€239,9 δισ. η βοήθεια από ΕΕ – ΔΝΤ ως το 2016

Η Ελλάδα είναι απόλυτα εξαρτημένη από το πακέτο της βοήθειας των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, το οποίο θα ανέλθει ως το 2016 στο ύψος των 239,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει ποτέ σχεδιαστεί στον κόσμο προκειμένου να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία μιας αναπτυγμένης χώρας.

Η Ελλάδα είναι απόλυτα εξαρτημένη από το πακέτο της βοήθειας των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ, το οποίο θα ανέλθει ως το 2016 στο ύψος των 239,9 δισ. ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο διάσωσης που έχει ποτέ σχεδιαστεί στον κόσμο προκειμένου να αποτραπεί η άτακτη χρεοκοπία μιας αναπτυγμένης χώρας.
Και όπως τόνισε μιλώντας στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: «Αν δεν πάρουμε τις δόσεις κινδυνεύουμε με ασφυξία, αν διακοπεί η βοήθεια, τότε θα πεινάσουμε».
Υπό αυτές τις συνθήκες ο υπουργός Οικονομικών θα φέρει την ερχόμενη εβδομάδα (το αργότερο τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου) στη Βουλή δύο νομοσχέδια που θα συνοδεύουν τη συμφωνία με την τρόικα για το τρίτο κατά σειρά μνημόνιο, προκειμένου να ψηφιστούν και να απελευθερωθούν οι δόσεις, συνολικού ύψους 38,4 δισ. ευρώ, που έχουν παγώσει από την τρόικα.
1. Το πρώτο και κρίσιμο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα (prior actions) του νέου μνημονίου που πρέπει να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν προκειμένου να ξεπαγώσει η βοήθεια.
2. Το δεύτερο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει όλα τα δημοσιονομικά μέτρα και θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2013.
Οπως φαίνεται και στον πίνακα, μετά την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI) και τη συμφωνία του περασμένου Μαρτίου κατ’ ουσίαν πάγωσαν όλες οι δράσεις που έπρεπε να υλοποιηθούν για να καταβληθούν οι δόσεις που προβλέπονταν για το τρίτο τρίμηνο του 2012 ύψους 8,2 δισ. ευρώ και τα χρήματα για τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών που ανέρχονται σε 23 δισ. ευρώ (σύνολο 31,2 δισ. ευρώ).
Επίσης από την ψήφιση και εφαρμογή των μέτρων ως τον Δεκέμβριο εξαρτάται και η καταβολή της τελευταίας δόσης του έτους που ανέρχεται σε 7,2 δισ. ευρώ και θα διατεθεί στο μεγαλύτερο μέρος στην αποπληρωμή τόκων (όλα μαζί 38,4 δισ. ευρώ).
Είναι προφανές ότι «τα λεφτά είναι πολλά» για την Ελλάδα και χωρίς αυτά η χώρα ακόμη κι αν εξασφαλίσει το 2013 πρωτογενές πλεόνασμα (δηλαδή κάλυψη των δαπανών από τα τρέχοντα έσοδα) θα οδηγηθεί σε στάση πληρωμών στο εξωτερικό και μαθηματικά σε χειρότερη θέση από τη σημερινή.

Χρηματοδοτικό κενό
Μία άλλη παράμετρος είναι ότι ακόμη κι αν το Eurogroup εγκρίνει το ελληνικό πρόγραμμα και απελευθερώσει τις δόσεις – τα χρήματα που καταβάλλονται από τα κράτη-μέλη και το EFSF – θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργεί η αναθεώρηση του δεύτερου μνημονίου και η επιμήκυνση του προγράμματος προσαρμογής ως το 2016. Το κενό αυτό, δηλαδή η πρόσθετη χρηματοδότηση, υπολογίζεται σε 13 – 15 δισ. ευρώ.
Επιπρόσθετα θα απαιτηθεί να υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση της Ελλάδας από το χρέος που έχει συσσωρευτεί – παρά το πρώτο «κούρεμα» – ώστε να καταστεί βιώσιμο. Μόνο έτσι μπορεί να απελευθερωθεί το τμήμα της βοήθειας που καταβάλλει το ΔΝΤ. Οπως φαίνεται στον πίνακα, το μερίδιο του ΔΝΤ στο συνολικό πακέτο ανέρχεται σε 45,8 δισ. ευρώ, που επίσης είναι το μεγαλύτερο δάνειο που έχει καταβάλει ποτέ σε χώρα το Ταμείο.
Εγκυροι παρατηρητές δεν αποκλείουν να βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα εξέλιξη, σε μια νέα φάση, κατά την οποία το ΔΝΤ θα προτιμήσει να αποχωρήσει από την Ελλάδα και την εποπτεία του προγράμματος σταθεροποίησης να αναλάβουν εξ ολοκλήρου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ΕΚΤ, που είναι άλλωστε και οι κύριοι δανειστές της χώρας και του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.
Σε αυτή την περίπτωση έχουν ιδιαίτερη σημασία οι προτάσεις και ιδέες του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφανγκ Σόιμπλε για νέο καθεστώς αυξημένης επιτήρησης στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις για το χρέος
Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους στο τραπέζι έχει τεθεί σειρά προτάσεων περί επιμήκυνσης της αποπληρωμής μέρους των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και τα οποία λήγουν ως το 2016, μετακύλισης της αποπληρωμής του δανείου του πρώτου μνημονίου από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και μείωσης των επιτοκίων στα δάνεια που έχει λάβει η Ελλάδα από το πρώτο πακέτο στήριξης, αλλά τίποτε δεν είναι επίσημο.
Οι διαπραγματεύσεις προφανώς συνεχίζονται σε υψηλό πολιτικό επίπεδο.

«Μειώστε τα επιτόκια για την Ελλάδα»
Την ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής υποστηρίζει το IIF

Σε αυτή τη λεπτή φάση των διαπραγματεύσεων που θα συνεχιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και με το ΔΝΤ ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους το Διεθνές Ινστιτούτο Χρηματοοικονομικής (IIF) βρίσκεται στο πλάι της Ελλάδας, δεδομένου ότι υποστήριξε δημόσια αλλά και με τις εκθέσεις του την ανάγκη επιμήκυνσης του προγράμματος προσαρμογής ώστε να δοθεί χρόνος για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση.
Το IIF σημειώνει σε έκθεσή του ότι η επιμήκυνση δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση από την τρόικα.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του, η μείωση των επιτοκίων των δανείων που παρέχονται στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει στην εξοικονόμηση 18,5 δισ. ευρώ ως το 2015, ποσό που καλύπτει επαρκώς το κενό χρηματοδότησης που προκύπτει από τη διετή επέκταση του Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής της χώρας. Στην περίπτωση που μειωθούν τα επιτόκια και η ανακεφαλαίωση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας γίνει από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), τότε το ποσοστό του χρέους ως προς το ΑΕΠ θα πέσει στο 98% του ΑΕΠ ως το 2020.
Συνοψίζοντας, οι προτάσεις του IIF και με δεδομένη τη διετή επιμήκυνση του προγράμματος για την Ελλάδα περιλαμβάνουν τα εξής:
– Προετοιμασία σχεδίου σχετικά με τη μείωση των επιτοκίων της τρόικας ώστε να καλυφθεί το κενό από τη διετή επιμήκυνση.
– Αμεση οριστικοποίηση του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
– Αμεση αποπληρωμή των κρατικών οφειλών.
– Πρόβλεψη για (τη χορήγηση του) 50% των εσόδων από τις ιδιωτικοποιήσεις για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων
– Απορρόφηση των κεφαλαίων του ΕΣΠΑ, ύψους 10 δισ. ευρώ, προκειμένου να ανακοπεί η ύφεση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk