Από την Τζολί στα Κόκκινα Φανάρια

Ξεκινήστε την ημέρα σας στο 5 αστέρων ξενοδοχείο «Krasnapolsky» ο μπουφές του είναι πρώτα υπερθέαμα και έπειτα γαστρονομική εμπειρία που βρίσκεται στη διάσημη πλατεία Dam, στην καρδιά της ολλανδικής πρωτεύουσας. Επειτα, επισκεφθείτε το ολλανδικό Madame Tussauds, κυρίως σε περίπτωση που σας έχει διαφύγει το διάσημο λονδρέζικο μουσείο κέρινων ομοιωμάτων. Εξάλλου, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η μοναδική σας ευκαιρία να δείτε από τόσο κοντά τόσο τη Lady Gaga, όσο και το ζεύγος Αντζελίνα Τζολί – Μπραντ Πιτ. Επειτα από ένα πολυτελές πρωινό γεύμα και μια προσομοιωμένη συνάντηση με το απαύγασμα της διεθνούς σόουμπιζ, είναι καλή ώρα για να περπατήσετε στην πιο λούμπεν συνοικία του Αμστερνταμ: τα απαξιωμένα Κόκκινα Φανάρια δεν είναι, φυσικά, ο λόγος του ταξιδιού σας. Αλλά είναι βέβαιο ότι η περιέργειά σας δεν θα σας αφήσει να φύγετε από την πόλη χωρίς να έχετε δει κάθε εθνικότητας και σωματότυπου ημίγυμνες γυναίκες (και όχι μόνο) να λικνίζονται πίσω από τη βιτρίνα. Μάλιστα, αν ακολουθήσετε την οδό Warmoesstraat, τότε η διαδρομή προς τα Κόκκινα Φανάρια θα περιλαμβάνει καταστήματα με ιδιότυπα προφυλακτικά παραδείγματα κατασκευαστικής φαντασίας και sex shop για κάθε σεξουαλικό γούστο.

Η χαρά των φιλοτέχνων

Στην πλατεία των μουσείων (Museumplein) θα περάσετε μία ολόκληρη ημέρα: ένας καφές ή ένα σνακ και αργότερα ένα γεύμα στα πέριξ καταστήματα είναι το απαραίτητο διάλειμμα ανάμεσα στο Rijksmuseum, στο Van Gogh Museum, το οποίο δεν πρέπει να χάσετε (ως τις 25 Απριλίου θα υπάρχει και η ειδικά σχεδιασμένη εικαστική διαδρομή υπό τον τίτλο «The Van Gogh Mile») και το Stedelijk, όπου αξίζει να δώσετε το «παρών» αν έχετε όντως αποφασίσει ότι η (πολύ) σύγχρονη τέχνη είναι τέχνη. Σημειωτέον, το Αμστερνταμ διαθέτει πάνω από 50 μουσεία. Συνεπώς, αν σκοπεύετε να το παρακάνετε, σας συμφέρει οικονομικά να προμηθευτείτε την «Κάρτα των Μουσείων».

Περπατώντας στο πάρκο

Το Vondelpark είναι το μεγαλύτερο και πιο δημοφιλές πάρκο της πόλης. Το καλοκαίρι φιλοξενούνται εκεί συναυλίες και performances. Tο φθινόπωρο, όσο ακόμη ο καιρός το επιτρέπει, αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Ολλανδούς, οι οποίοι θα κάνουν τζόγκινγκ, θα βγάλουν βόλτα τον σκύλο τους και (οι νεότεροι) θα επιδοθούν ώσπου να καταρρεύσουν σε σκέιτ και πατίνια. Εσείς μπορείτε να απολαύσετε ανάμεσά τους την καταπράσινη διαδρομή, να ξεκινήσετε την ποδηλατάδα σας (που ούτως ή άλλως επιβάλλεται στο Αμστερνταμ) ή απλώς να βρείτε μια ηλιόλουστη γωνιά για να τεμπελιάσετε και να εξαντλήσετε… φυσιολατρικά την κάρτα μνήμης της φωτογραφικής μηχανής σας. Βγαίνοντας από το πάρκο, μπορείτε να πάρετε τον δρόμο για τη θορυβώδη και αγαπημένη των νέων λόγω των πολλών café και μπαρ Leidseplein.

Αλλάζοντας κανάλια

Επιβιβαστείτε στα τουριστικά πλοιάρια (υπάρχουν ανοιχτού και κλειστού τύπου) για να πλεύσετε στα νερά του ποταμού Αμστελ και να χαζέψετε απερίσπαστοι τα αναπαλαιωμένα σπίτια με τα γύψινα αετώματά τους και τα αρχιτεκτονικά αξιοθέατα της πόλης. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται στάσεις μπορείτε λόγου χάρη να κατεβείτε στο Σπίτι της Αννας Φρανκ, το οποίο σήμερα λειτουργεί ως μουσείο. Αλλωστε, από εκεί παίρνετε τον δρόμο για τη συνοικία Τζόρνταν, την κάποτε ολλανδική φτωχογειτονιά που σήμερα αποτελεί πόλο έλξης για φοιτητές και νέους επαγγελματίες.

Απόβαση στα ψαροχώρια

Τα χωριά Edam, Volendan και Marken διατηρούν την αυθεντικότητά τους και όλα τους απέχουν μια ανάσα από το Αμστερνταμ. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να πάρετε μια μυρωδιά από την ολλανδική επαρχία: μύλοι, ψαρόβαρκες, παραδοσιακές οικίες και σκαλοπάτια τα οποία θα ανεβείτε (!) για να φθάσετε στο επίπεδο της θάλασσας, συμπληρώνουν το σκηνικό. Μπορείτε να τα επισκεφθείτε στο πλαίσιο οργανωμένων εκδρομών που θα βρείτε σε τουριστικά γραφεία του Αμστερνταμ ή απλώς να πάρετε το λεωφορείο προκειμένου να προστατεύσετε την αυτονομία σας από τη φασόν διασκέδαση.