ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Μπορεί το ΙΚΑ να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους, καθώς η έκρηξη της ανεργίας και οι μειώσεις των μισθών έχουν οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση τα έσοδά του από εισφορές, αλλά η διοίκησή του έκρινε ότι πρέπει να προχωρήσει στην «αναστήλωση» του κτιρίου της οδού Πειραιώς 64, η οποία θα στοιχίσει 25 εκατ. ευρώ!

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Λεφτά υπάρχουν…
 • Μπορεί το ΙΚΑ να δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του προς τους ασφαλισμένους, καθώς η έκρηξη της ανεργίας και οι μειώσεις των μισθών έχουν οδηγήσει σε δραματική συρρίκνωση τα έσοδά του από εισφορές, αλλά η διοίκησή του έκρινε ότι πρέπει να προχωρήσει στην «αναστήλωση» του κτιρίου της οδού Πειραιώς 64, η οποία θα στοιχίσει 25 εκατ. ευρώ!
 • Το θέμα ήρθε στη Βουλή από τον βουλευτή Βοιωτίας κ. Ιωάννη Καράμπελα, ο οποίος ζήτησε να πληροφορηθεί πώς μια τέτοια εποχή το Ιδρυμα προχωρεί σε τέτοια δαπάνη.
…για το διατηρητέο
 • Ευλόγως διερωτώνται στην κυβέρνηση τι να πράξουν, αφού με τις σημερινές τιμές των ακινήτων ολόκληρο το κτίριο δεν αξίζει ούτε τα μισά λεφτά της επισκευής…
 • Πάντως ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος απαντώντας στη Βουλή σημειώνει ότι το κτίριο του 1954 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως προς το κέλυφός του από το 2005, προχωρεί στην επισκευή ύστερα από διαγωνισμό και εκεί θα εγκατασταθούν στο μέλλον οι υπηρεσίες του.
Πορτρέτα
 • Η παράδοση της Εθνικής Τράπεζας θέλει μετά την αποχώρηση του εκάστοτε διοικητή να φιλοτεχνείται το πορτρέτο του και να τοποθετείται στην αίθουσα όπου συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο.
 • Ως και τον κ. Τάκη Αράπογλου, φιλοτεχνούνταν το πορτρέτο τού εκάστοτε επικεφαλής, είτε αυτός ήταν διοικητής είτε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος.
 • Ωστόσο από την προηγούμενη διοίκηση άλλαξε το σχήμα και υπάρχει κατά κάποιον τρόπο διαρχία. Δηλαδή, υπάρχει ο πρόεδρος, ο οποίος όμως είναι μη εκτελεστικός, και ο διευθύνων σύμβουλος, ο οποίος είναι εκτελεστικός και είναι αυτός που κάνει κουμάντο.
 • Ετέθη λοιπόν το θέμα τίνος το πορτρέτο θα φιλοτεχνηθεί. Οπως πληροφορείται η στήλη, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς έδωσε εντολή να φιλοτεχνηθεί τόσο το πορτρέτο του πρώην προέδρου κ. Βασίλη Ράπανου όσο και εκείνο του πρώην διευθύνοντος συμβούλου κ. Απόστολου Ταμβακάκη. ll
Απολύσεις…
 • Τελικά όπως εξελίσσεται η κρίση όλα φαίνεται ότι δουλεύουν για εκείνους που έλαβαν πολλά δανεικά την προηγούμενη δεκαετία. Η κυβέρνηση από τη μία ψάχνει τρόπο για «κουρέψει» τις οφειλές τους, δρομολογείται νέα άρση αναστολής των πλειστηριασμών, ενώ και στο εσωτερικό των τραπεζών εν όψει των απολύσεων που αναμένονται τους επόμενους μήνες, φαίνεται ότι δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων: Οσοι έχουν πάρει δάνεια και ακόμη χρωστούν αρκετά και οι υπόλοιποι.
…και δανεικά
 • Είναι λογικό οι τράπεζες, τουλάχιστον στην πρώτη φάση των αποχωρήσεων, να μην επιλέξουν να διώξουν τους πρώτους, διότι θα χάσουν έναν ενήμερο δανειολήπτη. Από την άλλη, όσοι δεν έχουν δανεικά δεν επηρεάζουν τους δείκτες καθυστερήσεων των τραπεζών, σε περίπτωση που απολυθούν.
 • Αν, πάλι, επιλεγεί η λύση της απόλυσης ενός υπαλλήλου που έχει δανειακό υπόλοιπο, τι θα κάνει η τράπεζα σε σχέση με την αποζημίωση; Μήπως θα την παρακρατεί για να αποπληρώσει το δάνειο; Οι απαντήσεις προσεχώς…
Το Ντυνάν…
 • Ολοι οι μεγάλοι του κλάδου Υγείας (Ιατρικό Κέντρο, Θεραπευτήριο Υγεία, Ιασώ) πλην της Euromedica εκδήλωσαν ενδιαφέρον στον διαγωνισμό για την πώληση ή την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή για το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν.
 • Βασική προϋπόθεση για να συνεχίσουν στον διαγωνισμό και να καταθέσουν δεσμευτική προσφορά είναι να μάθουν από τον σύμβουλο της πώλησης, την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, πόσες είναι οι υποχρεώσεις του νοσοκομείου σε τράπεζες, προμηθευτές, δημόσιους οργανισμούς και προσωπικό, αφού κανείς, ακόμη και από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, δεν γνωρίζει ακριβώς τι χρωστά το νοσοκομείο που ανήκει στο Κοινωφελές Ιδρυμα Ερρίκος Ντυνάν.
…η μαύρη τρύπα…
 • Ως το 2006 το νοσοκομείο είχε πλεονασματικούς ισολογισμούς, αλλά μετά τη συμφωνία με το Δημόσιο για συνεργασία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας άρχισε να δημιουργείται η «μαύρη τρύπα» που καλυπτόταν όλα αυτά τα χρόνια με δανεισμό, αφού όπως διατείνεται η διοίκηση του Ερρίκος Ντυνάν δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ βοήθεια από το κράτος. Σήμερα η πληρότητα του νοσοκομείου των 500 κλινών μόλις και μετά βίας πλησιάζει το 20%.
 • Η κυβέρνηση μπροστά στον κίνδυνο να καταρρεύσει η μονάδα υπέγραψε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ώστε να μπορέσει το νοσοκομείο να λάβει φορολογική ενημερότητα και να εισπράξει καθυστερημένα νοσήλια από τον ΕΟΠΥΥ, τα οποία θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη συνέχιση της λειτουργίας του, μέχρις ότου προκύψει μέσω του διαγωνισμού νέος ιδιοκτήτης.
…και η χαμένη ευκαιρία
 • Η Πολιτεία είναι ως έναν βαθμό υπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση του νοσοκομείου. Πριν από ενάμιση χρόνο υπήρξε πρόταση εξαγοράς αντί 140 εκατ. ευρώ από το Ιατρικό Κέντρο για το Ντυνάν, αλλά απερρίφθη από τον τότε υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο (σκίτσο) έπειτα από γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Αυτό το ποσό υπό τις σημερινές συνθήκες φαντάζει αστρονομικό. Επίσης, η σκέψη τού τότε υπουργού να ενταχθεί το Ντυνάν στο ΕΣΥ σκόνταψε στην τρόικα που δεν ήθελε να ακούει για κρατικοποιήσεις.

Δύσκολοι καιροί για …πρίγκιπες
 • Συγκρατήστε έναν αριθμό. Στο τελευταίο σχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2013 προβλέπεται (στα μέτρα περικοπής των δαπανών) η μείωση των βουλευτικών αποζημιώσεων και των άλλων παροχών στους βουλευτές κατά 38 εκατ. ευρώ το επόμενο έτος.
Θα αποφασίσουν οι ίδιοι
 • Οπως πληροφορείται η στήλη, σε αυτό το σημείο έχει επικεντρωθεί η κριτική δεκάδων βουλευτών, οι οποίοι ζητούν από το υπουργείο Οικονομικών να μην υπάρχει σαφής πρόβλεψη, ώσπου οι ίδιοι να αποφασίσουν για τις αμοιβές τους.
 • Από το αν τελικά θα παραμείνει η πρόβλεψη στο τελικό κείμενο θα γνωρίζουμε κατά πόσον οι παρασκηνιακές πιέσεις πέρασαν ή αγνοήθηκαν από την κυβέρνηση.
 • Στις περικοπές αντιδρούν και οι υπάλληλοι της Βουλής, για τους οποίους προβλέπεται η εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσουν περίπου 22 εκατ. ευρώ το 2013, ποσό το οποίο αναλογεί σε απώλειες περίπου 2.000 ευρώ για τον καθένα.
 • Πάντως, παρά την αποφασιστικότητα που δείχνει η κυβέρνηση να προχωρήσει με ίδια μέτρα και σταθμά για όλους στις περικοπές, κάποιοι πιστεύουν ότι οι απώλειες για τους βουλευτές και για τους υπαλλήλους της Βουλής θα είναι μικρότερες από τις προβλεπόμενες.

Μακάρι να πέσουν έξω…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk