Ενα καινοτόμο σύστημα προσαρμοστικής ακουστικής, ικανό να «απορροφά» όλη τη φασαρία που μπορεί να παράγεται μέσα σε έναν κλειστό χώρο (π.χ. μια μεγάλη αίθουσα), ανέπτυξαν οι ειδικοί των εργαστηρίων Meyer Sound στο Μπέρκλεϊ των ΗΠΑ.
Η εταιρεία ηχοσυστημάτων, κατόπιν παρακίνησης ενός εστιάτορα, δημιούργησε ένα σύστημα το οποίο ουσιαστικά «μοιράζει» την ακουστική του χώρου σε δύο ζώνες προσαρμοστικής ακουστικής.
Συγκεκριμένα, ο Τζον Παλούσκα στράφηκε προς τους ειδικούς κατά τον σχεδιασμό του μεξικανικού εστιατορίου του «Comal» με στόχο οι θαμώνες να μπορούν να συζητούν με την παρέα τους σε ένα ευχάριστο περιβάλλον, όπου η φωνή τους δεν θα υπερκαλύπτεται από άλλους θορύβους, όπως οι φωνές από τα γειτονικά τραπέζια.
Οι μηχανικοί έφτιαξαν ένα λογισμικό, λαμβάνοντας υπόψη τις διαστάσεις του χώρου, την ηχοαπορροφητικότητά του και τα διάφορα «μονοπάτια» του ήχου. Στη συνέχεια με τη βοήθεια ειδικών ηχοαπορροφητικών υλικών δημιούργησαν έναν χώρο ακουστικά «στεγνό» με πολύ χαμηλά επίπεδα αντήχησης. Οι ειδικοί τοποθέτησαν στην οροφή του εστιατορίου 28 μικρόφωνα για τη δειγματοληψία ήχου του εστιατορίου. Με τη βοήθεια ενός ψηφιακού επεξεργαστή που «μαλακώνει» τους υψίσυχνους θορύβους (πιάτα και μαχαιροπίρουνα) και με ένα σύστημα ενισχυτών που συνδυάζει τους ήχους αυτούς με τη μουσική κατάφεραν να διοχετεύσουν στον χώρο ήχο απαλλαγμένο από δυσάρεστους θορύβους μέσω 95 ηχείων και subwoofer. Κατάφεραν δηλαδή να κάνουν μια «πλύση» ήχου, προσφέροντας στους θαμώνες ένα ευχάριστο περιβάλλον τόσο για τους ουρανίσκους όσο και για τ’ αφτιά τους!
ΑΤΜ για παλιά κινητά
Αν έχετε παλιές συσκευές κινητών τηλεφώνων στο σπίτι και δεν ξέρετε τι να τις κάνετε μπορείτε πολύ απλά να τις ανακυκλώσετε σε ένα οικολογικό… μηχάνημα αυτόματης συναλλαγής (ΑΤΜ).
Το ecoATM δημιουργήθηκε από την ομώνυμη καλιφορνέζικη εταιρεία γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό: πρόκειται για ένα μηχάνημα παρόμοιο με εκείνα των τραπεζών, με τη μόνη διαφορά ότι αντί για κάρτες δέχονται παλιές ηλεκτρονικές συσκευές.
Μέσα από μια οθόνη αφής ο χρήστης δηλώνει την κατασκευάστρια εταιρεία της συσκευής του και καταχωρίζει το μοντέλο. Στη συνέχεια ρίχνει στο μηχάνημα την παλιά του συσκευή μέσω της ειδικής σχισμής. Χάρη σε ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το μηχάνημα σκανάρει και ταυτοποιεί τη νεοεισαχθείσα συσκευή. Στη συνέχεια εκτιμά την αξία της, προσφέροντας στον χρήστη την επιλογή των μετρητών, της αποθήκευσης της αξίας στον λογαριασμό του ή τη δωρεά της σε κάποιο φιλανθρωπικό ίδρυμα.
Στόχος της εταιρείας ήταν η συλλογή και διοχέτευση των παλιών άχρηστων συσκευών σε σωστές μονάδες ανακύκλωσης ηλεκτρονικών, απομακρύνοντας έτσι από τις χωματερές επικίνδυνα τοξικά υλικά.

Κοινωνική… αγκαλιά!
Εναν πρωτότυπο τρόπο έκφρασης της ψηφιακής «στοργής» επινόησαν οι ερευνητές Μελίσα Τσόου, Αντι Πέιν και Φιλ Σίτον από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) στις ΗΠΑ.

Δημιούργησαν ένα φουσκωτό γιλέκο το οποίο μεταφέρει στον κάτοχό του τη συμπαράσταση που δείχνουν οι ψηφιακοί του φίλοι στο Facebook. Ετσι κάθε φορά που κάποιος φίλος του δημοφιλούς κοινωνικού δικτύου κάνει like σε μια φωτογραφία, ένα βίντεο ή ένα status update του κατόχου, τo γιλέκο Like-A-Hug φουσκώνει προσφέροντάς του μια σφιχτή αγκαλιά.
Σύμφωνα με τους σχεδιαστές του το διαδραστικό γιλέκο προσφέρει τη δυνατότητα ανταπόδοσης των… θερμών μηνυμάτων. Το μόνο που έχει να κάνει ο κάτοχός του είναι να σφίξει τον εαυτό του ξεφουσκώνοντας το γιλέκο και το μήνυμα ανταποδίδεται επιτυχώς στον αρχικό αποστολέα.
Το πληκτρολόγιο του Γούντι
Θα μπορούσε να είναι το πληκτρολόγιο του Γούντι του Τρυποκάρυδου. Πρόκειται όμως για το «φυσικό» ασύρματο πληκτρολόγιο που οραματίστηκε ο γάλλος επιχειρηματίας Ζουλιέν Σαλανάβ.
Το πληκτρολόγιο από ξύλο σφενδάμου ή καρυδιάς μπορεί να φαντάζει «χαμηλού προφίλ», στην πραγματικότητα όμως σύμφωνα με τον επινοητή του δεν υστερεί σε τίποτα, καθώς διαθέτει Bluetooth με αποτέλεσμα να μπορεί να συνδεθεί εύκολα σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή ή σε μία ταμπλέτα.
«Προς μεγάλη μου έκπληξη συνειδητοποίησα ξαφνικά ότι οι περισσότερες συσκευές πλέον είναι φτιαγμένες αποκλειστικά και μόνο από δύο υλικά: αλουμίνιο και πλαστικό» αναφέρει ο Σαλανάβ. «Και τα δύο αυτά υλικά προκαλούν μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα, ενώ τις περισσότερες φορές η μορφή των συσκευών αυτών είναι πανομοιότυπη και άκρως απρόσωπη».
Η κατασκευή του εντυπωσιακού πληκτρολογίου υλοποιήθηκε με τη βοήθεια του σχεδιαστή Φρανκ Φοντάνα και του τεχνίτη ξύλου Κριστόφ ντε λα Σινιόρα και φέρει την υπογραφή της εταιρείας Orée.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ