Σ. Παπαθανασίου: «Λέμε ναι στη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, σε ύστερο χρόνο»

Την Παρασκευή 26/10/2012 ο Σ. Παπαθανασίου μίλησε στους Άρη Ραβανό και Αιμίλιο Περδικάρη (καθημερινά 11:00-12:00) για τη στάση της ΔΗΜΑΡ

Για τη στάση της ΔΗΜΑΡ{{{ moto }}}

Το ζήτημα των εργασιακών δεν είναι κάτι επιμέρους, αλλά δεν βρίσκουμε και κανένα λόγο να μην αποτελέσει στοιχείο επαναδιαπραγμάτευσης μέχρι την τελευταία στιγμή και μάλιστα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μπροστά στους ευρωπαϊκούς λαούς, που να ξέρουν ότι η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να ψηφίσει ένα δύσκολο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια προοπτική διαρκούς υποβάθμισης των όρων εργασίας και του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων της.

Είναι δεύτερης τάξης ερώτημα (το πώς θα παραμείνουμε στην κυβέρνηση αν τα καταψηφίσουμε). Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στην πολιτική διαπραγμάτευση.

Η συμφωνία για το PSI έγινε τον Οκτώβριο του 2011, στις 4 τα ξημερώματα. Έτσι γίνονται οι διαπραγματεύσεις, ας πάρουμε παράδειγμα από τους ξένους.

Λέμε «ναι» στη διαπραγμάτευση σε ύστερο χρόνο. Γιατί οι συσχετισμοί θα αλλάξουν στην Ευρώπη και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων σε όλη την Ευρώπη θα αναδείξουν το ζήτημα των εργασιακών και θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την Ελλάδα σε καλύτερο επίπεδο με τους εταίρους της. Γι’ αυτό λέμε: ας το αποσύρουν και ας αρχίσει η μεγάλη διαβούλευση.

Η κυβέρνηση μπορεί να αξιοποιήσει καλύτερα τη δυναμική που δημιουργεί αυτή η σταθερή αδιαπραγμάτευτη θέση της ΔΗΜΑΡ. Εμείς θέλουμε μια πολιτική συμφωνία για το μέλλον, άρα διαπραγμάτευση στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. {{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Για το ενδεχόμενο ψήφισης των μέτρων μετά το Eurogroup της Τετάρτης

Ας μη ψηφίσει η ελληνική Βουλή το πακέτο για τα εργασιακά, ας ψηφίσει τα υπόλοιπα και ας πάει στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών και ας κάνει διαβούλευση ο πρωθυπουργός, έχοντας στις αποσκευές του μια συμφωνία της χώρας για ένα δύσκολο και επαχθές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, αλλά απαραίτητο για να φτάσουμε στο μηδενικό έλλειμμα. Και ας διαπραγματευτεί μαζί με τη χρονική επιμήκυνση, μαζί με τη ρήτρα ισοδυνάμων, μαζί με το αναπτυξιακό πακέτο και την εξαίρεση των εργασιακών.

Βεβαίως θα μπορούσε να καθυστερήσει η ψήφιση μέχρι την Πέμπτη και να έχει συζητηθεί αυτό στο Eurogroup της Τετάρτης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Μυστικά και ψέματα Οι περισσότεροι θα περάσουν τις ημέρες και νύχτες των Χριστουγέννων στην Αθήνα με παρουσίες σε διακριτικά ιδιωτικά δείπνα αλλά... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk