Την επισημοποίηση του τέλους εποχής των «πλούσιων» σωματείων που συγκέντρωναν την αφρόκρεμα των αθλητών του στίβου σφράγισε η εφετινή μεταγραφική περίοδος που έληξε την Τετάρτη (30/10). Ενας εκ των τελευταίων αθλητών που παρέμεναν σε (πρώην) πλούσιο σωματείο, την ΕΑ Ρεθυμνιακού, ο πρωταθλητής των 110 εμπ. Κώστας Δουβαλίδης επέστρεψε στις ρίζες του και στον ΑΟ Δράμας σφραγίζοντας το τέλος μιας περιόδου που χαρακτηρίστηκε από τον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των σωματείων του στίβου για την απόκτηση των κορυφαίων αθλητών. Την εποχή αυτή χαρακτήρισαν τα πριμ μεταγραφής αλλά, κυρίως, οι μηνιαίες αποδοχές που είχαν καθιερώσει τα κυρίαρχα σωματεία στους αθλητές.

Μάλιστα στις χρυσές εποχές, προ του 2004 αλλά και για λίγα χρόνια μετά, οι αμοιβές των πρωτοκλασσάτων «μισθοφόρων» αθλητών με ολυμπιακές, παγκόσμιες και ευρωπαϊκές διακρίσεις ξεπερνούσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τα 4.000 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα οι πρωταθλητές εισέπραταν και πριμ διακρίσεων διεθνών αλλά πανελλήνιων. Στο παιχνίδι αυτό είχαν κυριαρχήσει ο Ολυμπιακός και ο Πανελλήνιος ενώ στο τέλος του μπήκε στο… πάρτι η ΕΑ Ρεθυμνιακού, στην οποία ανήκε και ο Δουβαλίδης. Η ΕΑΡ που αντιμετωπίζει σήμερα προβλήματα επιβίωσης είχε προσελκύσει και άλλους κορυφαίους αθλητές όπως η Νικόλ Κυριακοπούλου, ο Λυκούργος Τσάκωνας και η Χριστίνα Χατζή.

Η έλευση της εποχής των ισχνών αγελάδων για τα σωματεία του στίβου δημιούργησε ένα κύμα φυγής των πρωταθλητών και επιστροφής τους στα… μητρικά σωματεία, το οποίο συνεχίστηκε και εφέτος. Ετσι ο Κώστας Φιλιππίδης που είχε εγκαταλείψει τον Πανελλήνιο για τον ΓΣ Βόλου επανέκαμψε στον σύλλογο των Ολυμπιονικών, ο οποίος όμως σήμερα χειμάζεται από οικονομικά προβλήματα. Ο Λυκούργος Τσάκωνας αποχώρησε από την ΕΑΡ για να επιστρέψει στον ΓΣ Σκάλας ενώ ο αδελφός τους Γιώργος Τσάκωνας αποχαιρέτησε τον Ολυμπιακό για να βρει νέα στέγη σε ένα μικρό σύλλογο στο Βλαχιώτη Λακωνίας.
Στο εφετινό παζλ των μεταγραφών σημαντικότερα κομμάτια ήταν ακόμη η μεταπήδηση του Γιώργου Ντούπη από τον Ολυμπιακό στην ΕΚΑ Δωδώνη Ιωαννίνων ακολουθώντας ακριβώς τον ίδιο δρόμο που είχε πάρει πέρυσι ο Περικλής Ιακωβάκης, του Κώστα Νακόπουλου από τον Πανιώνιο στην ΓΕΑ Τρικάλων και της Ευαγγελίας Ξυνού από τον Ολυμπιακό στον ΑΟ Πεύκης.