Η εκδίκηση της Ιστορίας

Η εκδίκηση της Ιστορίας | tovima.gr

Η ιστορία μας έχει ως εξής: Κάποτε, πριν από μερικές 10ετίες, ένας επαρκώς οργανωμένος επαγγελματικός κλάδος, μη έχοντας ασφαλιστική κάλυψη από την εργοδοσία του, κατόρθωσε, με την ετήσια κυκλοφορία ενός «λαχείου» να εξασφαλίσει συντάξεις και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τα μέλη του.
Το πρωτοφανές αυτό υβρίδιο αυτασφάλισης πήγαινε γενικώς καλά, μιας και τα μέλη του συνδικάτου περιόριζαν την ένταξη σε αυτό και την παροχή των ασφαλιστικών του καλύψεων σε μικρό αριθμό συναδέλφων, αφήνοντας πολλούς «στην απέξω».
Η σημασία του κλάδου για το «καθεστώς», υπήρξε η αιτία της βίαιας κατάργησης του αυτασφαλιστικού φορέα. Παρόλα αυτά, η λογική συνέπεια της υποχρέωσης των εργοδοτών να ασφαλίζουν το προσωπικό τους, δεν είχε εφαρμογή στον χώρο του συγκεκριμένου συνδικάτου.
Βρέθηκε λοιπόν η λύση: μέσω της επιβάρυνσης των δαπανών προβολής όλων των προϊόντων στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, τότε κυρίως έντυπα και σε μικρό αριθμό, η σύνταξη και η περίθαλψη των μελών του συνδικάτου εξασφαλίσθηκε μέχρι τις μέρες μας.
Λεπτομέρεια αποτελεί η λεπτομερής μέχρις άρνησης εγγραφής ικανών και παραγωγικών συναδέλφων στο επαγγελματικό σωματείο, η ένταξη στο οποίο αποτελεί και προϋπόθεση της ασφαλιστικής κάλυψης από τον αυτασφαλιστικό φορέα. Ο κλάδος, ειρήσθω εν παρόδω, απαιτεί συνδυασμό εξετάσεων (όπως οι ιατροί ή οι δικηγόροι) και έμμισθης προϋπηρεσία στα μέσα ως προαπαιτούμενα συμμετοχής στις «εξετάσεις».
Προϊόντος του χρόνου, η αύξηση των εσόδων λόγω διόγκωσης των δαπανών προώθησης των προϊόντων και της αύξησης των Μ.Μ.Ε. ενέταξε και φίλιους επαγγελματικούς κλάδους στο «ταμείο» μας. Η παράθεση στοιχείων με αριθμούς μελών και κατά κεφαλή απόδοση ετησίως, δεν είναι του παρόντος, παρότι «βγάζει μάτι».
Ομολογουμένως, κρίνοντας από τα στοιχεία, όλοι ήσαν ικανοποιημένοι. Εργαζόμενοι και εργοδότες, εισφέροντας ψιχία στα έσοδο του ταμείου, αλλά και εξαιτίας του υψηλού επιπέδου των παροχών, δεν ανησύχησαν ποτέ μήπως «γυρίσουν» τα πράγματα.
Στην διάρκεια της τελευταίας 3ετίας, η οικονομική κρίση έπληξε και τον σε ιλαρότητα ευρισκόμενο αυτασφαλιστικό φορέα της αφήγησής μας.
Σαν συνέπεια, ένας από τους ισχυρότερους ασφαλιστικούς εταίρους του χώρου, «κατέβασε τα ρολά», περικόπτοντας παροχές, μειώνοντας συντάξεις και γενικά, προσπαθώντας να «σώσει την παρτίδα».
Η Πολιτεία, στην γενική προσπάθεια να «εξισώσει» τις παροχές όλων των πολιτών, φορολογουμένων εμμέσως ή αμέσως και χάριν των μελών του συνδικάτου μας, αποφασίζει να εντάξει και αυτόν στον ενιαίο «εθνικό» φορέα περίθαλψης.
Κάτι τέτοιο, συνεπάγεται οπωσδήποτε και μια απότομη «προσγείωση» σε επίπεδα παροχών που δεν είχαν συνηθίσει μέχρι σήμερα τα μέλη του συνδικάτου. Φυσικώ τω λόγω, ο κλάδος αντιδρά, έχοντας και την υποστήριξη αντιπολιτευτικών κομμάτων.
Με απλά λόγια, επιμένουμε σε κάτι που , ούτε «βγαίνει» ούτε «βγάζει» πουθενά. Εκτός και εάν προτείνουμε κάτι άλλο που δεν αντιλαμβάνομαι.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk