Τουρκία: Η κυβέρνηση έχει στείλει στο κελί 61 δημοσιογράφους

Συστηματική εκστρατεία εκφοβισμού των μέσων ενημέρωσης πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση. Πρόσφατες εκθέσεις από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και την ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι υπάρχει σχέδιο παρενόχλησης συγκεκριμένων δημοσιογράφων καθώς και επίσημη πίεση σε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.

Συστηματική εκστρατεία εκφοβισμού των μέσων ενημέρωσης πραγματοποιεί η τουρκική κυβέρνηση. Πρόσφατες εκθέσεις από την Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν ότι υπάρχει σχέδιο παρενόχλησης συγκεκριμένων δημοσιογράφων καθώς και επίσημη πίεση σε ιδιοκτήτες μέσων ενημέρωσης.
Εξήντα ένας δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή στην Τουρκία. «Σχεδόν το 30% από αυτούς κατηγορείται για συμμετοχή σε συνωμοσίες κατά της κυβέρνησης ή σε παράνομες πολιτικές οργανώσεις. Το 70% είναι Κούρδοι που κατηγορούνται ότι υποθάλπουν την τρομοκρατία επειδή κάλυψαν δημοσιογραφικά τις απόψεις και τις δραστηριότητες των απαγορευμένων κομμάτων ΡΚΚ (Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν) και KCK (Ενωση Κοινοτήτων του Κουρδιστάν)», αναφέρει η CJP.
Τα συμπεράσματα της Επιτροπής για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αποτέλεσαν μέρος της ετήσιας έκθεσης προόδου για την διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.
«Τα αυξανόμενα περιστατικά παραβίασης της ελευθερίας του λόγου εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης συνεχίζει να περιορίζεται ακόμη περισσότερο στην πράξη. Η αυξανόμενη τάση να φυλακίζονται δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης τροφοδοτούν αυτές τις ανησυχίες», αναφέρει η Επιτροπή.

«Υψηλά ιστάμενοι της κυβέρνησης και του στρατού στρέφονται επανειλημμένως εναντίον του Τύπου και καταθέτουν μηνύσεις. Σε αρκετές περιπτώσεις, δημοσιογράφοι έχουν απολυθεί για άρθρα που επέκριναν ανοιχτά την κυβέρνηση».

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Εγκεμέν Μπαγίς απέρριψε την έκθεση της Επιτροπής λέγοντας ότι δεν αντικατοπτρίζει με ακρίβεια την κατάσταση στην Τουρκία.
Ο Καντρί Γκιουρσέλ, κορυφαίος αρθρογράφος και πρόεδρος της τουρκικής επιτροπής του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, που εδρεύει στη Βιέννη, είπε ότι τα μέσα ενημέρωσης στην Τουρκία δέχονται συνεχή πίεση να ακολουθούν την επίσημη γραμμή της κυβέρνησης.
«Περισσότερες από τις μισές εφημερίδες ελέγχονται άμεσα ή έμμεσα από φίλους της κυβέρνησης ή καπιταλιστές που την στηρίζουν. Οι άλλες μισές βρίσκονται σε κατάσταση ομηρίας», είπε ο Γκιουρσέλ μιλώντας στον βρετανικό «Guardian».

«Αυτό τις εμποδίζει από το να ασκούν ανεξάρτητη δημοσιογραφία. Για να είμαι ειλικρινής, η είδηση δεν αποτελεί το κυριότερο αντανακλαστικό αλλά η αυτολογοκρισία. Οταν φθάνει μια είδηση στην εφημερίδα, το πρώτο ερώτημα που τίθεται είναι «Αυτό το θέμα πλήττει τα συμφέροντα της κυβέρνησης;»».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk