Πιθανώς την Τετάρτη η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για τις μεταβιβάσεις

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μηχανικοί έως τις 4 Νοεμβρίου παρά τις έντονες πιέσεις που δέχονταν έως αργά το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να τις αναστείλουν.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι μηχανικοί έως τις 4 Νοεμβρίου παρά τις έντονες πιέσεις που δέχονταν έως αργά το απόγευμα της Τρίτης προκειμένου να τις αναστείλουν. Η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) επαναβεβαίωσε την απόφασή της για απεργία που είχε ληφθεί την περασμένη εβδομάδα, την οποία στηρίζουν όλες οι παρατάξεις των μηχανικών.

Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση επιδίδεται σε αγώνα δρόμου για την έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα παροχής βεβαιώσεων από διπλωματούχους μηχανικούς για σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων, χωρίς η όλη διαδικασία να «περνά» υποχρεωτικά από τη βάση δεδομένων που διαχειρίζεται το ΤΕΕ (όπως ισχύει σήμερα).
Ωστόσο, ο μηχανικός θα πρέπει να αναγράφει στη βεβαίωση ότι το πληροφοριακό ηλεκτρονικό σύστημα δεν λειτουργεί ενώ θα έχει την υποχρέωση να την καταθέσει στο ΤΕΕ εντός δύο μηνών.
Όπως διαρρέουν παράγοντες του ΥΠΕΚΑ, προχωρούν σε αυτή τη ρύθμιση καθώς η αναστολή λειτουργίας του συστήματος του ΤΕΕ έχει «μπλοκάρει» τόσο την είσπραξη παραβόλων και προστίμων από την τακτοποίηση αυθαιρέτων όσο και τη σύναψη συμβολαιογραφικών πράξεων.
Στο ΣτΕ θα προσφύγουν οι μηχανικοί
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να εκδοθεί αύριο ή μεθαύριο, ωστόσο ακόμη παραμένει ζητούμενο εάν θα το υπογράψουν όλα τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με την απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΤΕΕ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε μια τέτοια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, οι μηχανικοί θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας, «προσβάλλοντας συνολικά το θέμα της αντισυνταγματικότητας της παράκαμψης της διαδικασίας, δεδομένου ότι η καταγραφή και ο έλεγχος των αυθαιρέτων και οικοδομικών υπερβάσεων, είναι υποχρεωτικό και αναπόσπαστο τμήμα της σχετικής νομοθεσίας και του ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης».

Το ΤΕΕ καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς να μην εισφέρουν στην επαναφορά της παραβατικής συμπεριφοράς, της αυθαιρεσίας και της συγκάλυψης, να μην συμμετέχουν στην εφαρμογή και να ακυρώσουν στην πράξη την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ταυτόχρονα, η διοικούσα επιτροπή του ΤΕΕ απορρίπτει, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Τρίτης, «την πρακτική των πιέσεων που επιχειρεί να ασκήσει η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ, την γενικευμένη στοχοποίηση του ΤΕΕ και των διπλωματούχων μηχανικών» και καλεί την κυβέρνηση να εξετάσει τις εναλλακτικές προτάσεις που έχει καταθέσει για μια σειρά θέματα μείζονος σημασίας, όπως το ασφαλιστικό, το φορολογικό, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η εκκίνηση των αναπτυξιακών έργων κ.α.

Το Σάββατο, όπως είναι προγραμματισμένο, θα συνεδριάσει στην Αθήνα η Κεντρική Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ για να συζητήσει τα νέα δεδομένα και να καθορίσει το πλαίσιο νέων κινητοποιήσεων, ενώ την Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, θα πραγματοποιηθεί παντεχνική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Συντάγματος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk