις εφετινές ήττες του, θα διαπιστώσει ότι οι εξάκις πρωταθλητές Ευρώπης έχουν πολύ φτωχούς αριθμούς, επομένως αναζητούν έναν σουτέρ – «δολοφόνο», που θα μπορεί να συνδράμει και στον τομέα της δημιουργίας παρέχοντας ανάσες στον αρχηγό Δημήτρη Διαμαντίδη. Κάποιον σαν τον Αμερικανό Ντρου Νίκολας, όχι, όμως, των δύο τελευταίων σεζόν στην Αρμάνι Μιλάνο και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, αλλά των δύο πρώτων χρόνων στον Παναθηναϊκό. Τέτοιος παίκτης δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά και ο κόουτς Πεδουλάκης αρνείται να πάρει κάποιον, που δεν θα κάνει τη διαφορά.
Οι Πράσινοι ερευνούν τις λίστες των ατζέντηδων και για «τεσσάρι» με αξιόπιστο σουτ τύπου Αντώνη Φώτση, ωστόσο ούτε αυτό το είδος είναι διαθέσιμο και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν αποτελεί πρώτη προτεραιότητα εν συγκρίσει με τον σούτινγκ γκαρντ, που κρίνεται απαραίτητος. Ο Αμερικανός Αντι Πάνκο, άλλωστε, μπορεί να είναι άστοχος ως τώρα στην Ευρωλίγκα (3/11 τρ. ήτοι 27,3%) και να μην έχει πάρει πολλές προσπάθειες στην Α1 (2/4 τρ. – 50%), ωστόσο διαθέτει επιθετικές αρετές, τις οποίες στον Παναθηναϊκό περιμένουν να ενεργοποιήσει.
Τα ποσοστά ευστοχίας του ΠΑΟ στις εφετινές ήττες
Αγώνας Δίποντα Τρίποντα Βολές
Ρεάλ – ΠΑΟ 85-78 67,6% 33,3% 84,6%
ΠΑΟ – ΟΣΦΠ 60-64 42,8% 24% 66,6%
Φενέρ – ΠΑΟ 73-64 45,5% 30% 72,7%
Ικαρος – ΠΑΟ 72-68 43,5% 40% 43,4%