Τα «Εργασιακά» βρίσκονται στο επίκεντρο σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ ΤΡΟΙΚΑ-Κυβέρνηση… τα τηλε-καφέ αφιερώνουν πολύ χρόνο σ’αυτά και ΔΑ και ΠΑΣΟΚ τραβάνε κόκκινες γραμμές(!)

Πρώτη παρατήρηση: Σε περίοδο με την απασχόληση στο 75% περίπου, και μειούμενη, βρίσκω την συζήτηση μάλλον λάθος στοχευμένη. Όταν οι άνεργοι -όλοι του ιδιωτικού τομέα- έχουν ξεπεράσει το εκατομμύριο, η συζήτηση επικεντρώνεται σε κάποιους, που εργάζονται και δεν ξεπερνούν τις μερικές χιλιάδες, μήπως και χάσουν 3-4 χιλ. απο την αποζημείωσή τους εάν και όταν απολυθούν ή βγούν στην σύνταξη.

Δεύτερη παρατήρηση: Όλοι αυτοί, που κάνουν τις τριετίες ή το επίδομα γάμου μεγάλο θέμα, δείχνουν οτι δέν γνωρίζουν πως λειτουργεί μιά ιδιωτική επιχείρηση. Κάποιοι, λίγοι, που νεοπροσλαμβάνονται κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξιδείκευσης αμοίβονται πράγματι με το ελάχιστο της Συλλογικής Σύμβασης. Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα αμοίβεται πάνω απο το τί προβλέπει η ΣΣ γι αυτούς.

Μελέτη του Raoul Ruparel του Open Europe (http://www.openeurope.org.uk/Content/Documents/Pdfs/Internaldevaluation.pdf) υπολογίζει την εσωτερική υποτίμηση του Δημόσιου Τομέα στο 25% με μείωση αποδοχών και συντάξεων. Η αντίστοιχη μείωση του Ιδιωτικού Τομέα υπολογίζεται σε λιγώτερο απο 5%, που σημαίνει οτι η προσαρμογή του Ι.Τ., στην κρίση γίνεται με απολύσεις περισσώτερο παρά με μείωση αποδοχών.

Απο πού λοιπόν τεκμέρεται οτι όλη αυτή η συζήτηση περί τα Εργασιακά είναι ουσία σημαντική; Τώρα, άν είναι «συμβολικά και επικοινωνιακά» σημαντική, είναι άλλο θέμα.

http://dpapagiannopoulos.blogspot.gr/