Αναβλήθηκε για την Τετάρτη το πρωί η ψηφοφορία για τις αποκρατικοποιήσεις

Για την Τετάρτη το πρωί στις 11.00 μετατίθεται η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε σειρά ΔΕΚΟ. Σχετικώς ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες της Βουλής, ενώ είχε προηγηθεί σχετικό παρασκήνιο καθώς η αρχική ενημέρωση προς τους βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ήταν ότι η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματιζόταν για σήμερα Δευτέρα το βράδυ στις 10.00.

Για την Τετάρτη το πρωί στις 11.00 μετατίθεται η κρίσιμη ονομαστική ψηφοφορία για την κατάργηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο σε σειρά ΔΕΚΟ. Σχετικώς ενημερώθηκαν οι υπηρεσίες της Βουλής, ενώ είχε προηγηθεί σχετικό παρασκήνιο καθώς η αρχική ενημέρωση προς τους βουλευτές της ΝΔ, σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές, ήταν ότι η ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, προγραμματιζόταν για σήμερα Τρίτη το βράδυ στις 10.00.

Μάλιστα επειδή στον κατάλογο των ομιλητών είναι εγγεγραμμένοι πάνω από 20 βουλευτές, σε πολλούς ζητήθηκε να ακυρώσουν τις ομιλίες τους ώστε να συντμηθούν οι χρόνοι. Ωστόσο επικράτησε τελικώς η άποψη ότι η ψηφοφορία θα ήταν καλύτερο να διεξαχθεί αύριο.

Αυτό συμπίπτει με την κατάθεση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2013 από τον υπουργό Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα. Σε κάθε περίπτωση η μετάθεση της ψηφοφορίας δίνει μια μικρή αλλά κρίσιμη χρονική «ανάσα» στις κοινοβουλευτικές ομάδες ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες ζυμώσεις για αποφυγή διαρροών, καθώς οι ενστάσεις για το επίμαχο άρθρο 2 μετέτρεψαν την όλη διαδικασία σε πεδίο έντονων ενδοκυβερνητικών τριβών.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ (η οποία έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την ρύθμιση) επικεντρώνονται στο γεγονός ότι ενώ δίδεται με τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Στουρνάρας η δυνατότητα στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής να συζητεί πριν από κάθε αποκρατικοποίηση και να διατυπώνει προτάσεις και παρατηρήσεις επί του σχετικού σχεδίου προκήρυξης ή πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος, τις οποίες το ΤΑΙΠΕΔ θα λαμβάνει υπ’ όψιν, όμως δεν θα δεσμεύεται από αυτές.

Η κατάργηση του ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο αφορά τα ΕΛΠΕ, τη ΔΕΗ, τον ΟΠΑΠ, τον ΟΔΙΕ, την ΕΥΔΑΠ, την ΕΥΑΘ, τα ΕΛΤΑ, τον ΟΛΠ, τον ΟΛΘ κ.ά. και όπως έχουν δηλώσει οι αντιδρώντες βουλευτές του ΠαΣοΚ, «για εμάς η επίμαχη ρύθμιση για τις αποκρατικοποιήσεις των ΔΕΚΟ είναι ακόμα πιο σοβαρή και από τα νέα μέτρα, με την έννοια ότι μπορεί κάποιος να κόψει μία σύνταξη και αν βελτιωθούν τα οικονομικά του κράτους το 2015 να την αυξήσει πάλι, όμως αν πουληθεί π.χ. η ΕΥΔΑΠ δεν θα μπορείς να την ξαναπάρεις πίσω».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk