Σκληρό μήνυμα Παπούλια προς την Ευρώπη

«Πρέπει να βγούμε γρήγορα από την κρίση, διότι δεν μπορείς να ζητάς περισσότερα απ΄αυτόν τον λαό που τα έχει δώσει όλα», δήλωσε αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας

«Πρέπει να βγούμε γρήγορα από την κρίση, διότι δεν μπορείς να ζητάς περισσότερα απ΄αυτόν τον λαό που τα έχει δώσει όλα», δήλωσε αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας.

«Σήμερα κάτι αλλάζει στην Ευρώπη» συνέχισε «και αναγνωρίζονται οι προσπάθειες του ελληνικού λαού. Ελπίζω οι επόμενοι μήνες να εμπνεύσουν την Ελπίδα στο λαό ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση»

Στην αρχή της δήλωσής του ανέφερε: «Γιορτάζουμε δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνική ιστορίας, τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης και το Επος του 1940. Στην πρώτη περίπτωση, ο ελληνικός Στρατός κατάφερε να πραγματώσει τα όνειρα του Ελληνισμού και καθιέρωσε πολιτικό-στρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρό της, ενώ στο Έπος του ’40 πέτυχε την καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας, συμβάλλοντας στην ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ που δεν κατάφερε να καταλάβει τη Μόσχα». Αυτό πολλοί επιμένουν να το ξεχνούν για να μην αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη στην Ελλάδα, δήλωσε με νόημα.

Ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας έχει ως εξής:

«Εορτάζουμε σήμερα δύο μεγάλες επετείους της πρόσφατης ελληνικής ιστορίας. Τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, όταν ο ελληνικός στρατός εξόρμησε για να πραγματώσει τα όνειρα του ελληνισμού.

Η κατάληψη της Θεσσαλονίκης ήταν μια ανατροπή στα τότε δεδομένα και καθιέρωσε πολιτικοστρατιωτικά την Ελλάδα στον περίγυρο της. Ετσι η Ελλάδα με τις νίκες του στρατού και τη στήριξη του λαού πέτυχε τα όνειρα που προσδοκούσε ο Ελληνισμός. Και φτάνουμε στον άλλο μεγάλο σταθμό που γράφτηκε στα βουνά της Αλβανίας και που είχε ιδιαίτερη σημασία, όπως ομολογούν όλοι. Η καθυστέρηση των χιτλερικών στρατευμάτων στο μέτωπο της Ελλάδας είχε σαν συνέπεια την ανατροπή των σχεδίων του Χίτλερ γιατί δεν μπόρεσε το χειμώνα του 1941 να καταλάβει τη Μόσχα και κατέρρευσαν τα σχέδια του Χίτλερ. Αυτό το ομολόγησαν όλοι τότε. Σήμερα πολλοί θέλουν να το ξεχνούν και θέλουν να το ξεχνούν γιατί δεν θέλουν να αναγνωρίσουν τι οφείλει η Ευρώπη σε αυτή τη μικρή Ελλάδα.

Εμείς όμως, προχωράμε μπροστά, ο ελληνικός λαός χειμάζεται σήμερα, αλλά έχει την ίδια ψυχή εκείνου του λαού των Βαλκανικών Πολέμων και του έπους του 1940. Είμαι αισιόδοξος ότι παρά τις δοκιμασίες του ελληνικού λαού, θα βγούμε από την κρίση και πρέπει να βγούμε από την κρίση. Γιατί και σε εκείνη την ιστορική εποχή υπήρξε η μεγάλη ήττα του 1897 και όμως ο ελληνικός λαός, η Ελλάδα, έδωσε το «παρών» και αποκατέστησε την πολιτικοστρατιωτική της σημασία σε όλο τον κόσμο, σε εκείνον τον κόσμο και σήμερα πιστεύω το ίδιο θα συμβεί.

Πρέπει, όμως, να βγούμε γρήγορα, γιατί δεν μπορεί να ζητάς περισσότερα από αυτόν τον λαό. Τα έχει δώσει όλα. Και νομίζω ότι στην Ευρώπη κάτι αλλάζει. Αλλάζει με την παραδοχή ότι ο ελληνικός λαός επέτυχε πολύ περισσότερα από ότι επέτυχε η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Ιταλία και όλες αυτές οι χώρες που δοκιμάζονται. Και οι επόμενοι μήνες, να είναι μήνες που θα εμπνεύσουν στο λαό μας την ελπίδα ότι έχουμε ξεπεράσει την κρίση και αυτό θα είναι ένα μεγάλο επίτευγμα. Με αυτά τα λόγια θέλω να ευχηθώ σε όλους σας ότι καλό μπορεί να περιμένουμε και ελπίζω γρήγορα αυτή η ελπίδα, που όλοι την έχουμε μέσα μας και δεν έχουμε γονατίσει ακόμα, να πραγματώσει όλα αυτά που κάποτε τα θεωρούσαμε και σήμερα τα θεωρούμε αδύνατα».

Η παρέλαση διεξήχθη υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας και αποτέλεσε την κορύφωση των τριήμερων εορταστικών εκδηλώσεων για τον πολιούχο της Θεσσαλονίκης, την απελευθέρωση της πόλης από τους Τούρκους και το ιστορικό ΟΧΙ τις οποίες λάμπρυνε με την παρουσία του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk