Τις αμερικανικές εκλογές κρίνει πάντα η Φλόριντα

Με τους εκλέκτορές της να αυξάνονται στους 29 για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, δηλαδή στο 10,7% του συνολικού αριθμού των εκλεκτόρων, η Φλόριντα αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο ευμετάβλητη από τις αμερικανικές πολιτείες-κλειδιά

Με τους εκλέκτορές της να αυξάνονται στους 29 για τις προεδρικές εκλογές της 6ης Νοεμβρίου, δηλαδή στο 10,7% του συνολικού αριθμού των εκλεκτόρων, η Φλόριντα αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο ευμετάβλητη από τις αμερικανικές πολιτείες-κλειδιά. Στο παρελθόν, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι έχουν «κερδίσει» την πολιτεία από δύο φορές στις τελευταίες τέσσερις προεδρικές αναμετρήσεις, ενώ η τελευταία φορά που το ποσοστό της νίκης του ενός κόμματος επί του άλλου υπερέβη το 6% ήταν το 1988.
Για να παραμείνει στον προεδρικό θώκο ο Μπαράκ Ομπάμα, η Φλόριντα συνιστά εξαιρετικά κρίσιμη παράμετρο, όχι όμως και προαπαιτούμενο: αν κερδίσει σχεδόν σε όλες τις άλλες πολιτείες κλειδιά, πράγμα δύσκολο αλλά θεωρητικά όχι αδύνατον, έχει το περιθώριο να χάσει εκεί. Για τον Μιτ Ρόμνεϊ όμως δεν ισχύει το ίδιο: χωρίς την Φλόριντα θα πρέπει να κερδίσει κάθε πολιτεία που κλίνει προς τους Ρεπουμπλικάνους, συν την Βιρτζίνια, την Άιοβα, το Οχάιο, το Κολοράντο, τη Νεβάδα και του Νιου Χάμσιρ – και να κερδίσει και άλλους δύο εκλέκτορες.
Ο Ρεπουμπλικάνος Ρόμνεϊ φαίνεται να έχει με το μέρος του την οικονομία της Φλόριντα. Το ποσοστό ανεργίας της πολιτείας για τον Ιούλιο ήταν 8,8%, λίγο υψηλότερο από τον εθνικό μέσο όρο. Η συνεχώς μειούμενη ροή συνταξιούχων στην ηλιόλουστη πολιτεία έχει ρίξει στα τάρταρα τον κατασκευαστικό κλάδο, ο οποίος προβλέπεται να ξαναρχίσει να ανακάμπτει, αλλά ακόμη δεν έχει συνέλθει από την ύφεση.
Ο Δημοκρατικός Ομπάμα διαθέτει 77 προεκλογικά γραφεία σε σχέση με τα 47 του Ρόμνεϊ στην Φλόριντα, όμως ενδέχεται να πάρει με το μέρος του τις πολυάριθμες μειονότητες της Φλόριντα και να ευνοηθεί και από τη δημογραφική σύσταση των ψηφοφόρων. Από τους 11.636.680 ψηφοφόρους, το 53% είναι γυναίκες και ο Ομπάμα προηγείται με 9% έναντι του Ρόμνεΐ στον γυναικείο πληθυσμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα ουσιαστικά δεν αφορούν το σύνολο της πολιτείας. Πολλές κομητείες της Φλόριντα είναι παραδοσιακά σταθερές στις πεποιθήσεις τους και στον τρόπο με τον οποίο ψηφίζουν κι έτσι στην πραγματικότητα λίγες κομητείες στο κέντρο της μεγάλης πολιτείας κρίνουν τελικά το συνολικό αποτέλεσμα. Δεν είναι λοιπόν καθόλου τυχαίο που οι Ρεπουμπλικάνοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν το συνέδριό τους στην χτυπημένη από τους τυφώνες Τάμπα και μάλιστα σε εποχή τυφώνων, όπως δεν αποτελεί και σύμπτωση τα κεντρικά της προεκλογικής εκστρατείας του Ομπάμα στην Φλόριντα βρίσκονται ομοίως στην Τάμπα.
Ανάμεσα στο 2004, όταν ο Τζορτζ Μπους κέρδισε την Φλόριντα με 5%, και το 2008 όταν την κέρδισε ο Ομπάμα με 3%, μόνο τέσσερις από τις 67 κομητείες της Φλόριντα άλλαξαν από Ρεπουμπλικανικές σε Δημοκρατικές.
Σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αυτή τη στιγμή ο Ρεπουμπλικάνος Μιτ Ρόμνεϊ φαίνεται να προηγείται του Δημοκρατικού νυν προέδρου Μπαράκ Ομπάμα με 49% έναντι 48% (Washington Post-ABC tracking poll), συνεχίζει όμως να υπάρχει ένα 3-4% αναποφάσιστων ψηφοφόρων – αυτοί οι τελευταίοι θα κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk