ΒΗΜΑτοδοτης: Πάγκαλος: «Ο Κουβέλης είναι αρχέτυπο παλαιού Αθηναίου»

Ως ένα αρχέτυπο παλαιού Αθηναίου, θεωρεί ο κ. Θ. Πάγκαλος τον κ. Φώτη Κουβέλη…

Ως ένα αρχέτυπο παλαιού Αθηναίου, θεωρεί ο κ. Θ. Πάγκαλος τον κ. Φώτη Κουβέλη. Μιλώντας στο «ΒΗΜΑ FM, o πρώην αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στη στάση του κ. Κουβέλη, αλλά και της ΔΗΜΑΡ στις διαπραγματεύσεις για τα νέα μέτρα λέγοντας: «μπορεί κανείς να φαντασθεί τον κ. Κουβέλη με ελαφρώς λεκιασμένο σακάκι και μια γραβάτα λίγο τραβηγμένη προς τα κάτω, να πίνει το κρασάκι του σε κάποια από αυτές τις ταβέρνες που υπάρχουν ακόμα στην Παλιά Αγορά και σε ορισμένες συνοικίες της Αθήνας».
***
Κατά τον κ. Πάγκαλο η στάση αυτή της ΔΗΜΑΡ μπορεί να μας οδηγήσει σε μια τέτοια κατάσταση, ώστε μετά την αντίδραση του ευρωπαϊκού και παγκόσμιου οικονομικού συστήματος, στο οποίο, όπως σημείωσε, «μαχόμενα με ορισμένες αντιδράσεις σαν αυτές που εμφανίζει η ΔΗΜΑΡ, θα περιοριστούν τα εισοδήματά μας τόσο, ώστε να γυρίσουμε πίσω σε τέτοιες συνήθειες, όπως ρετσίνα στο ποτηράκι». Και κατέληξε: «δεν ξέρω πώς θα συνηθίσει ο Τσίπρας και κάτι τέτοιοι της μόδας, αλλά όλοι συνηθίζουμε».
***
Την ώρα που η χώρα περνά δύσκολες ώρες και έχει να αντιμετωπίσει προβλήματα επιβίωσης, κάποιοι από την Χρυσή Αυγή, επιμένουν στο βιολί τους. Επιμένουν στην φυλετική καθαρότητα. Ο βουλευτής κ. Ι. Λαγός ασχολήθηκε με τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και ποιους απ΄ αυτούς… αναγνωρίζει ως Έλληνες η Χρυσή Αυγή. Συγκεκριμένα σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο κ. Λαγός ανέφερε ότι «κάποιοι που σήκωναν βάρη με τη φανέλα της εθνικής άρσης βαρών και ήρθαν από Αλβανία και Γεωργία δεν είναι Έλληνες και δεν αναγνωρίζονται από τη Χρυσή Αυγή».
***
Ποιούς όμως «αναγνωρίζει» ως Έλληνες το εθνικιστικό αυτό κόμμα; Σύμφωνα με το νέο «μανιφέστο» του επονομαζόμενου «Αρχηγού» κ. Ν. Μιχαλολιάκου (που αναρτήθηκε μάλιστα στην επίσημη ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής) αναφέρει: «κυρίαρχη για την ιδεολογία μας η Ιδέα του Έθνους- Φυλή, η Ιδέα του Αίματος. Οι ανθρώπινες φυλές είναι μεταξύ τους διαφορετικές. Οι Έλληνες αποτελούν την γνήσια συνέχεια των Ελλήνων της κλασικής περιόδου, που δημιούργησαν το θαύμα του Ελληνικού Πολιτισμού». Και όσον αφορά το Έθνος, ο κ. Μιχαλολιάκος το χαρακτηρίζει ως εξής: Είναι «ένα σύνολο ατόμων με κοινή καταγωγή, γλώσσα, κοινούς τρόπους, κοινή θρησκεία και κοινό πολιτισμό».

***

Και μια και ο λόγος για την Χρυσή Αυγή, υπήρξε νέα παρέμβαση εκ μέρους της κυρίας Μαρίας Ρεπούση (βουλευτή της ΔΗΜΑΡ), μετά τις καταδίκη της δράσης της Χρυσής Αυγής από μητροπολίτες. Μ΄ ένα e-mail της η κυρία Ρεπούση, επιχειρεί προσέγγιση προς την Εκκλησία σημειώνοντας (σας το μεταφέρω επί λέξει): «Να που η Χρυσή Αυγή ήταν η ευκαιρία για να ξεκαθαρίσει στην εκκλησία η ήρα από το στάρι και να εκδηλωθούν σημαντικές δυνάμεις της εκκλησίας υπέρ των δημοκρατικών αξιών».

«Είναι εξαιρετικά θετική η στάση της εκκλησίας και ιδιαίτερα του Αρχιεπισκόπου απέναντι στη Χρυσή Αυγή και στον πρωοθούμενο εκφασισμό της κοινωνίας. Ο πολιτικός πολιτισμός του Αρχιεπισκόπου και άλλων αρχιερέων είναι σημαντικό μέγεθος στην απόκρουση αυτού του φαινομένου» σχολίασε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κ. Φώτης Κουβέλης μιλώντας σε συνεργάτες του

***
Επιμένει στην πρότασή του για δημοψήφισμα ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. Μιλώντας στο Βερολίνο στο πλαίσιο της συνάντησης του Συμβουλίου για το μέλλον της Ευρώπης (μόλις λίγες ώρες μετά τις αποδοκιμασίες που δέχτηκε από Έλληνες σε εστιατόριο της γερμανικής πρωτεύουσας) υπερασπίστηκε την πρότασή του για δημοψήφισμα, λέγοντας ότι δεν περίμενε να τον στηρίξουν οι αγορές, αλλά οι ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι, όμως, δεν το έκαναν. Εξήγησε μάλιστα ότι ο ελληνικός λαός θα είχε την ευκαιρία να απαντήσει ξεκάθαρα στο δίλημμα, μακριά από λαϊκισμούς. Είπε ακόμα ότι «η Ελλάδα δεν ήταν το πρόβλημα της ΕΕ. Το έλλειμμα αξιοπιστίας αφορούσε ολόκληρη την ευρωζώνη».
***
Οι φωνές της ακούστηκαν μέχρι τους διαδρόμους του πρώτου ορόφου του Κοινοβουλίου, όπου και η αίθουσα της Γερουσίας. Η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη έγινε έξαλλη από την στάση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Λαφαζάνη έναντι της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία προσήλθε να ενημερώσει την Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων 2012-2016. Η αναφορά του στον «ξένο παράγοντα» προκάλεσε την έκρηξη της βουλευτού Επικρατείας της ΝΔ η οποία σε ασυνήθιστους για την ίδια τόνους άρχισε να φωνάζει στον κ. Λαφαζάνη πως «όταν κάποιος θέλει να ονομάσει όργανο ξένων συμφερόντων οφείλει να το αποδείξει».
***
«Όργανo ξένων συμφερόντων είστε εσείς που θέλετε να επιστρέψει η Ελλάδα στην δραχμή», του είπε κάποια στιγμή έξαλλη από τα λεγόμενά του και ειδικότερα από την μομφή που επιφύλαξε στη κυβέρνηση λέγοντας: «Μην βάζετε μεσάζοντες που συνδέονται και με την παρουσία ξένων». Διευκρινίζοντας τι εννοούσε ο κ. Λαφαζάνης είπε ότι «το όργανο ξένων συμφερόντων είναι πρακτική δεκαετιών». «Αυτή είναι η κατάσταση αυτής της χώρας σχεδόν από τότε που έγινε ανεξάρτητο κράτος», πρόσθεσε, υποστηρίζοντας ότι «θεσμοθετείται η παρουσία ξένων εκπροσώπων οι οποίοι σχεδιάζουν το ξεπούλημα της χώρας κι αυτό είναι παράδοση δημόσιας περιουσίας».
***
«Αν και Θεσσαλός, ήμουν λάκων…», σχολίασε ο βουλευτής του ΠαΣοΚ κ. Φ. Σαχινίδης στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου προσήλθε να ενημερώσει σχετικά με την λίστα Λαγκάρντ. Και πράγματι, αφιέρωσε μόλις λίγες αράδες για να πει ότι ουδέποτε ενημερώθηκε ή του έγινε οποιαδήποτε μνεία από τον ειδικό γραμματέα του ΣΔΟΕ ή υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών όταν ήταν ο ίδιος υπουργός, για το θέμα της λίστας Λαγκάρντ. «Επομένως δεν έχω ούτε είχα καμία γνώση για το θέμα ούτε ως υπουργός ούτε προηγουμένως καθώς οι αρμοδιότητές μου αφορούσαν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους», προκαλώντας ανάμεικτα συναισθήματα στους παριστάμενους.
***
Ο προεδρεύων κ. Αν. Νεράντζης δεν έκρυψε την χαρά του για την λακωνική παρουσίαση από πλευράς του κ. Σαχινίδη, υπενθυμίζοντάς του πως ο Γρηγόριος ο Θεολόγος έλεγε ότι το σημαντικό δεν είναι να λες λίγα, αλλά σε λίγα πολλά! Σε αντίθεση με τον κ. Νεράντζη, η «σιδηρά» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου μάλλον απογοητεύθηκε από την διαφανείσα διάθεση του πρώην υπουργού να …μην της χαριστεί. Έτσι παρά την επιμονή της επί τρία τέταρτα να του διαβάζει παλαιότερες δηλώσεις του και να τον ρωτά τι ξέρει για το θέμα, ελάμβανε την ίδια μονότονη απάντηση: ότι δεν γνωρίζει κάτι.
***
Δεν έλειψαν, ωστόσο και αυτή την φορά οι καβγάδες, καθώς η ασφυκτική πίεση που ασκούσε η κυρία Κωνσταντοπούλου προκάλεσε την μήνιν του κ. Νεράντζη ο οποίος της έκανε συστάσεις σχετικά με την χρήση του χρόνου, ενώ ορισμένα σχόλιά της για την στάση του κ. Σαχινίδη έκαναν έξαλλο τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, ο οποίος της είπε ότι «αποθρασύνεται». Η κυρία Κωνσταντοπούλου εγκάλεσε τον κ. Νεράντζη για τον τρόπο του και εκείνος της είπε: «Για συνέλθετε». «Το ύφος μου είναι ανάλογο του τρόπου σας», του ανταπάντησε η επίμονη βουλευτής.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk