Εργα υλοποίησης τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων

Εργα υλοποίησης τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική εντάχθηκαν σήμερα στο νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ.

Εργα υλοποίησης τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική εντάχθηκαν την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στον νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ.

Οι μονάδες θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνων απορριμμάτων ετησίως και οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι η ολοκλήρωση τους σε ορίζοντα 14 μηνών, δηλαδή έως το τέλος του 2013.

Σύμφωνα με την απόφαση της Διυπουργικής, που συνεδρίασε υπό τον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, οι ιδιωτικοί φορείς που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία των τεσσάρων μονάδων.

Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Ανάπτυξης, στη φάση της λειτουργίας θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1.200 κατά την κατασκευή.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το Δημόσιο διατηρεί τον ισχυρό εποπτικό του ρόλο επί του έργου, ενώ παράλληλα αξιοποιείται η εμπειρία και τεχνογνωσία που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα.

Υπενθυμίζεται ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υλοποιούνται ήδη άλλα έξι έργα διαχείρισης απορριμμάτων σε:

– Δυτική Μακεδονία: έχει ολοκληρωθεί η προεπιλογή των υποψηφίων, αναμένεται η υποβολή προσφορών ως το τέλος του 2012.

– Πελοπόννησο: ολοκληρώθηκε επίσης η προεπιλογή και είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου μετά την απόρριψη των προσφύγων που είχαν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

– Ηλεία, Σέρρες, Αιτωλοακαρνανία: ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των διαγωνισμών και εκκρεμεί η έκδοση αποφάσεων από το ΣτΕ επί των προσφυγών που είχαν υποβληθεί.

– Αχαΐα: αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πατρών και προετοιμάζεται η πρώτη φάση του διαγωνισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk