Λοβέρδος: Νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα όταν σωθεί η χώρα

Για την ανάγκη ενός «ευρωπαϊκού, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος» που θα ηγηθεί της πορείας για την ανόρθωση της χώρας, έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση», τη Δευτέρα στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην Αθήνα.

Για την ανάγκη ενός «ευρωπαϊκού, ριζοσπαστικού, μεταρρυθμιστικού, σοσιαλδημοκρατικού κόμματος» που θα ηγηθεί της πορείας για την ανόρθωση της χώρας, έκανε λόγο ο Ανδρέας Λοβέρδος, στην παρουσίαση του βιβλίου του «Θέσεις για τη Νέα Ελληνική Ανόρθωση», τη Δευτέρα στο συνεδριακό κέντρο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στην Αθήνα.

Ο κ. Λοβέρδος μετέθεσε το χρόνο που θα ανοίξει τα χαρτιά του για το νέο κόμμα μετά την ψηφοφορία για τα μέτρα. «Σήμερα λείπει ένα κόμμα με ευρωπαικό, ριζοσπαστικό, σοσιαλδημοκρατικό προσανατολισμό. Σήμερα δεν θα πω αν θα κάνουμε νέο κόμμα ή αν θα μετασχηματιστεί ένα από τα υπάρχοντα κόμματα ή αν θα γίνει ένας συνασπισμός τύπου ΕΛΙΑΣ, ή αν θα ενωθούν κάποια από τα υπάρχοντα κόμματα -προσωπικά δεν το βλέπω», είπε και πρόσθεσε ότι η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των αποφάσεων του δεν πρέπει να θεωρηθεί κατενάτσιο, σκόπιμη καθυστέρηση αλλά ευθυγράμμηση με την εθνική ανάγκη.

Συμπλήρωσε ότι δεν αξίζει τον κόπο να είναι κανείς «υπάλληλος» μιας κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και υπογράμμισε ότι «ο προβληματισμός δεν πρέπει να φύγει από το σοσιαλδημοκρατικό χώρο, από το χώρο της Κεντροαριστεράς», ότι η μετατόπιση προς το Κέντρο είναι «αρνητική πολιτική προοπτική».

Αναφορικά με το προς ψήφιση νέο πακέτο μέτρων, ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε την πρόθεσή του να στηρίξει τους τρεις αρχηγούς και τη συμφωνία τους που «αποδείχτηκε πως εμπεριέχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης».

Ο πρώην υπουργός, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «αν δεν παλέψουμε αποτελεσματικά κατά της ύφεσης από αύριο το πρωί, τότε μπροστά μας έχουμε δύο ενδεχόμενα: Είτε θα πτωχεύσουμε και θα φύγουμε από το ευρώ, είτε θα μείνουμε ακόμη στο ευρώ, αλλά σε συνθήκες φτώχειας».

Ακόμη, υποστήριξε ότι για την ευρεία και επιθετική ύφεση που μαστίζει τη χώρα, «δεν έκαναν τα αναγκαία ούτε η κυβέρνηση Παπανδρέου, ούτε η κυβέρνηση Παπαδήμου, ούτε έως σήμερα η τρικομματική κυβέρνηση».

Ο κ. Λοβέρδος άσκησε κριτική στα «δημαγωγικά πολιτικά μορφώματα που υποστηρίζονται από πολίτες και δυνάμεις, που ό,τι πελατειακό και παρασιτικό έχασαν ως ΠαΣοΚ και ΝΔ επιχειρούν να το ξαναπάρουν ως ΣΥΡΙΖΑ».

Αναφερθείς στον σκοπό του βιβλίου του, το χαρακτήρισε πολιτική μπροσούρα για κάποια από όσα έγιναν και γι’ αυτά που πρέπει να γίνουν, με σκοπό, όπως είπε, να επιχειρήσει να επηρεάσει τις εξελίξεις. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέφερε ότι η ομάδα τριάντα νέων επιστημόνων με τους οποίους συνεργάζεται, εργάζονται για τη διαμόρφωση του σχεδίου ανάπτυξης στους επτά κρίσιμους παραγωγικούς τομείς και ότι το έργο αυτό θα είναι έτοιμο το Φεβρουάριο.

Δύο φράσεις του κ. Λοβέρδου χειροκροτήθηκαν θερμά από το ακροατήριο. Στην πρώτη περιέγραφε τις δυσκολίες του συστήματος της μεταπολίτευσης στην εποχή της τρόικας. «Δεν αξίζει τον κόπο να είναι κανείς υπάλληλος αυτής της κατάστασης, αλλά αξίζει να κάνει αυτό που πιστεύει», είπε. Και στη συνέχεια ξεκαθάρισε ότι η μετατόπιση προς το κέντρο ή αλλού είναι για μένα αρνητική προοπτική. Προχωράμε στον χώρο τον οποίο γεννηθήκαμε, ή μένουμε στο κόμμα μας ή φεύγουμε οριζοντίως. Τρίτος τρόπος δεν υπάρχει. Ο χώρος που πρέπει να ανασυγκροτήσουμε είναι ο σοσιαλδημοκρατικός», σημείωσε.

Στην παρουσίαση του βιβλίου παραβρέθηκαν, βουλευτές του ΠαΣοΚ, ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος, ο πρώην Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας, ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής και ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk