Ελεύθερη πτώση στη δημοτικότητα του Ολάντ

Την ελεύθερη πτώση στη δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της Γαλλίας επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinion Way για την εφημερίδα Le Figaro. Μόλις το ένα τρίτο μεταξύ των ερωτηθέντων εκφράζει ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που οι Γάλλοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατάσταση της οικονομίας

Την ελεύθερη πτώση στη δημοτικότητα του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της σοσιαλιστικής διακυβέρνησης της Γαλλίας επιβεβαιώνει νέα δημοσκόπηση του ινστιτούτου Opinion Way για την εφημερίδα Le Figaro. Μόλις το ένα τρίτο μεταξύ των ερωτηθέντων εκφράζει ικανοποίηση για τους χειρισμούς του Φρανσουά Ολάντ, τη στιγμή που οι Γάλλοι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την κατάσταση της οικονομίας.

Βάσει της δημοσκόπησης, το 36% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι είναι «ικανοποιημένο» με τον Ολάντ -είναι και το χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το υψηλό ποσοστό των ανέργων. Ποσοστό 64% δήλωσε «δυσαρεστημένο» με τα πεπραγμένα του Ολάντ στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ τελευταία φθίνει με σταθερό ρυθμό, την ώρα που οι Γάλλοι ανησυχούν ολοένα περισσότερο με την κατάσταση της εθνικής οικονομίας, το ΑΕΠ της οποίας φθάνει τα 2 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Τον Σεπτέμβριο, υπήρχε 50% θετικών κρίσεων για τον Φρανσουά Ολάντ, που μετατράπηκε σε 41% τις πρώτες μέρες του Οκτωβρίου. Αμέσως μετά την εκλογή του στο ύπατο αξίωμα, η δημοφιλία του έφτασε στο ποσοστό του 55%.

Οι Γάλλοι διαμαρτύρονται για την αύξηση των φόρων και για την υψηλή ανεργία, όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση, και το 47% των ερωτηθέντων κρίνουν ότι «το τελευταίο εξάμηνο, επιδεινώθηκαν οι όροι στην καθημερινή ζωή τους».

Εν τω μεταξύ, η γαλλική κυβέρνηση προχωρεί με την εξοικονόμηση 30 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού.

Θα αυξηθεί η φορολογία των επιχειρήσεων, ο ΦΠΑ, αλλά και θα φορολογηθούν αυστηρότερα τα υψηλότερα εισοδήματα των φυσικών προσώπων. Το δημοσιονομικό έλλειμμα θα συρρικνωθεί κατά την κυβέρνηση της Γαλλίας και μέσω της συρρίκνωσης κοινωνικού χαρακτήρα δαπανών για την «οικονομική χρήση 2013».

Ανησυχία προκαλεί, στο μεταξύ, στο οικονομικό επιτελείο το γεγονός ότι η ανάπτυξη είναι μηδενική κατά το τελευταίο 9μηνο, μαζί με το ότι το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο ζενίθ της 13ετίας.

Ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι η τάση στην αγορά εργασίας πιθανότατα θα αντιστραφεί «περί τα τέλη του 2013» -δήλωση που συσχετίστηκε με την φθίνουσα πορεία του ποσοστού δημοτικότητάς του.

Η δημοσκόπηση του Figaro διενεργήθηκε σε δείγμα 1.002 Γάλλων το διήμερο 24-25 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk