1 Atomium reloaded

Αφού γλίτωσε από την καταστροφή, τη σκουριά και την παρακμή, το χαλύβδινο «UFO της πολιτιστικής Ιστορίας της ανθρωπότητας» θα σας αποδείξει ότι είναι «ο καθρέφτης του παρελθόντος και του μέλλοντος ταυτόχρονα». Ακροβατώντας ανάμεσα στη γλυπτική και στην αρχιτεκτονική από το 1958, όταν κατασκευάστηκε για την Παγκόσμια Εκθεση της ίδιας χρονιάς, το – ύψους 102 μέτρων – Atomium απεικονίζει το άτομο του σιδήρου μεγεθυσμένο κατά 165 δισεκατομμύρια φορές. Ανακαινισμένο σχετικά πρόσφατα για την ιστορία του, σήμερα λαμποκοπάει και σας περιμένει να ανακαλύψετε τις μόνιμες και προσωρινές συλλογές του. Υπό την σκέπην του βρίσκεται, εξάλλου, και το πάρκο Mini-Europe, μια μικρογραφία της Γηραιάς Ηπείρου, όπου μπορείτε να περιηγηθείτε ανάμεσα στις ωραιότερες ευρωπαϊκές πόλεις και στα εμβληματικά αξιοθέατά τους. Εκεί η Ευρώπη είναι όντως Ενωμένη.

2 Αποστολή στην Μπρυζ

Ορθά περιγραφόμενη ως «Βενετία του Βορρά», η Μπρυζ αποτελεί πόλη-Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς σύμφωνα με την UNESCO: πύργοι, μεσαιωνικά αρχιτεκτονικά και δομικά πονήματα και καλοδιατηρημένα κτίρια συγκροτούν το σκηνικό το οποίο θα ανακαλύψετε είτε με μια βαρκάδα στα κανάλια είτε περπατώντας δίχως σταματημό στα σοκάκια της παλιάς πόλης – εξάλλου, γι’ αυτό πάτε (με τρένο από τις Βρυξέλλες). Μεταξύ άλλων, δείτε τη λίμνη Minne και το πάρκο που την περιβάλλει, τον αριστουργηματικό Καθεδρικό Ναό του Σαν Σαλβαδόρ, το – ύψους 83 μ. – καμπαναριό της Μπρυζ και δώστε το «παρών» στην πλατεία της Grote Markt (Μεγάλη αγορά). Στα συν για αυτόν τον μήνα το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής, το οποίο διοργανώνεται 9-11 Νοεμβρίου, ντύνοντας με ετερόκλητα σάουντρακ την ούτως ή άλλως κινηματογραφική Μπρυζ.

3 Τα «κέρινα» του Γιαν Φαμπρ

Αν δεν απολαύσετε τον κορυφαίο βέλγο καλλιτέχνη Γιαν Φαμπρ στην Αθήνα (θα παρουσιάσει δύο διαφορετικές ιστορικές παραστάσεις του στις 14,15 και 18/11 στο Μέγαρο Μουσικής), θα τον απολαύσετε από άλλη οπτική γωνία στις Βρυξέλλες: στα Βασιλικά Μουσεία Καλών Τεχνών του Βελγίου παντρεύεται μια κλασική συλλογή γλυπτών με την παρουσίαση 36 σύγχρονων προτομών από κερί και χαλκό στην έκθεση υπό τον τίτλο «Jan Fabre: Chapters I-XVIII, Waxes & Bronzes». Εσείς έχετε δει τα συναρπαστικά κεφάλια του Φαμπρ με τα αφτιά και τα κέρατα ζώων; (www.fine-arts-museum.be)

4 «Ω έλατο» στην Grand Place

Επιβλητική και σχεδόν κλειστοφοβική, πλην αποστομωτική. Η Grand Place, όπου χτυπά η καρδιά της πόλης, είναι από τις ωραιότερες – και πάντως σίγουρα από τις πιο ιδιαίτερες – πλατείες της Ευρώπης. Η σημερινή μορφή της χρονολογείται από τον 17ο αιώνα, αλλά αποτελεί αντίγραφο της προγενέστερης, η οποία είχε υποστεί ολική καταστροφή έπειτα από γαλλική επιδρομή το 1695. Τα ιστορικά στοιχεία μπορεί να σας φαίνονται αδιάφορα, αλλά θα αναγνωρίσετε την αξία τους όταν βρεθείτε στο κέντρο της Grand Place, περιτριγυρισμένοι και σχεδόν πολιορκημένοι από τη μεγαλοπρέπεια γοτθικών, μπαρόκ και αρ νουβό κτιρίων – το άλλοτε μέγαρο της συντεχνίας των αρτοποιών, το οποίο σήμερα είναι το Café Roy d’ Espange, μάλλον θα σας μαγνητίσει και έτσι θα απολαύσετε εκεί τον καφέ σας. Σημειωτέον, την περίοδο των Χριστουγέννων τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα της πλατείας φωτίζονται ή λειτουργούν ως καμβάς για διάφορες προβολές. Εφέτος, η Grand Place θα είναι χριστουγεννιάτικη από τις 25/11. Και δεν είναι άσχημη ιδέα να δείτε εκεί το πρώτο στολισμένο δέντρο της χρονιάς. Μετά, μπορείτε να απαθανατίσετε το σήμα κατατεθέν των Βρυξελλών: ο διάσημος Μανεκέν-Πις, δυο βήματα μακριά από την πλατεία, επιδίδεται επί αιώνες στην ίδια φυσική δραστηριότητα.

5 Σινεμά μετά μουσικής

Στις Βρυξέλλες τον Νοέμβριο αρχίζουν τα όργανα. Κυριολεκτικά. Αυτές τις ημέρες η βελγική πρωτεύουσα μετατρέπεται σε μια μεγάλη μουσική σκηνή. Ενδεικτικά, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στην αισθαντική και πολλά υποσχόμενη Μέλοντι Γκαρντό (9/11), στην ντίβα της γαλλικής μουσικής σκηνής Πατρίσια Κας (26/11), στον γάλλο «θεό» των απανταχού χίπστερ (και όχι μόνο) Σεμπαστιάν Τελιέ (26/11) ή να σιγοτραγουδήσετε το δημοφιλές «Again» παρέα με τους αγαπημένους (ιδίως) του ελληνικού κοινού Archive (13/11). Εκτός από χαρά των μουσικόφιλων, οι Βρυξέλλες αυτόν τον μήνα είναι χαρά των σινεφίλ: Το 39ο Διεθνές Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Κινηματογράφου ανοίγει τις πύλες του στις 6 Νοεμβρίου (θα διαρκέσει ως τις 10/11). Εφέτος, τιμώμενη χώρα είναι ο Λίβανος και γι’ αυτό το ντεμπούτο των προβολών θα γίνει με την ταινία «Blind Ιntersections». Αν, ευρισκόμενοι στην πρωτεύουσα της Ευρώπης, θέλετε να πάρετε μια γεύση από τους κινηματογραφιστές του κόσμου, περάστε μια βόλτα (www.fifi-bruxelles.be).