Να χαράξουν κοινή πορεία οι χώρες του Νότου

Να πάψει η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δηλώνει ο επίτροπος για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος θεωρεί ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης στην ευρωζώνη θα πρέπει η ΕΚΤ να αποκτήσει έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ.

Να πάψει η αβεβαιότητα για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, δηλώνει ο επίτροπος για τη Βιομηχανία και τις Επιχειρήσεις και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αντόνιο Ταγιάνι, ο οποίος θεωρεί ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της ύφεσης στην ευρωζώνη θα πρέπει η ΕΚΤ να αποκτήσει έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed) των ΗΠΑ. Επίσης εκφράζει την άποψη ότι οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον γαλλογερμανικό άξονα και τα σκληρά μέτρα λιτότητας που έχει επιβάλει και να επιδιώξουν αναπτυξιακά προγράμματα και επιλεγμένες επενδύσεις για την αύξηση της απασχόλησης και την οικονομική ανάκαμψη. Αναφερόμενος στον τουρισμό χαρακτηρίζει «σκανδάλη» που μπορεί να «πυροδοτήσει» πλούτο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας την απλοποίηση της βίζας για τους τουρίστες τρίτων χωρών. Εχοντας «ψηλά στην ατζέντα» το θέμα, θα είναι κεντρικός ομιλητής στο αυριανό 11ο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).
Μπορούν να έρθουν επενδύσεις όσο διατηρείται η εκκρεμότητα για την έξοδο της χώρας από το ευρώ; Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιστροφής στη δραχμή;
«Η απώλεια της εμπιστοσύνης από την πλευρά των αγορών είναι η βάση της κρίσης. Οι επενδυτές διαστάζουν να βάλουν τα λεφτά τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, εξαιτίας της έλλειψης σαφούς μηνύματος σχετικά με την παραμονή της στην ευρωζώνη. Εχω δηλώσει επανειλημμένως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, γεγονός που είναι σημαντικό και για την αξιοπιστία της Ευρώπης. Εκ παραλλήλου με τη δήλωση της ΕΚΤ θα πρέπει να κάνουμε ό,τι απαιτείται για να πειστούν οι αγορές να πάρουν τοις μετρητοίς τη δέσμευσή μας για την προστασία του ευρώ και της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να οικοδομήσουμε μια πιο ισχυρή Ευρώπη και η ΕΚΤ να παίζει έναν ρόλο παρόμοιο με αυτόν της αμερικανικής Fed. Χρειαζόμαστε οικονομική διακυβέρνηση και παράλληλα αποτελεσματικούς κανόνες που θα υποχρεώνουν τα μέλη που εντάσσονται στην ευρωζώνη να τηρούν τις δεσμεύσεις που ανέλαβαν».
Κατά τη γνώμη σας τι θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να τονώσει τις επενδύσεις και την ανάπτυξη;
«Από τότε που άρχισε η κρίση χάθηκαν 3 εκατ. θέσεις εργασίας από τη βιομηχανία και τρισεκατομμύρια ευρώ από το ΑΕΠ στην Ευρώπη. Η βιομηχανική παραγωγή είναι μειωμένη κατά 10% σε σχέση με το 2007. Τα προηγούμενα χρόνια κάναμε το λάθος να επικεντρώσουμε τις πολιτικές μας στον χρηματοοικονομικό τομέα και στην παροχή υπηρεσιών. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι διαφορετική. Χωρίς βιομηχανία, υπηρεσίες, εξαγωγές, απασχόληση και καινοτομία, θα μειώνονταν κατά 75% οι εξαγωγές και κατά 80% οι βιομηχανικές καινοτομίες. Σε κάθε νέα θέση εργασίας στη βιομηχανία αντιστοιχούν δύο στην παροχή υπηρεσιών. Η κρίση έπληξε περισσότερο χώρες με χαμηλή ανταγωνιστικότητα και αδύναμη παραγωγική βάση. Ετσι, για να επιστρέψει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, θα πρέπει όχι μόνο να βάλει τα δημοσιονομικά της σε τάξη αλλά και να επενδύσει στη βιομηχανική παραγωγή. Τα προγράμματα λιτότητας από μόνα τους δεν βοηθούν αν παραλλήλως δεν υπάρχουν δυναμικές επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα».
Η οικονομική κρίση και η ανεργία έστρεψαν μια μερίδα πολιτών στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες στα άκρα. Θεωρείτε επικίνδυνη αυτή την πολιτική επιλογή;
«Η κρίση, η οποία συνδέεται με τα προγράμματα λιτότητας, έχει πυροδοτήσει την κοινωνική ένταση και τις ακραίες πολιτικές επιλογές σε πολλές χώρες της ΕΕ. Προκειμένου να επαναφέρουμε την ελπίδα στους πολίτες και να εμποδίσουμε την τροφοδότηση των άκρων και την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα πρέπει επειγόντως να ενεργοποιήσουμε το σχέδιο για την ενίσχυση της ανάπτυξης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις ώστε να γίνει ξανά ελκυστική για τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες».
Πιστεύετε ότι μια συμμαχία του ευρωπαϊκού Νότου θα μπορούσε να ανατρέψει τη σκληρή λιτότητα που επιβάλλουν κυρίως οι χώρες του Βορρά;
«Είναι καλό να κρατήσουμε αποστάσεις από την κυριαρχία του γαλλογερμανικού άξονα μέσω ενός πραγματικά ανοιχτού διαλόγου μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Αυτό θα έδινε έναν ισχυρότερο ρόλο σε εκείνες τις χώρες που πιστεύουν ότι η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονομερώς με προγράμματα λιτότητας αλλά, αντιθέτως, με αναπτυξιακά προγράμματα και επιλεγμένες επενδύσεις».

Η απλοποίηση της βίζας θα φέρει θέσεις εργασίας
Η πλήρης εφαρμογή του Κώδικα Θεωρήσεων μπορεί να πετύχει πολλά στη διευκόλυνση των ταξιδιών

Ποιος είναι ο στόχος για την ελαστικοποίηση της βίζας;

«Οι οικονομίες των χωρών BRIC (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα), της Αργεντινής και της Χιλής δείχνουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για να υπάρξει όφελος από αυτές τις νέες τουριστικές αγορές, τοποθετώ τη διευκόλυνση και απλοποίηση της βίζας ψηλά στην ατζέντα μου. Η κοινή πολιτική θεωρήσεων έχει ήδη πετύχει πολλά σε ό,τι αφορά την εναρμόνιση και τη διαφάνεια, όπως έχει αποδειχθεί από τον Κώδικα Θεωρήσεων (Visa Code). Ωστόσο η εφαρμογή των προβλέψεων της βίζας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη σε όλα τα κράτη-μέλη. Γενικότερα, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων για απλοποίηση της βίζας είναι μια «σκανδάλη» που μπορεί να «πυροδοτήσει» πλούτο και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας».

Τι προτείνετε για να ξεπεράσει η Ελλάδα τα ταξιδιωτικά εμπόδια της βίζας Σένγκεν;
«Η αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τουρισμό είναι συμπληρωματική αυτής των κρατών-μελών και η δουλειά μου είναι να προωθώ την Ευρώπη – αντί ενός συγκεκριμένου κράτους-μέλους – ως μια σύνθεση ξεχωριστών, ποικίλων και υψηλής ποιότητας προορισμών. Από αυτή την πλευρά, η προσέγγισή μου για την Ελλάδα δεν διαφέρει από αυτή που προτάσσω για οποιοδήποτε άλλο κράτος-μέλος. Προσπαθώ να εστιάσω την προσοχή της επιτρόπου Μάλμστρομ, υπεύθυνης για την Πολιτική Θεωρήσεων, στον οικονομικό αντίκτυπο όποιων αποφάσεων ληφθούν σχετικά με την Πολιτική Θεωρήσεων. Μαζί κάνουμε προσπάθειες για να επισημάνουμε τις δυνατότητες του Κώδικα Θεωρήσεων (Visa). Είμαστε και οι δύο πεπεισμένοι ότι η πλήρης εφαρμογή του μπορεί ήδη να πετύχει πολλά στη διευκόλυνση των ταξιδιών».
Πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβάλει στην αντιστροφή της πτώσης από τις βασικές αγορές της Ελλάδας;
«Η διαφοροποίηση των τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών και η τουριστική κεφαλαιοποίηση του αξιόλογου πολιτιστικού πλούτου της χώρας είναι κρίσιμες για την ενίσχυση της ελκυστικότητας της χώρας. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Επιτροπή έχει εξασφαλίσει συγχρηματοδότηση για πολυεθνικές, πανευρωπαϊκές δράσεις, διευκολύνοντας την προώθηση μιας διαφοροποιημένης ευρωπαϊκής τουριστικής προσφοράς, και στοχεύει σε προγράμματα με ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της κληρονομιάς, όπως η πολιτιστική κληρονομιά, οι προστατευόμενες περιοχές φυσικού πλούτου ή ο θρησκευτικός τουρισμός κ.λπ.
Επίσης, η Επιτροπή εισήγαγε μέτρα υποστηρίζοντας την ανάπτυξη ενδοευρωπαϊκού τουρισμού κατά τις «χαμηλές περιόδους», για να κάνουν τον τουρισμό πιο προσβάσιμο στους ηλικιωμένους και στα άτομα με αναπηρία, όπως το πρόγραμμα «Καλυψώ». Παράλληλα και σε συνάρτηση με τις επιδόσεις των κρατών-μελών, η Επιτροπή δεν παραβλέπει κάποια ειδική χρηματοδότηση για εθνική προβολή και διαφημιστικές εκστρατείες. Ωστόσο η Ελλάδα θα ωφεληθεί εμμέσως απ’ όλες αυτές τις δραστηριότητες και τη διεθνή εκστρατεία προώθησης της Ευρώπης ως μιας συλλογής από διαφορετικούς προορισμούς».

Επισκέπτες σε όλες τις εποχές

Μπορεί να αντιμετωπιστεί η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού μέσω πολιτικών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής;

«Εστειλα μια επιστολή σε όλους τους υπουργούς αρμόδιους για τον τουρισμό στα τέλη Μαΐου προτείνοντας την έναρξη μιας σειράς συζητήσεων με κράτη- μέλη, τους εμπλεκομένους στον τουρισμό και τους επιχειρηματίες, για το πώς να αυξηθεί η προσφορά για ηλικιωμένους κατά τις περιόδους εκτός αιχμής. Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική. Ξέρω, για παράδειγμα, ότι η Ελλάδα «τρέχει» ένα πρόγραμμα που λέγεται «Τουρισμός για όλους», το οποίο επιδοτεί την τουριστική διαμονή έτσι ώστε να εξασφαλίσει διακοπές χαμηλού κόστους για να επιμηκύνει την τουριστική σεζόν, περιλαμβάνοντας ένα υποπρόγραμμα για ηλικιωμένους από τον Οκτώβριο ως τον Μάιο. Η νέα μου πρωτοβουλία θα συμπληρώσει την προπαρασκευαστική δράση «Καλυψώ», εστιάζοντας σε μηχανισμούς που διευκολύνουν τα ταξίδια εκτός σεζόν για όσους έχουν δυσκολία να το κάνουν, όπως οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή άτομα με αναπηρία».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
  • Ο γρίφος της Μποτσουάνα Οι αγορές είναι προεξοφλητικοί μηχανισμοί, στην περίπτωση της νέας μετάλλαξης , προεξόφλησαν ξανά το χειρότερο, δηλαδή νέους περιορισμούς στις... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk