Οι γυναίκες που καταναλώνουν καθημερινά αναψυκτικά με ζάχαρη αντιμετωπίζουν 83% περισσότερες πιθανότητες να υποστούν ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σύμφωνα με νέα μεγάλη μελέτη. Παραδόξως οι επιπτώσεις δεν φαίνονται να είναι ίδιες στους άνδρες, στους οποίους ο κίνδυνος εμφανίζεται ελάχιστα αυξημένος.

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν από ιάπωνες επιστήμονες, υποστηρίζουν σε έναν βαθμό μελέτη αμερικανών ερευνητών που είχε δημοσιευθεί πριν από μερικούς μήνες και είχε συνδέσει την κατανάλωση τόσο ζαχαρούχων όσο και light αναψυκτικών με τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων και στα δυο φύλα.

Αμεση σύνδεση

Πολλές μελέτες έχουν συνδέσει την αυξανόμενη τάση κατανάλωσης αναψυκτικών στον ανεπτυγμένο κόσμο με την εμφάνιση ισχαιμικών επεισοδίων. Στις περισσότερες όμως η σύνδεση αυτή έχει γίνει με έμμεσο τρόπο, μέσω της αύξησης του κινδύνου παχυσαρκίας ή διαβήτη τύπου 2, καταστάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό.

Η νέα ερευνητική εργασία είναι από τις λίγες που εξέτασαν την ακριβή σχέση της κατανάλωσης αναψυκτικών με την συχνότητα εμφάνισης θρόμβων στο αίμα. Οι θρόμβοι αίματος, όταν φθάνουν στον εγκέφαλο και αποφράσσουν κάποια αρτηρία του διακόπτοντας την τροφοδοσία του οργάνου με αίμα, προκαλούν τα λεγόμενα ισχαιμικά επεισόδια, τα οποία αντιστοιχούν στο 85% των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η άλλη, πιο σπάνια μορφή, η οποία πλήττει το 5% των ασθενών, είναι τα λεγόμενα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια τα οποία οφείλονται σε αιμορραγία που προκαλείται από τη δάρρηξη κάποιου αιμοφόρου αγγείου του εγκεφάλου.

Μεγάλη και μακροπρόθεσμη μελέτη

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οσάκα με εικεφαλής τον Σοϊτσίρο Τσουγκάνε παρακολούθησαν περίπου 40.000 Ιάπωνες, άνδρες και γυναίκες ηλικίας 40 ως 59 ετών επί 18 χρόνια, καταγράφοντας τις διατροφικές συνήθειές τους, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης αναψυκτικών.

Στην περίοδο που διήρκεσε η μελέτη σχεδόν 2.000 από τους εθελοντές υπέστησαν εγκεφαλικό επεισόδιο. Η ανάλυση των δεδομένων που αφορούσαν τη συγκεκριμένη κατηγορία εθελοντών έδειξε ότι οι γυναίκες που έπιναν κάθε μέρα ένα ζαχαρούχο αναψυκτικό είχαν 83% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν ισχαιμικό επεισόδιο από εκείνες που έπιναν σπάνια ή δεν έπιναν ποτέ αναψυκτικά.

Στη σχετική δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αύξηση των εγκεφαλικών επεισοδίων στους άνδρες που κατανάλωναν καθημερινά αναψυκτικά ήταν ελάχιστη και δεν κρίνεται σημαντική. Επίσης τονίζουν ότι δεν διαπίστωσαν σχέση της κατανάλωσης αναψυκτικών με τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια ή τις καρδιοπάθειες.