Μια επαναστατική εφαρμογή για smartphones που απευθύνεται στους λάτρεις του τζόγκινγκ ανέπτυξαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια στις ΗΠΑ.
Με τη βοήθεια ακουστικών με ενσωματωμένο μικρόφωνο, η έξυπνη εφαρμογή «ακούει» τις αρτηρίες του αφτιού και καταλαβαίνει πότε ο χρήστης ασκείται. Αυτομάτως ανατρέχει στα μουσικά αρχεία που έχει αποθηκευμένα στη συσκευή του επιλέγοντας τα πιο κατάλληλα κομμάτια ώστε να τον βοηθήσουν να ανεβάσει ρυθμούς κατά την άσκηση.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το σύστημα λειτουργεί σε συνδυασμό με ένα επιταχυνσιόμετρο το οποίο καταγράφει τα επίπεδα της άσκησης και στη συνέχεια ενημερώνει διαδικτυακά την εφαρμογή ώστε να επιλέξει το επόμενο κομμάτι βάσει των καρδιακών παλμών του χρήστη.
Οι ερευνητές, παρ’ όλα αυτά, αναφέρουν ότι το ίδιο σύστημα μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να ηρεμεί τον χρήστη επιλέγοντας χαλαρωτικές μελωδίες.

Κρεμάστρα-σακούλα
Ονομάζεται H+Bag και αποτελεί μια απλή αλλά παράλληλα ευρηματική λύση για οικονομία και… οικολογία σε καταστήματα ρούχων. Οι ασιάτες σχεδιαστές Χιονζού Ζιόν, Γιούνχα Χουάνγκ και Μίνγιε Κουάν δημιούργησαν μια κρεμάστρα ρούχων αποτελούμενη από μια χάρτινη σακούλα η οποία στο ταμείο μετατρέπεται σε κανονική σακούλα για να «φιλοξενήσει» τα αγορασμένα προϊόντα.
«Με στόχο την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, οι καταστηματάρχες έχουν στραφεί στις χάρτινες σακούλες αντικαθιστώντας τις πλαστικές. Παρ’ όλα αυτά, πολλοί καταναλωτές μετά τις αγορές τους απλά πετούν τις σακούλες αυτές στα σκουπίδια, με αποτέλεσμα να έχουμε αύξηση των απορριμμάτων» εξηγούν οι σχεδιαστές.
Βάσει του εύχρηστου σχεδίου η χάρτινη σακούλα μπορεί μετά την αγορά να χρησιμοποιηθεί και πάλι ως κρεμάστρα: το μόνο που χρειάζεται κανείς για να την επαναφέρει και πάλι στην αρχική της κατάσταση είναι να ακολουθήσει τις οδηγίες που υπάρχουν πάνω στο ειδικό χαρτόνι, το οποίο παίζει τον ρόλο του επάνω τμήματος της κρεμάστρας.

Μπαλίτσες… μαγειρέματος!
Ενα σετ από αλουμινένιες μπαλίτσες με στόχο την… κατσαρόλα μας επινόησε ο Βιράνγκ Ακχιάνια. Οι μπάλες Throbbler θα μπορούσαν να είναι ιδιαίτερα πρακτικές για όσους απολαμβάνουν τις εξορμήσεις στο ύπαιθρο καθώς χάρη σε ένα προηγμένο σύστημα επαγωγικής θερμότητας λειτουργούν αυτόνομα θερμαίνοντας το φαγητό οπουδήποτε και οποτεδήποτε.
Το μυστικό κρύβεται στο εσωτερικό τους, όπου υπάρχει υγρό, ένα πηνίο επαγωγής, ένα κύκλωμα ισχύος και ένα κύκλωμα δονήσεων. Το τελευταίο μάλιστα βοηθά τις μικρές μπαλίτσες ώστε να μετακινούνται από μόνες τους μέσα στο σκεύος μαγειρέματος. Σύμφωνα με το όραμα του σχεδιαστή, οι μπαλίτσες μαγειρέματος θα μπορούσαν να ρυθμίζονται και εξ αποστάσεως με τη βοήθεια ενός κινητού τηλεφώνου. Μπορεί οι μπαλίτσες Throbbler να μοιάζουν αρκετά μακρινές για την ώρα, αλλά το σίγουρο είναι ότι οι επόμενες γενιές των κατασκηνωτών θα κινούνται με πολύ ελαφρύτερες αποσκευές.
Ηλεκτροδό­τηση διά δύο
Μια πρίζα με «διπλή» προσωπικότητα δημιούργησε ο τούρκος σχεδιαστής Τσαγκλάρ Εμρέ. Το DockOff, όπως ονομάζεται, αποτελεί μια ιδιαίτερη λύση ηλεκτροδότησης καθώς μπορεί από τη μία να φορτίζει το iPhone και από την άλλη να «φιλοξενεί» την πρίζα οποιασδήποτε άλλης συσκευής.
Επιπλέον, στον ενσωματωμένο φορτιστή όπου μπαίνει το κινητό της Apple υπάρχει ένας έξυπνος χρονοδιακόπτης ο οποίος σταδιακά και με την εξέλιξη της όλης διαδικασίας σπρώχνει τη συσκευή προς τα επάνω. Ετσι, βάσει της λογικής της… τοστιέρας, μόλις η μπαταρία της συσκευής γεμίσει, η συσκευή ανεβαίνει τόσο ψηλά ώστε ο χρήστης να μπορεί να την αποσυνδέσει εύκολα από τον φορτιστή.
Παρά το πρακτικό της ιδέας του, για την ώρα ο επινοητής της διπλής πρίζας δεν έχει αποκαλύψει τα μελλοντικά σχέδιά του.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ