Η Eurobank προωθεί τις εξαγωγές

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Mεγάρου Μποδοσάκη επί της οδού Β. Αμαλίας, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Eurobank, σε μια μεγάλη εκδήλωση, ο κ. Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της τράπεζας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.

Στις αρχές του καλοκαιριού του 2009, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Mεγάρου Μποδοσάκη επί της οδού Β. Αμαλίας, όπου στεγάζονται τα κεντρικά γραφεία της Eurobank, σε μια μεγάλη εκδήλωση, ο κ. Νίκος Νανόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της τράπεζας για την ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Ηταν η εποχή που η κρίση δεν είχε ακόμη επηρεάσει σημαντικά την ελληνική οικονομία και δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα ούτε η χρεοκοπία της χώρας ούτε και η ένταση της ύφεσης. Ωστόσο ήταν σαφής η ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης της χώρας, το οποίο ως τότε στηριζόταν στη δημόσια και ιδιωτική κατανάλωση.
«Το γεγονός ότι ως χώρα διερχόμαστε με σχετικά ηπιότερο τρόπο την κρίση δεν σημαίνει ότι μπορούμε να συνεχίζουμε να παραγνωρίζουμε τις σοβαρές και χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες που χαρακτηρίζουν την οικονομία μας, οι κυριότερες εκ των οποίων καθρεφτίζονται στα υψηλά δίδυμα ελλείμματα: το δημοσιονομικό, που συνδυάζεται με το υπέρογκο δημόσιο χρέος και τον υπερτροφικό δημόσιο τομέα, και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που αντανακλά το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας» ανέφερε στην ομιλία του ο κ. Νανόπουλος και τόνισε ότι «αν δεν αντιδράσουμε άμεσα στις προκλήσεις της κρίσης, κινδυνεύουμε να παραμείνουμε παγιδευμένοι σε έναν φαύλο κύκλο χαμηλού ρυθμού ανάπτυξης».
Στην ίδια εκδήλωση, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης επεσήμανε την ανάγκη υιοθέτησης ενός αναπτυξιακού προτύπου το οποίο να στηρίζεται στην εξωστρέφεια της οικονομίας και στον εξαγωγικό προσανατολισμό της. «Οφείλουμε να γίνουμε ικανοί να παράγουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας και ποιότητας με εξαγωγικό προσανατολισμό» τόνισε και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες της τράπεζας για τη στήριξη του εξαγωγικού προσανατολισμού των ελληνικών επιχειρήσεων.
Την περασμένη εβδομάδα, σε μια πολύ μικρότερη αίθουσα, στο αμφιθέατρο του κτιρίου της Eurobank Equities στην οδό Φιλελλήνων, η διοίκηση της τράπεζας παρουσίασε τον τελευταίο κρίκο στην αλυσίδα των ως τώρα προσπαθειών της για τη στήριξη του νέου μοντέλου ανάπτυξης που υποστηρίζει και των υγιών ελληνικών επιχειρήσεων που αναζητούν διέξοδο στις αγορές του εξωτερικού. Πρόκειται για το Exportgate.gr, μια ηλεκτρονική πύλη διεθνούς δικτύωσης των ελληνικών επιχειρήσεων για την προβολή και την προώθηση των προϊόντων τους σε νέες διεθνείς αγορές. Μέσω του εργαλείου αυτού η τράπεζα φιλοδοξεί να φέρει σε επαφή ελληνικές επιχειρήσεις με πελάτες στο εξωτερικό και να τις βοηθήσει, βήμα-βήμα, να εξάγουν τα προϊόντα τους σε νέες αγορές.
Με το Exportgate.gr η Eurobank διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την κάλυψη των αναγκών των υγιών και βιώσιμων ελληνικών επιχειρήσεων, για το οποίο συνεργάζεται με τον ΣΕΒ, τους εξαγωγικούς φορείς ΠΣΕ, ΣΕΒΕ, ΣΕΚ και διμερή διεθνή επιμελητήρια. Το πρόγραμμα αυτό εκτός από το Exportgate.gr απαρτίζεται από μια δέσμη νέων προϊόντων και υπηρεσιών με χαμηλότερα επιτόκια και διευκόλυνση αποπληρωμής των δανείων, τη διοργάνωση του τέταρτου κατά σειρά προγράμματος προώθησης και προβολής των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό Go International, το οποίο θα γίνει στη Μόσχα, την άνοιξη του 2013, τη διοργάνωση συνάντησης στην Αθήνα των σημαντικότερων ευρωπαϊκών διανομέων χονδρικού εμπορίου (wholesale distributors) σε τρόφιμα και ποτά, καθώς και των μεγάλων ευρωπαϊκών αλυσίδων τροφίμων με μεσαίες και μικρές κυρίως ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, το φθινόπωρο του 2013, και την ολοκλήρωση του 2ου διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!», τον οποίο συνδιοργανώνει με τον ΣΕΒ και ο οποίος δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά προϊόντα επιστημονικής έρευνας αιχμής να βρουν τον δρόμο προς την παραγωγή.
Φθηνότερο χρήμα σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις
Η τράπεζα προσφέρει νέα προϊόντα με χαμηλά επιτόκια
Σημαντικές διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό παρέχει η Eurobank μέσω ενός νέου πακέτου προϊόντων το οποίο προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια, διευκολύνσεις στον τρόπο αποπληρωμής των δανείων και λύση στο σημαντικότερο ίσως πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι ελληνικές επιχειρήσεις που συναλλάσσονται με το εξωτερικό, είτε εξάγουν είτε εισάγουν πρώτες ύλες. Βεβαίως το πρόγραμμα αυτό αφορά επιχειρήσεις που έχουν παραγωγικό χαρακτήρα και τα δάνειά τους προς την τράπεζα είναι ενήμερα, δηλαδή η πληρωμή των δόσεων δεν παρουσιάζει καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών.
Σε αυτές τις επιχειρήσεις λοιπόν η τράπεζα έρχεται να λύσει το πρόβλημα της μη αποδοχής εγγυήσεων ελληνικών τραπεζών από τράπεζες του εξωτερικού. Αυτό υποχρεώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να αγοράζουν με μετρητά και όχι με πίστωση τις πρώτες ύλες ή τα ενδιάμεσα αγαθά που εισάγουν για να παράγουν και να εξάγουν στη συνέχεια τα προϊόντα τους. Η Eurobank σε συνεργασία με διεθνείς τράπεζες παρέχει στις ελληνικές επιχειρήσεις τραπεζικές εγγυήσεις ώστε να αγοράζουν τις πρώτες ύλες με πίστωση και να παράγουν τα προϊόντα τους.
Επιπλέον, επιβραβεύει τις επιχειρήσεις που εξοφλούν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους με ίδια διαθέσιμα (δηλαδή δεν καταφεύγουν σε πρόσθετο δανεισμό για την πληρωμή της δόσης) μειώνοντας από μόνη της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5%) το επιτόκιο για μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις.
Το ελάχιστο επιτόκιο δανεισμού δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το επιτόκιο Euribor συν 4 ποσοστιαίες μονάδες (4%). Επίσης μειώνει το επιτόκιο προχρηματοδότησης των εξαγωγέων που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους κατά μία ποσοστιαία μονάδα (1%) έναντι απλών παραγγελιών και κατά 2 μονάδες (2%) έναντι ανοίγματος ενεγγύων πιστώσεων, ενώ χρηματοδοτεί ως 100.000 ευρώ τη συμμετοχή τους σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις.
Ειδικότερα για τις μεσαίες επιχειρήσεις που είναι βιώσιμες αλλά αντιμετωπίζουν συγκυριακά προβλήματα μειώνει τα επιτόκια χρηματοδοτήσεων ως 30% για επιχειρήσεις με δάνεια ως 1 εκατ. ευρώ, οι οποίες αντιμετωπίζουν προσωρινές χρηματοοικονομικές δυσκολίες αλλά είναι απόλυτα βιώσιμες. Το ελάχιστο επιτόκιο δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο από 6,50%.
Τέλος για ενήμερες επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου παρέχει σειρά διευκολύνσεων. Πρώτον, αναβολή καταβολής ή μείωση του ποσού των δόσεων μακροπρόθεσμων δανείων των επόμενων 12 μηνών με αναπροσαρμογή των υπόλοιπων δόσεων.
Δεύτερον, προσαρμόζει την καταβολή των δόσεων κεφαλαίου μακροπρόθεσμων δανείων με βάση την εποχικότητα των εισροών. Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που εισπράττει π.χ. τον Αύγουστο και τον Νοέμβριο θα πληρώσει μαζεμένα τους μήνες αυτούς τις δόσεις που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή κεφαλαίου.
Τρίτον, χρηματοδοτεί τη μισθοδοσία των τριών πρώτων μηνών της τουριστικής περιόδου με εξόφληση κάθε χρηματοδότησης εντός τριμήνου από την εκταμίευση με επιτόκιο 5,50%
Τέταρτον, παρέχει εφ’ άπαξ χρηματοδότηση για εξόφληση οφειλών προς την Εφορία και το ΙΚΑ με αποπληρωμή σε 48 οπισθοβαρείς δόσεις με επιτόκιο 5,50%, εφόσον εξοφλούνται με ίδια διαθέσιμα οι αντίστοιχες νέες οφειλές.
Ανοίγει δρόμους στο εξωτερικό
Πολυεργαλείο για το άνοιγμα δρόμων στις διεθνείς αγορές από ελληνικές επιχειρήσεις είναι η ηλεκτρονική πύλη Exportgate.gr που δημιούργησε η Eurobank σε συνεργασία με τους κύριους εξαγωγικούς φορείς ΣΕΒΕ, ΠΣΕ, ΣΕΚ και τον ΣΕΒ, καθώς και με την ενεργό υποστήριξη πολλών διμερών επιμελητηρίων.
Μέσω της πύλης οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορηθούν για τις προδιαγραφές των προϊόντων που ζητούν οι ξένες αγορές, τις διαδικασίες και το κόστος εξαγωγής τους και να αναζητήσουν πελάτες, με τους οποίους μπορούν να κλείσουν συμφωνίες.
Επίσης μπορούν να προβληθούν σε διεθνείς πελάτες και συνεργάτες μέσω ηλεκτρονικών εκθέσεων (e-exhibitions), να συνδεθούν με τις μεγαλύτερες τοπικές και διεθνείς ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες για θέματα εξαγωγών και να έχουν πρόσβαση σε ολοκληρωμένες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, όπως σε ηλεκτρονικές δημοπρασίες (e-auctions) κ.λπ.
Επιπλέον, η υπηρεσία Ask the Experts, η οποία αποτελείται από μια ομάδα 12 εξειδικευμένων στελεχών και συνεργατών της τράπεζας, που έχει ήδη συγκροτηθεί, παρέχει, χωρίς κόστος για τους πελάτες, πληροφορίες και τεχνική υποστήριξη, διευκολύνοντας την έναρξη εξαγωγικής δραστηριότητας μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και επιλύοντας τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.
Χρήση των υπηρεσιών που προσφέρει το Exportgate.gr μπορεί να κάνει οποιαδήποτε επιχείρηση, χωρίς να είναι απαραίτητα πελάτης της τράπεζας, αρκεί να εγγραφεί στο site.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk