Τρικυμία ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ ευρώ και πόλων

Η κοινοβουλευτική διαδικασία και η ψηφοφορία για τα μέτρα που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για το τρίτο μνημόνιο συνιστούν το πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα εδραιώσει την παρουσία του απέναντι στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη. Παράλληλα όμως ο κ. Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εσωτερικές αντιφάσεις του σχηματισμού καθώς σταδιακά και στην πορεία προς την «ομογενοποίηση» αναδεικνύονται εσωτερικοί πόλοι στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι διεκδικούν ρόλο και επιρροή στο υπό διαμόρφωση κόμμα και στις θέσεις που θα διατυπώσει.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία και η ψηφοφορία για τα μέτρα που θα αποτελέσουν το πλαίσιο για το τρίτο μνημόνιο συνιστούν το πεδίο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ευελπιστεί ότι θα εδραιώσει την παρουσία του απέναντι στη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη. Παράλληλα όμως ο κ. Αλ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του βρίσκονται αντιμέτωποι με τις εσωτερικές αντιφάσεις του σχηματισμού καθώς σταδιακά και στην πορεία προς την «ομογενοποίηση» αναδεικνύονται εσωτερικοί πόλοι στον ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι διεκδικούν ρόλο και επιρροή στο υπό διαμόρφωση κόμμα και στις θέσεις που θα διατυπώσει.

Κυρίαρχη αντίληψη στο στενό περιβάλλον του κ. Αλ. Τσίπρα και στα ηγετικά κλιμάκια της Κουμουνδούρου είναι ότι το πακέτο των μέτρων θα περάσει από τη Βουλή. Συνομιλητές του επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένουν ουσιαστικούς κλυδωνισμούς στο κυβερνητικό σχήμα την τρέχουσα περίοδο αλλά σε αυτήν που θα ακολουθήσει και στην οποία θα πρέπει να εφαρμοστούν με συνοπτικές διαδικασίες όλα όσα θα ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες στη Βουλή και αφότου θα έχει εκταμιευθεί η δόση και θα έχει απομακρυνθεί εκ νέου (κατά μία εκδοχή) ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση διαφαίνεται ότι θα επενδύσει κατ’ αρχάς σε δύο πεδία: αφενός στη μετωπική επίθεση και στην άσκηση πίεσης προς τη ΔΗΜΑΡ, που θεωρούν ότι είναι ο ασθενέστερος κρίκος της συγκυβέρνησης, παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του κ. Κουβέλη ότι δεν πρόκειται να θέσει σε κίνδυνο τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος· αφετέρου στην ταχύτερη δυνατή προετοιμασία ώστε ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ σε κόμμα να συντελεσθεί σε χρόνο που θα συμπέσει με τις προδιαγραφόμενες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, τις οποίες σχεδόν όλες οι πτέρυγες της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν αναπόδραστη εξέλιξη.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, είτε σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους είτε και σε παρεμβάσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ., ο κ. Δ. Παπαδημούλης), σχολιάζουν ήδη τις πληροφορίες και τα δημοσιεύματα περί του σχεδίου δημιουργίας ενός νέου «ευρωπαϊκού – πατριωτικού» πολιτικού σχηματισμού και τις αντιμετωπίζουν ως απόπειρα διαμόρφωσης ενός πολιτικού μετώπου απέναντι στην Αριστερά, όπως αυτή εκφράζεται από τον κ. Τσίπρα.
Δύο πόλοι και «ολίγη από ΠαΣοΚ»
Ζητούμενο παραμένει ωστόσο η συγκεκριμένη αντιπρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την εναλλακτική πολιτική που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο.
Από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ και τις κινήσεις που καταγράφηκαν στον χώρο των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ που προέρχονται από το ΠαΣοΚ διεφάνη ότι στην πορεία προς την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Δεκεμβρίου και το προγραμματισμένο για την άνοιξη ιδρυτικό συνέδριο του νέου κόμματος τουλάχιστον τρεις πόλοι θα διεκδικήσουν ρόλο και παρέμβαση στον προσδιορισμό της πολιτικής κατεύθυνσης του νέου φορέα: η πλειοψηφία του κ. Τσίπρα, το Αριστερό Ρεύμα του κ. Π. Λαφαζάνη και οι προερχόμενοι από το ΠαΣοΚ περί τον κ. Π. Κουρουμπλή (κυρίως) και τον κ. Αλ. Μητρόπουλο.

Στις εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΝ φάνηκε κατ’ αρχάς ότι οι θέσεις του κ. Τσίπρα και της περί αυτόν ομάδας είναι κυρίαρχες, με κύρια αιχμή τη διασφάλιση της θέσης της Ελλάδας στην Ευρώπη, μέσα όμως από μια διαφορετική οικονομική πολιτική και καταγγελία του μνημονίου. Στην εσωτερική συζήτηση όμως φανερώθηκαν με πολύ πιο σαφή τρόπο οι διαθέσεις του Αριστερού Ρεύματος και του κ. Λαφαζάνη, ο οποίος οριοθέτησε τις διαφορές του και ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει την αποτύπωση των προτάσεών του στα κείμενα, στις διακηρύξεις και στις διαδικασίες εν όψει «ομογενοποίησης».
Το σχέδιο Λαφαζάνη και το «νέο αίμα»
Η κατάθεση ενός εναλλακτικού κειμένου από το Ρεύμα, στο οποίο κυριαρχεί η θέση ότι ευρώ και μνημόνιο συμβαδίζουν και ότι οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για την ενδεχόμενη επιλογή εξόδου από το ευρώ, τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται και τις πιθανές προοπτικές, συνιστά το πεδίο στο οποίο θα εξελιχθεί η εσωτερική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Υπό συμβατικούς όρους και προϋποθέσεις η διαφοροποίηση αυτή του κ. Λαφαζάνη και των συντρόφων του θα περιγραφόταν ως δημιουργία πόλου εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Παρά ταύτα, πίσω από όλα αυτά δεν φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή στοιχειοθετείται κάποια αμφισβήτηση του κ. Τσίπρα.
Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει η επιλογή του κ. Λαφαζάνη να μην εμφανιστεί ο ίδιος με παρέμβαση «απέναντι» στον κ. Τσίπρα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής παρά να αναθέσει το έργο σε ένα νεαρό στέλεχος του Ρεύματος, τον κ. Ν. Παπατριανταφύλλου. Πρόκειται για έναν 38χρονο τραπεζικό, υπάλληλο της Εθνικής Τράπεζας και συνδικαλιστή του κλάδου. Ηγετικό στέλεχος του Ρεύματος αρνείται ότι πρόκειται για απόπειρα εμφάνισης ενός «αντι-Τσίπρα», επιβεβαιώνει όμως την επιλογή να δοθεί «τόπος στα νιάτα» στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη και το Συνέδριο.

Το Ρεύμα απέναντι στους πασοκογενείς
Οσο πάντως κι αν το Αριστερό Ρεύμα δεν φαίνεται διατεθειμένο να δώσει αφορμές ή να «χρεωθεί» μια εσωκομματική ρήξη, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο και σε ό,τι αφορά τις σχέσεις με τα προερχόμενα από το ΠαΣοΚ στελέχη.
Η ενόχληση της «αριστερής πτέρυγας» του ΣΥΡΙΖΑ, κατ’ αρχάς για την τακτική που ακολουθεί ο κ. Μητρόπουλος, παρεμβαίνοντας και κοινοποιώντας τις θέσεις του δι’ επιστολών προς την ηγεσία (στην τελευταία εξ αυτών επιτέθηκε εμμέσως στο Ρεύμα για τη συνεργασία με συνδικαλιστικά στελέχη του ΠαΣοΚ), δεν κρύβεται. Γεγονός είναι πως με πρωταγωνιστή τον κ. Κουρουμπλή εντατικοποιούνται οι διαδικασίες και οι απόπειρες «διεύρυνσης» του ΣΥΡΙΖΑ προς τον χώρο του ΠαΣοΚ. Ο πρώην βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και νυν Β’ Αθηνών της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαψεύδει πάντως ότι επιχειρεί να προσελκύσει πρόσωπα όπως η κυρία Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου ή ο κ. Χρ. Παπουτσής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk