Αυστρία: «Αδύνατη η συμμετοχή της ΕΚΤ σε νέα διαγραφή χρέους για την Ελλάδα»

Την άποψη ότι σε μια νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε σήμερα, στη Βιέννη, ο Εβαλντ Νοβότνι.

Την άποψη ότι σε μια νέα διαγραφή ελληνικού χρέους, δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εξέφρασε σήμερα, στη Βιέννη, ο Εβαλντ Νοβότνι.

Ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ αναφέρθηκε πιθανά σε πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «Spiegel», σύμφωνα με τις οποίες κάτι τέτοιο θα αφορούσε αυτήν τη φορά και τους δημόσιους πιστωτές.

Στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου στην αυστριακή πρωτεύουσα, ο κ. Νοβότνι, επαναλαμβάνοντας τη θέση του υπέρ μιας επιμήκυνσης του χρόνου για την Ελλάδα, επισήμανε πως μια τέτοια διαγραφή χρέους δεν είναι δυνατή για την ΕΚΤ, διότι θα αντιστοιχούσε με κρατική χρηματοδότηση και ως εκ τούτου η ΕΚΤ δεν μπορεί να συμμετάσχει σε μια τέτοια ενέργεια του δημόσιου τομέα.

Ο διοικητής της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, παρέπεμψε στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, όπως σημείωσε, στο πλαίσιο των κανόνων λειτουργίας της δεν επιτρέπεται να επηρεάζεται από αποφάσεις αρχηγών κυβερνήσεων.

Παράλληλα, σε συνέντευξή που έδωσε την Κυριακή στη δημόσια Αυστριακή Τηλεόραση, ο κ. Νοβότνι είχε ταχθεί υπέρ της ταχείας λήψης μιας πολιτικής απόφασης, που θα δίνει στην Ελλάδα την ευκαιρία για ανάκαμψη, μέσα από μια επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής του προγράμματος, προειδοποιώντας συγχρόνως για τις «πάρα πολύ αρνητικές επιπτώσεις» που θα είχε ενδεχόμενη έξοδος της χώρας από την Ευρωζώνη.

«Πρόκειται για πολιτική απόφαση και δεν επιτρέπεται να καθυστερήσει, διότι στα μέσα Νοεμβρίου η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με δανειακές της υποχρεώσεις», τόνισε κ. Νοβότνι και πρόσθεσε:

«Η χώρα έχει βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα που δεν μπορούν να λυθούν μέσα σε δύο χρόνια».

Επιπλέον, θεωρεί πως «στο τέλος της ημέρας» η πολιτική δεν θα διακινδυνεύσει μια κατάρρευση και ως εκ τούτου θα συνεχιστεί η βοήθεια προς την Ελλάδα, διότι η εναλλακτική επιλογή θα ήταν μόνον η κατάρρευση.

Για τον λόγο αυτόν, ο κ. Νοβότνι υποστηρίζει ότι είναι αναγκαίο να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος και σημειώνει ότι κανένας δεν μπορεί να ισχυριστεί πως η χώρα δεν έχει κάνει ήδη πολλά, όπως για παράδειγμα στο θέμα του ελλείμματος, που μειώθηκε σημαντικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk