ΕΚΤ-Κομισιόν: Θετικά ισπανικά βήματα για την εξυγίανση των τραπεζών

Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της, αλλά χρειάζεται να κινηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένες τράπεζες, διαπιστώνουν η ΕΚΤ και η Κομισιόν, σε κοινή δήλωση που δημοσιοποίησαν την Παρασκευή

Η Ισπανία βρίσκεται σε καλό δρόμο για την εξυγίανση του τραπεζικού τομέα της, αλλά χρειάζεται να κινηθεί ακόμη πιο αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν σε ορισμένες τράπεζες, διαπιστώνουν η ΕΚΤ και η Κομισιόν, σε κοινή δήλωση που δημοσιοποίησαν την Παρασκευή.

Η έκθεση των επιθεωρητών συντάχθηκε στο πλαίσιο του μνημονίου κατανόησης (MoU) μεταξύ της Κομισιόν και της Ισπανίας, που προβλέπει την στήριξη της Μαδρίτης με 100 δισ. ευρώ, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Επιθεωρητές της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρέθηκαν στην Ισπανία από τις 15 έως τις 26 Οκτωβρίου, προκειμένου να ελέγξουν την πρόοδο στην μεταρρύθμιση του τραπεζικού τομέα.

«Γενικά, τα ευρήματα της επιθεώρησης δείχνουν ότι το πρόγραμμα είναι επιτυχημένο, η εφαρμογή του οποίου βρίσκεται σε καλό δρόμο» σημειώνουν οι επιθεωρητές της ΕΚΤ και της Κομισιόν.

Η Κομισιόν και η ΕΚΤ δήλωσαν ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Ισπανία για το σχεδιασμό και την λειτουργία της Εταιρίας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, δηλαδή της «κακής τράπεζας» που θα αναλάβει όλα τα περιουσιακά στοιχεία που εμπεριέχουν ρίσκο για τις τράπεζες. Η συμφωνία περιλαμβάνει το συνολικό μέγεθος της Εταιρίας, καθώς και τον τρόπο διοίκησή της.

«Αυτό, ως ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος, θα επιτρέψει στην Εταιρία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων να λειτουργήσει από την 1η Δεκεμβρίου» σημειώνεται στο κοινό ανακοινωθέν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk