Ο νέος πονοκέφαλος

Τα προβλήματα δεν φαίνεται να έχουν τέλος για την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς έχει προκύψει τώρα ένας νέος πονοκέφαλος με τον άνεμο των αυτονομήσεων και το ενδεχόμενο ακόμη και της ανεξαρτησίας από περιοχές που συχνά στο παρελθόν είχαν έλθει σε σύγκρουση με το εθνικό τους κέντρο.

Ο νέος πονοκέφαλος | tovima.gr
Τα προβλήματα δεν φαίνεται να έχουν τέλος για την Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς έχει προκύψει τώρα ένας νέος πονοκέφαλος με τον άνεμο των αυτονομήσεων και το ενδεχόμενο ακόμη και της ανεξαρτησίας από περιοχές που συχνά στο παρελθόν είχαν έλθει σε σύγκρουση με το εθνικό τους κέντρο. Και μπορεί παλαιότερα οι εκδηλώσεις αποσκίρτησης να χαρακτηρίζονταν περίπου γραφικές ή πάντως να μη λαμβάνονταν και πολύ σοβαρά υπόψη, τώρα, όμως, καθώς η οικονομική κρίση μαστίζει ιδιαίτερα τις περιοχές αυτές, διαγράφεται η προοπτική να προκύψουν νέα κράτη στο πλαίσιο της ΕΕ. Υπάρχουν μάλιστα πληροφορίες ότι οι νομικές υπηρεσίες στις Βρυξέλλες ερευνούν αν τα νέα αυτά κράτη θα πρέπει να παραμείνουν στην ΕΕ (εφόσον ως περιοχές ανήκαν ήδη στην Ενωση) ή αν θα πρέπει να υποβάλουν νέα αίτηση ένταξης και να ακολουθήσουν τη σχετική διαδικασία. Απάντηση στο ερώτημα αυτό δεν έχει δοθεί καθώς φαίνεται να προκρίνεται η πολιτική τού «ας περιμένουμε πρώτα και να δούμε στη συνέχεια».
Το γεγονός είναι πάντως ότι με τη συμφωνία του βρετανού πρωθυπουργού οι Σκωτσέζοι (που ήταν ενωμένοι με την υπόλοιπη Βρετανία εδώ και 305 χρόνια) θα αποφασίσουν με δημοψήφισμα το 2014 αν θα γίνουν ανεξάρτητοι. Ενα αίτημα που από καιρό είχαν θέσει οι σκωτσέζοι εθνικιστές και το Εθνικό Κόμμα, που κέρδισε τις πρόσφατες εκλογές, επανήρθε με δριμύτητα υποχρεώνοντας τον Ντέιβιντ Κάμερον (προκειμένου να αποτρέψει ανεξέλεγκτες καταστάσεις) να συγκατανεύσει. Δεν συνέβη όμως το ίδιο και με τον ισπανό πρωθυπουργό, ο οποίος αρνείται να αποδεχθεί ανάλογο αίτημα των Καταλανών και το ερώτημα είναι τι θα συμβεί μετά τις 25 Νοεμβρίου, όταν στις τοπικές εκλογές της Καταλωνίας αναμένεται να επικρατήσουν οι αυτονομιστές. Οπως άλλωστε συνέβη και με τη νίκη των βάσκων εθνικιστών την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι μαζί με τους καταλανούς ομοϊδεάτες τους έχουν αναθαρρήσει από τις εξελίξεις στη Σκωτία και σχεδιάζουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της, παρά την αντίθεση της Μαδρίτης.
Ολα αυτά δεν συνιστούν απλώς αντίδραση στην πολιτική λιτότητας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ισπανίας, που επιχειρεί να βάλει σε τάξη τα δημόσια οικονομικά των περιφερειών της χώρας, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι καταχρεωμένες, αλλά και έκφραση μιας βαθιά ριζωμένης εθνικιστικής διαφοροποίησης, την οποία δεν κατάφερε να εξαλείψει η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Συνέβη μάλιστα το αντίθετο καθώς η Ευρωπαϊκή Ενωση με τους μηχανισμούς της και την άσκηση όλο και περισσότερο αυξημένων ελέγχων στους εθνικούς προϋπολογισμούς θεωρήθηκε η κύρια υπεύθυνη για τη σημερινή κρίση. Και είναι το γεγονός αυτό που θα πρέπει να προβληματίσει τις ευρωπαϊκές αρχές καθώς όχι μόνο φουντώνουν τα αυτονομιστικά κινήματα (όπως έδειξε και η θεαματική άνοδος των φλαμανδών εθνικιστών στις τοπικές εκλογές στο Βέλγιο) αλλά και ενισχύονται τα επιχειρήματα των αντιευρωπαϊστών (όπως του βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον) με στόχο να πλήξουν την ευρωπαϊκή ενοποίηση, τη στιγμή ακριβώς που η περισσότερη Ευρώπη, με μια ενιαία οικονομική πολιτική, είναι η μόνη λύση για τα σημερινά τεράστια προβλήματα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk