Καθηγητής Ιατρικής ο υπερυπολογιστής της ΙΒΜ

Ο Watson, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έγινε διάσημο πέρυσι όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, αναλαμβάνει τώρα να βοηθά στην εκπαίδευση των φοιτητών σε ιατρική σχολή του Κλίβελαντ.Από τη νέα του θέση στην Κλινική Κλίβελαντ, ο παντογνώστης υπολογιστής θα αναλύει τα ιστορικά των ασθενών αλλά και το σύνολο της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, βοηθώντας τους γιατρούς να καταλήξουν στις πιθανότερες διαγνώσεις.

Ο Watson, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που έγινε διάσημο πέρυσι όταν ανακηρύχθηκε πρωταθλητής στο τηλεπαιχνίδι Jeopardy!, αναλαμβάνει τώρα να βοηθά στην εκπαίδευση των φοιτητών σε ιατρική σχολή του Κλίβελαντ.

Ο υπερυπολογιστής της IBM είναι σχεδιασμένος να «καταλαβαίνει» ερωτήσεις διατυπωμένες σε απλή γλώσσα και να βρίσκει την απάντηση ανατρέχοντας σε ωκεανούς δεδομένων.

Βοήθεια στις διαγνώσεις

Από τη νέα του θέση στην Κλινική Κλίβελαντ, ο παντογνώστης υπολογιστής θα αναλύει τα ιστορικά των ασθενών αλλά και το σύνολο της διαθέσιμης βιβλιογραφίας, βοηθώντας τους γιατρούς να καταλήξουν στις πιθανότερες διαγνώσεις. Για την ακρίβεια, ο Watson θα δημιουργεί μια λίστα πιθανών απαντήσεων τις οποίες θα κατατάσσει κατά σειρά αξιοπιστίας.

Σύμφωνα με την IBM, οι ποσότητες πληροφορίας στην ιατρική βιβλιογραφία διπλασιάζονται κάθε πέντε χρόνια και ήδη είναι δύσκολο για τους γιατρούς να μένουν ενημερωμένοι. Το πρόβλημα αυτό επιδεινώνεται στην περίπτωση της ογκολογίας, αφού ο καρκίνος θεωρείται ένα σύνολο περίπλοκων ασθενειών που απαιτεί εξατομικευμένη προσέγγιση.

Σύμφωνα πάντα με την ΙBM ο Watson έχει το δυναμικό να βοηθήσει στις διαγνώσεις, από τις οποίες η μία στις πέντε αποδεικνύεται τελικά λανθασμένη.

«Πολυεργαλείο»

Εξάλλου, η Κλινική του Κλίβελαντ δεν είναι το μόνο ίδρυμα όπου δοκιμάζεται το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της IBM. Η εταιρεία συνεργάζεται στο πρόγραμμα Watson με το Κέντρο Καρκίνου Memorial Sloan-Kettering στη Νέα Υόρκη, καθώς και με τη μεγάλη, αμερικανική υπηρεσία υγειονομικών υπηρεσιών Wellpoint.

Ο Watson, πάντως, δοκιμάζει τις ικανότητές του και σε άλλα επαγγέλματα, όπως τα αυτόματα συστήματα τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και οι οικονομικές υπηρεσίες.

Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk