Με δύο σπάνια αναμνηστικά τρόπαια θα τιμηθούν οι έλληνες νικητές του Κλασσικού Μαραθωνίου 2012, ο οποίος θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου. Τα τρόπαια προσφέρει ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος, θέλοντας να δείξει την ευγνωμοσύνη του για την συμπαράσταση της Ελλάδας στον ιαπωνικό λαό, μετά τις φυσικές καταστροφές και την έκρηξη του πυρηνικού αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα. Πρόκειται για δύο τρόπαια «Itoobori».
Η συγκεκριμένη τέχνη είναι γλυπτική επάνω σε ξύλο, στο οποίο όταν δημιουργηθεί η μορφή του, καλύπτεται με φύλλα χρυσού και στη συνέχεια βάφεται με διάφορα χρώματα. Το εν λόγω κομμάτι είναι το παραδοσιακό «Καμπούτο», η περικεφαλαία που φορούσαν οι σαμουράϊ στον πόλεμο. Ο Ελληνο-Ιαπωνικός σύνδεσμος προσφέρει από ένα κομμάτι, στον πρώτο έλληνα και στην πρώτη ελληνίδα του Μαραθωνίου θεωρώντας τους «σύγχρονους σαμουράι».
Παράλληλα, εφέτος θα λάβει μέρος στον Μαραθώνιο της Αθήνας, με χορηγία του Ελληνο – Ιαπωνικού Συνδέσμου, ο αθλητής Γιασουχίρο Ισάκα ο οποίος υπηρετεί στο Ιαπωνικό Ναυτικό, στη βάση Hyakuri στον νομό Ibaraki, και του οποίου η προσφορά στους πληγέντες των κατεστραμμένων από το τσουνάμι περιοχών είναι πολύ μεγάλη και η αναζήτησή του για αγνοούμενους συνεχής. Λόγω των δραστηριοτήτων του σε εκείνες τις περιοχές, δεν είχε προπονηθεί όσο θα έπρεπε, παρ΄ όλα αυτά, στον 1ο Μαραθώνιο της Οσάκα του 2011, έκανε ατομικό ρεκόρ 2.38.34», καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση ανάμεσα σε όλους τους δρομείς που συμμετείχαν από τις εν λόγω περιοχές. Επίσης, ύστερα από μεγάλη προσπάθεια του αθλητή, τον Μάρτιο του 2012 στον Μαραθώνιο του Τόκυο έκανε νέο ατομικό ρεκόρ 2.27.26, καταλαμβάνοντας την 61η θέση ανάμεσα σε 35.000 αθλητές!
Ύστερα από την επιτυχία αυτή, ο Ελληνο-Ιαπωνικός Σύνδεσμος αποφάσισε να δώσει την ευκαιρία στον Ισάκα να συμμετάσχει στον Μαραθώνιο της Αθήνας. Η συμμετοχή του μάλιστα στον Μαραθώνιο της Αθήνας προκάλεσε ενθουσιασμό στη Μονάδα την οποία υπηρετεί, με αποτέλεσμα ο διοικητής του να του δώσει μία εβδομάδα άδεια.