Στον λάκκο της τρόικας

Αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως οι τρεις της τρόικας είναι τελικά ικανότεροι από όσο νομίζουμε. Ή απλώς πιο τυχεροί από όσο υποθέτουμε. Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς κατάφεραν μέσα σε δυόμισι χρόνια να ρίξουν στον λάκκο τους τρεις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Στον λάκκο της τρόικας | tovima.gr
Αρχίζω να αναρωτιέμαι μήπως οι τρεις της τρόικας είναι τελικά ικανότεροι από όσο νομίζουμε. Ή απλώς πιο τυχεροί από όσο υποθέτουμε.
Δεν εξηγείται διαφορετικά πώς κατάφεραν μέσα σε δυόμισι χρόνια να ρίξουν στον λάκκο τους τρεις διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις.
Πρώτα την κυβέρνηση Παπανδρέου. Μετά την κυβέρνηση Παπαδήμου. Τώρα την κυβέρνηση Σαμαρά.
Η οποία τέσσερις μήνες μετά τον σχηματισμό της βρίσκεται ήδη με την πλάτη στα σκοινιά, σε δύσκολη θέση και με αβέβαιη προοπτική.
Ενδεχομένως θα ψηφίσει τα μέτρα. Ενδεχομένως θα πάρει τη δόση.
Αλλά κινδυνεύει μόλις διασφαλιστεί ότι η χώρα παραμένει στο ευρώ, μόλις σταθεροποιηθεί η κατάσταση και χωρίς πλέον τον φόβο της κατάρρευσης, να της φεύγουν οι βουλευτές και οι ψηφοφόροι από τα μανίκια.
Πώς φτάσαμε εκεί; Η εξήγηση είναι μία και κοινή.
Για κάποιον λόγο, τον οποίο αξίζει να αναζητήσουμε, οι κυβερνήσεις (και κυρίως οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις…) καταλήγουν να αντιλαμβάνονται τον ρόλο τους πολύ λιγότερο ως ασπίδα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην τρόικα και πολύ περισσότερο ως μοχλό διεκπεραίωσης των απαιτήσεων της τρόικας απέναντι στην ελληνική κοινωνία.
Και αυτό όχι απαραιτήτως επειδή στερούνται κοινωνικής ή πολιτικής συνείδησης. Αλλά επειδή οι διαπραγματεύσεις αυτές είναι υποθηκευμένες σχεδόν εξ ορισμού και από τη φύση τους.
Η τρόικα διαπιστώνει την κατάσταση, εντοπίζει το πρόβλημα και ταυτοχρόνως διατυπώνει τη λύση.
Η κυβέρνηση από την πλευρά της δεν συζητάει ούτε την κατάσταση, ούτε το πρόβλημα, ούτε τη λύση αλλά μόνο τις απαιτήσεις της λύσης που η τρόικα θέλει να επιβάλει.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση των εργασιακών σχέσεων.
Η τρόικα εμφανίζει προ τριών εβδομάδων και έπειτα από τρεις μήνες διαπραγματεύσεων μια σειρά απαιτήσεων για να αντιμετωπιστεί κάτι που η ίδια (από κοινού με τους φίλους της…) αποφάσισε ότι αποτελεί πρόβλημα.
Οι απαιτήσεις αυτές, όμως, δεν περιλαμβάνονται στο δεύτερο μνημόνιο του περασμένου Μαρτίου. Δεν περιλαμβάνονται καν στις 89 προαπαιτούμενες ενέργειες για τη δόση του Ιουλίου που συζητούμε τώρα.
Ούτε μεσολάβησε κάτι μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου που να δικαιολογεί νέα παρέμβαση στην αγορά εργασίας.
Με άλλα λόγια, όταν ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωνε και ορθώς ότι «η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της!» αποκλείεται να εννοούσε απαιτήσεις που δεν είχαν ακόμη διατυπωθεί!..
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση μπήκε στην κουβέντα. Ενδεχομένως επειδή δεν μπορούσε να το αποφύγει.
Αλλά τι είδους διαπραγμάτευση είναι αυτή που η μία εκ των δύο πλευρών έχει τη δυνατότητα να θέτει όταν θέλει, όποιο θέμα θέλει, με όποιους όρους θέλει και η άλλη δικαιούται να συζητάει μόνο τις απαιτήσεις που το συνοδεύουν;
Είναι προφανές ότι σε αυτού του τύπου τη διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά δεν έχει καμία ευχέρεια χειρισμών. Οτι το πλαίσιο τίθεται μονομερώς και αυθαίρετα από την άλλη πλευρά.
Οτι ουσιαστικά, δηλαδή, δεν υπάρχει διαπραγμάτευση παρά μόνο διευθέτηση απαιτήσεων. Και γι’ αυτό τρεις διαδοχικές κυβερνήσεις πέφτουν με την ίδια ευκολία στον ίδιο λάκκο.
Η διαδικασία έχει βεβαίως διαλυτικές πολιτικές επιπτώσεις. Δυο κυβερνήσεις καταστράφηκαν ήδη ενώ απειλείται και μια τρίτη.
Είναι προφανές ότι κανένας σοβαρός πολιτικός οργανισμός δεν μπορεί να λειτουργήσει σε ρόλο υπαλλήλου των υπαλλήλων. Ούτε κανένα κομματικό σύστημα μπορεί ποτέ να ευδοκιμήσει με αρμοδιότητες διεκπεραιωτή.
Ετσι, εκείνο που έχει καταφέρει ως τώρα η τρόικα δεν είναι να φτιάξει την οικονομία αλλά να καταστρέψει το πολιτικό σύστημα. Ο,τι ακριβώς συνέβη και σε όλες τις χώρες όπου το ΔΝΤ περιέφερε ως τώρα την τεχνογνωσία του.
Αλλά αν εκεί οδηγεί ο λάκκος της τρόικας, αναρωτιέμαι αν αυτός είναι ο στόχος όσων την έστειλαν στην Ελλάδα. Δεν είμαι βέβαιος. Αλλά δεν ξέρω και αν τους νοιάζει.
Οσο για τους τρεις που την αποτελούν, δεν μπορώ να πω αν θα φύγουν σοφότεροι από τη χώρα μας. Ενδεχομένως, όμως, να φύγουν πλουσιότεροι. Για να αποδειχτεί ότι όντως τους είχαμε υποτιμήσει…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk