Με ένα εορταστικό τριήμερο που κορυφώθηκε χθες Κυριακή, ημέρα εγκαινίων του «Φουγάρου» στο Ναύπλιο, ο νέος πολυχώρος πολιτισμού άνοιξε τις πύλες του στο κοινό. Ο ιστορικός βιομηχανικός χώρος που στέγαζε κάποτε τις εγκαταστάσεις της κονσερβοποιίας «Ανθός» γέμισε από ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας αλλά και πολλούς Αθηναίους που έκαναν το ταξίδι μέχρι εκεί για να πάρουν μέρος σε μια ολοήμερη γιορτή με τις ευλογίες ενός καλού καιρού.

Ανθρωποι της τέχνης, των media, οικογένειες με παιδιά αναμείχθηκαν με τους συντελεστές του εγχειρήματος και τους 56 καλλιτέχνες της έκθεσης «Fougaro Craft Fair # 1» που εγκαινιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο του «Φουγάρου» σε επιμέλεια Δημήτρη Ξανθούλη. Ο λόγος για χρηστικά αντικείμενα σε μια προσπάθεια η έκθεση να εστιάσει στην αμεσότητα της χειρωνακτικής-χειροτεχνικής δημιουργίας στον αντίποδα του βιομηχανικού μαζικού σχεδιασμού και να αποτυπώσει την εικόνα της σημερινής παραγωγής στις εφαρμοσμένες τέχνες στην Ελλάδα. Μια ακόμα φιλοδοξία των ανθρώπων της είναι να φέρουν σε επαφή το ευρύ κοινό με τις εφαρμοσμένες τέχνες και τους σημερινούς συνεχιστές των παραδοσιακών επαγγελμάτων όπως ξυλουργούς, κεραμιστές, υαλουργούς, υφαντές και χρυσοχόους που έχουν τεθεί στο περιθώριο από την «εισαγόμενη» βιομηχανική παραγωγή. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 29 Δεκεμβρίου.
{{{ moto }}}Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στη βιβλιοθήκη τέχνης και ανθρωπιστικών σπουδών, σε εκθεσιακούς και συναυλιακούς χώρους, στο εργαστήριο τεχνών για μικρούς και μεγάλους, στο café, καθώς βέβαια και το artShop, κατάστημα που έχει αφήσει το ιδιαίτερο στίγμα του στην πόλη του Ναυπλίου.
Την εκκίνηση της γιορτής στον χώρο κήρυξε με λίγα λόγια από καρδιάς η Φλωρίκα Κυριακοπούλου, εικαστικός, δημοσιογράφος και επιχειρηματίας, έργο ζωής της οποίας υπήρξε η δημιουργία του «Φουγάρου» για το οποίο εργάζεται από το 2000.
Η γιορτή πλαισιώθηκε με ζωντανή μουσική από τη Νάντια Καραγιάννη και τον Μπάμπη Τσέρτο, ενώ στο γευστικό κομμάτι της εκδήλωσης προσφέρθηκε γουρουνόπουλο, ντομάτα και ζυμωτό ψωμί.