Το σαράκι του στίβου

ΟΡΘΩΣ ο νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Κ. Παναγόπουλος χαρακτηρίζει – σε μια εκτενή και περί παντός επιστητού συνέντευξή του – πρώτο στόχο του νέου προφανώς «στρατηγικού πλάνου» την καταπολέμηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών.

Το σαράκι του στίβου | tovima.gr
ΟΡΘΩΣ ο νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ κ. Κ. Παναγόπουλος χαρακτηρίζει – σε μια εκτενή και περί παντός επιστητού συνέντευξή του – πρώτο στόχο του νέου προφανώς «στρατηγικού πλάνου» την καταπολέμηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Είναι θλιβερό γεγονός ότι πρόκειται για το σαράκι του στίβου και αν δεν χτυπηθεί στις ρίζες του το κακό δεν θα αποκατασταθεί η τρωθείσα αξιοπιστία του αθλήματος που ναι μεν διατηρεί δημοφιλία, όχι όμως και ως προσέλευση φιλάθλων στα στάδια. Ακόμη και σεβασμό παράδοσης και διεθνούς παρουσίας έχει να επιδείξει. Ωστόσο ο χαρακτηρισμός των εμπόρων των τοξικών ουσιών δεν είναι το μόνο αντίδοτο. Χρειάζεται πειστική διαπαιδαγώγηση των ίδιων των αθλητών και φυσικά αυστηρότατο ποινολόγιο για όσους υποθάλπουν ή ανέχονται την κατάσταση.
***
ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ η στήριξη των σωματείων, όταν μάλιστα κάνουν καθαρό ερασιτεχνισμό, είναι στόχος μέγιστης αθλητικής αλλά και κοινωνικής σημασίας. Και είναι γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ έχει σαφή αντίληψη περί του πρακτέου. Οι τοπικές κοινωνίες έχουν, δυστυχώς, συνηθίσει να στηρίζουν τα ομαδικά αθλήματα και εν προκειμένω υπάρχουν πειστικά δείγματα. Και όταν μιλάμε για στήριξη δεν εννοούμε κάποιους λεφτάδες αλλά τους πολίτες που καταβάλλουν τον οβολό τους. Η οικονομική κρίση συνετέλεσε στο ότι διακόπηκε η άνθηση και ο ανταγωνισμός μερικών σωματείων με βάση τον ετοιματζίδικο στίβο. Να αγοράζουν ταλέντα μόλις ανθήσουν, καθώς και ώριμους αθλητές και αθλήτριες. Ενας επιφανής πρόμαχος ερασιτεχνικού συλλόγου μάς είπε χαρακτηριστικά: «Η κρίση έφερε ηρεμία στις πιέσεις και δελεαστικές προτάσεις για μετεγγραφή κάθε νέου ταλέντου που αναδεικνύουμε…». Οι πιέσεις, φυσικά, ήταν κυρίως προς την πλευρά του αθλητή και της οικογένειάς τους και κατ’ επέκταση προς το σωματείο.
***
ΕΜΠΕΙΡΟΣ επικοινωνιολόγος ο νέος πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, της μήτρας, πάλαι ποτέ ως ΣΕΑΓΣ, σύμπαντος του ελληνικού αθλητισμού είπε, ευθαρσώς, ότι είναι «ανάγκη ανάκτησης της σχέσης μας με την κοινωνία». Τούτο σημαίνει ότι κάποτε υπήρχε η σχέση αυτή. Βεβαίως, όταν η συρροή του κόσμου στο Παναθηναϊκό Στάδιο ήταν φούρνος και ηφαίστειο ενθουσιασμού, καθώς και το μάρμαρο έχανε την ψυχρότητά του. Η φλόγα χαμήλωσε στο «Καραϊσκάκη» και τώρα σπιθίζει πού και πού. Αυτή η ανάκτηση σημαίνει δύο τινά: αξιοπιστία και ανάδειξη μορφών προσέλκυσης του κόσμου. Δύσκολη υπόθεση και τα δύο.
***
Η ΑΝΑΛΗΨΗ μιας τέτοιας σημαντικής διοικητικής θέσης – και ο κ. Παναγόπουλος με επιμελώς φροντισμένες απαντήσεις δίνει την εντύπωση γνώσης των κινδύνων και επίγνωσης της ευθύνης – προϋποθέτει ρεαλισμό και κυρίως αλλαγή της εν γένει ρότας του ΣΕΓΑΣ που χρόνια παρουσίαζε πλήθος στρεβλώσεων και αδυναμιών. Οι παροικούντες την στιβική Ιερουσαλήμ γνωρίζουν το όλο θέμα στη συνολική όψη του και όχι μέσω αγωνιστικών εξάρσεων. Και μία απορία. Η συνύπαρξη διοικητικής φύσης του απελθόντος προέδρου κ. Β. Σεβαστή και του νέου (πρόεδρος – γεν. γραμματέας) έχει την ιστορία της. Η αλλαγή σκυτάλης ελπίζουμε ότι δεν θα επιβεβαιώσει τη σοφή λαϊκή ρήση «άλλαξε ο Μανωλιός και έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Οψόμεθα…
***
ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΗ πρακτική η έννοια της «ομάδας» αναφέρεται στην προσπάθεια – αθλητική στην προκειμένη περίπτωση – κάποιου αριθμού ατόμων, καθώς ο αριθμός είναι τουλάχιστον τρεις – τέσσερις για να ανεβεί στη μεγάλη σύνθεση του ποδοσφαίρου και μερικών ακόμη αθλημάτων. Ομως στην αθλητική διεθνή αναγνώριση η ομάδα αρχίζει από τον αριθμό 2. Αυτό ισχύει για τις διεθνείς ομοσπονδίες και τους άλλους αρμόδιους φορείς. Ετσι βλέπουμε στη μεγάλη έννοια της ολυμπιακής ομάδας να υπάρχει το στοιχείο της ομαδικής προσπάθειας και σε άλλα σχήματα που τα περισσότερα αφορούν αγωνίσματα, καθώς το άθλημα έχει άλλοτε μορφή ατομικού και άλλοτε ομαδικού χαρακτήρα, π.χ. στον στίβο, κατ’ εξοχήν ατομικό άθλημα, υπάρχει και ένα ομαδικό αγώνισμα τετραμελούς σύνθεσης (Σκυταλοδρομία).
***
Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ σε άλλα αθλήματα εκφράζεται με τη συνύπαρξη των ατομικών με τα ομαδικά αγωνίσματα. Φυσικά πλείστα όσα είναι αυτομάτως χαρακτηριζόμενα ομαδικά αθλήματα. Στην κωπηλασία στο Λονδίνο ολιγομελή (2-4) ομαδικά σχήματα (διπλό σκιφ ανδρών και γυναικών, δίκωπη χωρίς πηδαλιούχο και τετράκωπη). Στην κολύμβηση επικρατεί ο ατομικός χαρακτήρας, αλλά υπάρχουν και τα αγωνίσματα των τεσσάρων ατόμων (σκυταλοδρομίες) και η διμελής ομάδα της συγχρονισμένης κολύμβησης. Στην ιστιοπλοΐα, τύποι σκαφών με διμελές πλήρωμα (470, Σταρ 49C-R). Τέλος, υπάρχει η διμελής ομάδα του μπιτς βόλεϊ. Φυσικά, η ομάδα της υδατοσφαίρισης ανδρών ήταν η μόνη που ανταποκρινόταν στην κοινή αντίληψη περί ομάδας, όπως και της ρυθμικής γυμναστικής.
pnlinardos@yahoo.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk