Σε έναν κύκλο βίαιης προσαρμογής εισέρχεται ο τραπεζικός τομέας, ο οποίος καλείται να συρρικνωθεί κατά τουλάχιστον 30% για την προσαρμογή του στα νέα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση. Τα σχέδια των τραπεζών περιλαμβάνουν «λουκέτα» σε περισσότερα από 1.000 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα και απολύσεις ή εθελοντικές αποχωρήσεις που θα οδηγήσουν εκτός αγοράς εργασίας περί τους 18.000 υπαλλήλους.
Πρόκειται για μια διαδικασία που θα επιταχυνθεί, καθώς θα προχωρούν οι λειτουργικές συγχωνεύσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων, προς την κατεύθυνση δημιουργίας μεγαλύτερων σχημάτων. Βασικό στόχο των συνενώσεων αποτελεί η δημιουργία συνεργειών που θα συμβάλουν στην ταχύτερη επιστροφή στην κερδοφορία, η οποία αποτελεί μετά το PSI απαραίτητη προϋπόθεση για την επανασύνδεση του εγχώριου κλάδου με τις διεθνείς αγορές.
Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να ξεκινήσει από την ερχόμενη χρονιά η υλοποίηση προγραμμάτων αναδιάρθρωσης του δικτύου των τραπεζικών μονάδων στην Ελλάδα. Υπολογίζεται ότι το 1/3 εξ αυτών θα έχει κλείσει μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ αναπόφευκτες είναι πλέον και οι απολύσεις εργαζομένων. «Οταν θα κλείνει ένα κατάστημα, το προσωπικό που εργαζόταν σε αυτό θα θεωρείται υπερβάλλον» επισημαίνει χαρακτηριστικά έμπειρος τραπεζικός.
Η αλλαγή της εργατικής νομοθεσίας, αν και δεν βρίσκει σύμφωνους τους τραπεζίτες, είναι βέβαιον ότι καθιστά φθηνότερο το κόστος των αποχωρήσεων. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά την τελευταία 30ετία που οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε καταγγελία συμβάσεων. Ως σήμερα η μείωση του αριθμού των εργαζομένων από το υψηλό των 64.000 στις 56.000 προήλθε στο μεγαλύτερο μέρος της από συνταξιοδοτήσεις και εφαρμογή προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ