Τα σύγχρονα τέρατα της Ευρώπης

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Μπος ετοιμάζεται να δώσει συνέντευξη στη δημοσιογράφο και διάσημη τηλεπαρουσιάστρια Σίλβια Ουτζές την ώρα που οργιάζουν φήμες για ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που τον αφορά. Ρόλο πυροσβέστη αναλαμβάνει να παίξει ο υπεύθυνος Τύπου του πρωθυπουργού Κασέρες.

Ο πρωθυπουργός Βίκτορ Μπος ετοιμάζεται να δώσει συνέντευξη στη δημοσιογράφο και διάσημη τηλεπαρουσιάστρια Σίλβια Ουτζές την ώρα που οργιάζουν φήμες για ένα μεγάλο πολιτικό σκάνδαλο που τον αφορά. Ρόλο πυροσβέστη αναλαμβάνει να παίξει ο υπεύθυνος Τύπου του πρωθυπουργού Κασέρες. Τρία πρόσωπα – οι πλευρές ενός ιδιότυπου τριγώνου – κυριαρχούν στα «Παιχνίδια εξουσίας» του καταλανού συγγραφέα Πέρε Ριέρα που προτείνει η Κατερίνα Μαραγκού σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη στο θέατρο Αλμα.
Ενα σύγχρονο πολιτικο-κοινωνικό θρίλερ για τρεις που οδηγούν τους εαυτούς τους και αλλήλους στα άκρα. Η αλήθεια και η σκευωρία, η ηθική, η νομιμότητα και η δικαίωση μπλέκονται με πράγματα τόσο σύγχρονα και καθημερινά τα οποία φέρνουν στο προσκήνιο την πολιτική εξουσία, την εξουσία του Τύπου και τη σχέση τους με τον πολίτη και ψηφοφόρο.
«Οταν συνδιαλέγεσαι με αυτή τη θεματολογία τους τελευταίους μήνες», λέει η Νικαίτη Κοντούρη, «αρχίζεις να βλέπεις αλλιώς τα πράγματα, υπό άλλο πρίσμα. Σε διαπερνά αυτό το έργο με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Συνειδητοποίησα δε πως οτιδήποτε καινούργιο γράφεται στις ημέρες μας συνδέεται αυτόματα με την ευρωπαϊκή και κυρίως την ελληνική πραγματικότητα».
Η συνδιαλλαγή, η διαφθορά και η ακυβερνησία βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο και επί σκηνής καθώς οι μηχανισμοί του θεάτρου αποκαλύπτουν τελικά πράγματα τα οποία μέχρι πρότινος έμοιαζαν με φανταστικές εικασίες. «Οι άνθρωποι πωλούνται και αγοράζονται εύκολα σήμερα» προσθέτει η σκηνοθέτις. «Η συνείδησή τους είναι ελαστική, όπως και το σύστημα των αξιών».

Μεταξύ Στρος-Καν και Μπερλουσκόνι
Τοποθετημένο μέσα στον χώρο της Βουλής και συγκεκριμένα σε ένα στούντιο, το έργο υπόκειται σε μια σειρά προδιαγραφών. Αυστηροί γραμμικοί και γεωμετρικοί κανόνες το καθορίζουν, ενώ οι τόνοι του σκούρου πράσινου και του μαύρου σηματοδοτούν την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ ο χώρος περιβάλλεται από καθρέφτες. Σαν ορμητήριο και παρατηρητήριο μαζί, το σκηνικό γίνεται οικείο γιατί παραπέμπει στα «σύγχρονα τέρατα της εποχής, πολιτικούς κάπου ανάμεσα στον Στρος-Καν και στον Μπερλουσκόνι». Παράλληλα όμως είναι άνδρες που έχουν το χάρισμα να γίνονται αγαπητοί και οικείοι αφήνοντας ενίοτε να διαφανούν οι αδυναμίες τους.
«Ειλικρινά δεν ξέρω αν ο Ριέρα δανείστηκε τα πρόσωπα του έργου από πρόθεση ή τα διάλεξε από τα δεδομένα κέντρα εξουσίας, τον Τύπο και την πολιτική» εξηγεί η σκηνοθέτις. «Ούτε ξέρω αν θέλησε να στηλιτεύσει τη δική του χώρα, την Ισπανία. Για μένα που καλούμαι να το ερμηνεύσω πρόκειται για κάτι πολύ παραπάνω από ένα θέμα ηθικής τάξεως. Αυτό λειτουργεί ως αφορμή. Προσωπικά πιστεύω ότι είναι ένα πολιτικό θρίλερ, με ισχυρές συγκρούσεις, με πολλά ηχοχρώματα, πολλές αποχρώσεις στις συναλλαγές και στους εκβιασμούς. Και πρέπει να αφήνει μια ελπίδα στο τέλος… Είναι ένα αμφίσημο έργο, γι’ αυτό και η υπόθεση δεν κλείνει ουσιαστικά. Πρόκειται για ένα πολιτικό κείμενο που θέλει να δείξει τον αμοραλισμό των ανθρώπων. Δεν φθάνει όμως να διαπιστώνεις τον αμοραλισμό και την ατιμωρησία που συμβαίνουν σήμερα. Αξίζει πραγματικά να υπαινιχθείς κάτι πιο ελπιδοφόρο μέσα από την παράσταση».

Πολιτική και Τύπος εναντίον του πολίτη
Εκπρόσωπος του Τύπου, γυναίκα, δημοσιογράφος, επιτυχημένη τηλεπαρουσιάστρια, ισχυρή και φιλόδοξη: η Κατερίνα Μαραγκού την υποδύεται με πλήρη συνείδηση των όρων του παιχνιδιού, αν και αντιμετωπίζει το δίλημμα: να την καλύψει ή όχι; Και αν ναι, με ποιο αντάλλαγμα; «Ηταν μια πραγματικά συνειδητή επιλογή αυτό το έργο» επισημαίνει η ηθοποιός, η οποία ένιωσε την ανάγκη σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνάμε όλοι να δώσει με την παράστασή της ένα μήνυμα και κυρίως να επικοινωνήσει με τον σύγχρονο θεατή.
«Γράφτηκε για την Ευρώπη τού σήμερα και πιστεύω ότι οι θεατές θα βγουν πιο δυνατοί από αυτή την παράσταση. Εχει πολιτικό χαρακτήρα, κρύβει δύναμη, αγανάκτηση. Φέρνει στην επιφάνεια τη σύγκρουση πολιτικής και Τύπου, πολιτικής και πολίτη. Και ομολογώ ότι το έργο ταυτίζεται με όλο αυτό το αληθινό σκηνικό γύρω μας, με όλα αυτά που συμβαίνουν. Υπηρετεί το Δόγμα του Σοκ: αρχίζει με μια ψυχολογική εξόντωση της ηρωίδας ώστε να μην μπορέσει μετά να χειριστεί σωστά αυτό που είναι το καίριο ζήτημα, η τηλεοπτική συνέντευξη με τον πρωθυπουργό. Πέφτουν στο τραπέζι εκβιασμοί, αλλά ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που σηκώνουν ανάστημα».
Και καταλήγει: «Για μένα ήταν ένας τρόπος να εκτονώσω τις δικές μου διαπιστώσεις για όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και δεν τα συνειδητοποιούμε. Ομολογώ ότι πολλές φορές ξεχνώ τα όρια του ρόλου. Νιώθω τον θυμό και την αγανάκτηση που βιώνουμε όλοι σήμερα. Η εποχή είναι ιστορικά κρίσιμη».

Καταλανός και επιτυχημένος
Ο 38χρονος σήμερα Πέρε Ριέρα γεννήθηκε στο Κανέτ ντε Μαρ, κοντά στη Βαρκελώνη, και σπούδασε δραματουργία και θεατρική σκηνοθεσία στο Ινστιτούτο Θεάτρου της Βαρκελώνης, όπου σήμερα διδάσκει συνδυάζοντας τη διδασκαλία με τη θεατρική γραφή και τη συγγραφή τηλεοπτικών σεναρίων.
Εχει αρκετά θεατρικά έργα στο ενεργητικό του – «Μακριά απ’ το Νουούκ», «Οικία Καλόρες», «Ο παράγοντας Luxemburg» κ.ά. -, έχει βραβευθεί για τη δουλειά του, ενώ έχει γράψει και το εγχειρίδιο των παραστατικών τεχνών «Fem teatre» («Κάνουμε θέατρο»), που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις La Galera.
Τον Μάιο του 2013 ο Ριέρα θα σκηνοθετήσει το καινούργιο θεατρικό του με τίτλο «Βαρκελώνη», παραγγελία του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Καταλωνίας, όπου και θα παιχτεί, με πρωταγωνίστρια τη Σέρτζι Μπελμπέλ.
Οσον αφορά το ανέβασμα των «Παιχνιδιών εξουσίας» στο Αλμα, να θυμίσουμε ότι η Νικαίτη Κοντούρη συνεργάζεται εκ νέου με την Κατερίνα Μαραγκού, δεκαoκτώ χρόνια μετά την πρώτη της συνάντηση στο θέατρο Αθηνών για το «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τενεσί Ουίλιαμς (1994-95).

πότε & πού:
«Παιχνίδια εξουσίας», θέατρο Αλμα (Αγ. Κων/νου και Ακομινάτου 15-17, τηλ. 210 5220.100). Παραστάσεις: Τετάρτη, Κυριακή στις 19.00, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 21.00. Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 10 ευρώ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk