Εβδομάδα μητρικού θηλασμού από 1 έως 7 Νοεμβρίου

Παρά τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός προφυλάσσει από ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία, τα παγκόσμια ποσοστά μητρικού θηλασμού έχουν παραμείνει σχετικά στάσιμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυξανόμενα από 32% το 1995 σε 39% το 2010

Παρά τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις ότι ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός προφυλάσσει από ασθένειες όπως η διάρροια και η πνευμονία, τα παγκόσμια ποσοστά μητρικού θηλασμού έχουν παραμείνει σχετικά στάσιμα στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αυξανόμενα από 32% το 1995 σε 39% το 2010.

Με σύνθημα «Κατανοώντας το Παρελθόν – Σχεδιάζοντας το μέλλον» ξεκινά η Παγκόσμια εβδομάδα μητρικού θηλασμού, από 1-7 Νοεμβρίου, με στόχο την ενημέρωση και προαγωγή του. Παράλληλα το «Δίκτυο των Ομάδων Υποστήριξης Μητρικού Θηλασμού και Μητρότητας» προσκαλεί τις μητέρες και όχι μόνο, να βρεθούν την Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012 στον 3ο Πανελλαδικό Ταυτόχρονο Θηλασμό, που θα πραγματοποιηθεί 11-13 το μεσημέρι σε 28 πόλεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο.

Στην Αθήνα η εκδήλωση θα γίνει στο Ζάππειο. Οι πόλεις που συμμετέχουν είναι Αμοργός, Βόλος, Βέροια, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καβάλα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Κεφαλονιά, Κιλκίς, Κομοτηνή, Κόρινθος, Λαμία, Λάρισα, Μύκονος, Ξάνθη, Πάτρα, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Ρόδος, Σέρρες, Σύρος, Τρίκαλα, Χαλκίδα, Χανιά,

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη και η πράξη του θηλασμού είναι ένα απ’ τα θαύματα της φύσης, το οποίο δυστυχώς δεν προσφέρουν αρκετές μητέρες στα νεογέννητα παιδιά τους. Μελέτη του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού που έγινε τον Ιούλιο του 2009, για την συχνότητα και τους προσδιοριστικούς παράγοντες του μητρικού θηλασμού στην Ελλάδα, διαπίστωσε πως ενώ το 88% των γυναικών ξεκινούν το μητρικό θηλασμό, στο τέλος της πρώτης εβδομάδας συνεχίζουν να θηλάζουν το 83% των γυναικών, στο τέλος του 1ου μήνα το 60%, στο τέλος του 3ου μήνα το 39% και στο τέλος του 6ου μήνα το 22%. Σχετικά με το μητρικό θηλασμό μετά τους 6 μήνες, μόνο το 9% διατήρησαν το θηλασμό σε συμπληρωμένους 9 μήνες και το 6% σε συμπληρωμένους 12 μήνες. Φαίνεται επίσης από τα αποτελέσματα της μελέτης ότι το επίπεδο του αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στη χώρα μας είναι χαμηλό. Την πρώτη ημέρα της ζωής θήλασαν αποκλειστικά το 41% των γυναικών, στο τέλος του πρώτου μήνα θήλαζε μόλις το 21%, στο τέλος του 3ου μήνα 11% και τον 6ο μήνα το ποσοστό αυτό σχεδόν μηδενίστηκε (0,8%). Επισημάνθηκε επίσης στη μελέτη πως το 35% των γυναικών δήλωσαν ότι φεύγοντας από το μαιευτήριο τους δόθηκε δωρεάν δείγμα τροποποιημένου αγελαδινού γάλακτος. Σχεδόν διπλάσιος αριθμός γυναικών (65%) έλαβαν κατά την έξοδό τους από το μαιευτήριο γραπτή συνταγή ή σημείωμα για κάποιο τροποποιημένο γάλα αγελάδας.

Εμπόδιο στον θηλασμό τίθεται το επιθετικό και διαδεδομένο μάρκετινγκ των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, οι αναποτελεσματικές εθνικές πολιτικές που δεν υποστηρίζουν την άδεια γαλουχίας και η ελλιπής κατανόηση των κινδύνων από την απουσία μητρικού θηλασμού.

«Αν η προώθηση του μητρικού θηλασμού ήταν αποτελεσματικότερη και οι γυναίκες ήταν περισσότερο προστατευμένες από το επιθετικό μάρκετινγκ των υποκατάστατων μητρικού γάλακτος, θα βλέπαμε περισσότερα παιδιά να ζουν και να αναπτύσσονται, μικρότερα ποσοστά ασθενειών και μικρότερα ποσοστά υποσιτισμού και καχεξίας», αναφέρει ο Άντονι Λέικ, Εκτελεστικός Διευθυντής της Unicef.

Αξίζει να επισημάνουμε, πως πέρυσι για πρώτη φορά στην Ελλάδα αναγνωρίστηκαν από τη UNICEF και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας τα νοσοκομεία «ΑΤΤΙΚΟΝ» και Π.Γ.Ν. ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΑΘΗΝΩΝ «ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ» ως τα δύο πρώτα Νοσοκομεία «Φιλικά για τα Βρέφη». Επίσης, η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF στην πρόσφατη έκθεσή της «Η Κατάσταση των παιδιών στην Ελλάδα 2012» προτείνει τη θεσμοθέτηση διακοπών της εργασίας της μητέρας για θηλασμό, επαρκούς διάρκειας για την ικανοποίηση των αναγκών του παιδιού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk