Εθνική επέτειος για αυτογνωσία

Ο Γιώργος Θεοτοκάς έγραφε στο Ημερολόγιό του: «Ο ερχομός των Γερμανών. Πρώτη αντίδραση του πληθυσμού η περιέργεια. Αμέσως ύστερα η απογοήτευση. Τους περίμενε πολύ πιο σπουδαίους και στην εμφάνιση και στην οργάνωση. Αγάπη για τους Γερμανούς δεν υπήρχε στην Ελλάδα, υπήρχε όμως ανέκαθεν ένας θολός θαυμασμός από μακριά (για τη δύναμή τους, το σύστημά τους, τη σοβαρότητά τους).

Εθνική επέτειος για αυτογνωσία | tovima.gr
Ο Γιώργος Θεοτοκάς έγραφε στο Ημερολόγιό του: «Ο ερχομός των Γερμανών. Πρώτη αντίδραση του πληθυσμού η περιέργεια. Αμέσως ύστερα η απογοήτευση. Τους περίμενε πολύ πιο σπουδαίους και στην εμφάνιση και στην οργάνωση. Αγάπη για τους Γερμανούς δεν υπήρχε στην Ελλάδα, υπήρχε όμως ανέκαθεν ένας θολός θαυμασμός από μακριά (για τη δύναμή τους, το σύστημά τους, τη σοβαρότητά τους).
Η επαφή μαζί τους κλόνισε αυτόν τον θαυμασμό. Η απογοήτευση κορυφώθηκε όταν άρχισαν να φέρονται άσκημα, να πατούν τα σπίτια, να αρπάζουν τα πάντα. Ο πληθυσμός σχημάτισε την εντύπωση πως κάνουν πόλεμο για να φάνε ό,τι βρίσκουν στις κατακτημένες χώρες, πως δεν σκοτίζονται για άλλο τίποτα στον κόσμο. Αρχισε τότε να τους κοιτάζει για κατώτερούς του».
Και το «επιμύθιο» από τον Γιώργο Θεοτοκά στα «Καθημερινά Νέα» τον Ιανουάριο του 1945: «Η μεταξική δικτατορία ίσως φανεί εκ των υστέρων στους ιστορικούς σαν μια λογική συνέπεια του διλήμματος βενιζελισμού – αντιβενιζελισμού… Οι δύο μεγάλες λαϊκές μερίδες είχαν κουραστεί και μες σε τόσους στείρους αγώνες είχαν αρχίσει να αμφιβάλλουν για την ιερότητα των αντιφατικών «ελευθεριών» τους.
Ο δικτάτορας επιβλήθηκε εύκολα. Σχεδόν κανείς δεν τον ήθελε, όμως πρέπει να ομολογήσουμε πως κανείς δεν είχε αληθινή όρεξη να δώσει μάχη για να τον ρίξει. Ηταν μια περίοδος απιστίας και λησμονιάς.
Και να άξαφνα η 28η Οκτωβρίου 1940, η «μέρα-θαύμα», όπου μέσα στα λιμνασμένα νερά των παλιών εμφυλίων παθών ξεπετάχθηκε ξανανιωμένη και νικηφόρα η ενιαία συνείδηση του Ελληνισμού. Και δεν ήταν μονάχα ο βενιζελισμός και ο αντιβενιζελισμός που γινόντανε ένα, παρά όλες τις αντιθέσεις, κοινωνικές, ψυχολογικές, τοπικές, φυλετικές, η Παλαιά Ελλάδα, οι Νέες Χώρες, η Μικρασία, το Βυζάντιο, το Εικοσιένα. Μια θαυμαστή ισορροπία δυνάμεων, θελήσεων, επιδιώξεων, ελπίδων εμπρός στη διπλή επιδρομή, χωρίς συμβολικούς ήρωες τούτη τη φορά, με μια μεγάλη ομαδική αυτοπεποίθηση που αντικαθιστούσε τους αρχηγούς, με κοινή πίστη που γεννούσε τις πιο ωραίες ελπίδες. Και τούτη την ισορροπία τη χάσαμε.
Μου φαίνεται τώρα σα ν’ αγγίσαμε με τα δάκτυλα ένα ιδανικό που έσβησε μονομιάς. Νικήσαμε επιτέλους τον παλιό διχασμό μας, αλλά αμέσως ύστερα είδαμε πολύ βαθύτερα βάραθρα ν’ ανοίγονται μπροστά μας. Δεν είναι εύκολο να είναι κανείς Ελληνας τις ημέρες αυτές. Μα ούτε είναι δυνατόν να παύσουμε να πιστεύουμε σ’ αυτή τη χώρα που τόσο βαθιά μας έχει σκλαβωμένους η γοητεία της και που η ιστορία της μάς συνεπαίρνει σαν μια αστείρευτη πηγή εκπλήξεων, πάθους, δυστυχίας και δημιουργίας».
Τι θα έγραφε, άραγε, σήμερα ο αείμνηστος προοδευτικός πατριώτης, ο διανοούμενος Γιώργος Θεοτοκάς; Πώς θα σχολίαζε το γεγονός ότι δέκα χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940 και έξι χρόνια μετά την αποχώρηση των ναζιστικών στρατευμάτων από την Αθήνα η Ελλάδα έβαζε στην άκρη τα όσα υπέφερε ο λαός από τους ναζί και υπέγραφε την πρώτη οικονομική συμφωνία με τη Δυτική Γερμανία;
Πώς θα χαρακτήριζε το γεγονός ότι η Ελλάδα συνέπραξε στη «λήθη» του ναζιστικού παρελθόντος της Γερμανίας με το κλείσιμο όλων των υποθέσεων που αφορούσαν τους γερμανούς εγκληματίες πολέμου με αντάλλαγμα ένα δάνειο – όχι αυτό που μας χρωστάει από την Κατοχή – και την υποστήριξη ένταξης στην ΕΟΚ;
Ας διερωτηθούμε όλοι τι έφταιξε και ποιοι έφταιξαν που σήμερα, 72 χρόνια μετά την 28η Οκτωβρίου 1940, η Ελλάδα βρίσκεται υπό την οικονομική κατοχή της Γερμανίας. Πώς η Γερμανία, η μεγάλη ηττημένη του πολέμου, ελέγχει την Ευρώπη, όχι πλέον με τα όπλα αλλά με την οικονομική της δύναμη, και η Ελλάδα, που βρέθηκε στο στρατόπεδο των νικητών, μετατρέπεται σε προτεκτοράτο της τρόικας;
Ηλθε η ώρα της αυτογνωσίας. Ας αναζητήσουμε τα δικά μας λάθη. Να τα διορθώσουμε για να φθάσουμε στη δημιουργία που οραματιζόταν ο Θεοτοκάς.
gromaios@otenet.gr

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk