Για όσους φοβούνται τις βελόνες η επιστήμη ετοιμάζει ένα ανέλπιστο δώρο: εμβόλια που θα λιώνουν στη γλώσσα όπως τα λεπτά φιλμ που χρησιμοποιούνται σήμερα για να δίνουν δροσερή αναπνοή και θα επιτελούν γρήγορα το έργο τους καταργώντας την ανάγκη τσιμπήματος.

Η νέα μέθοδος αναπτύχθηκε από ερευνητές του Κολεγίου Royal Holloway στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και αφορά τη χορήγηση πολλών και διαφορετικών εμβολίων όπως της γρίπης, του τετάνου και της φυματίωσης μέσω ενός υδατοδιαλυτού φιλμ που τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα.

«Καλά» βακτήρια ως… οχήματα μεταφοράς

Η τεχνική αναπτύχθηκε όταν οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν «καλά» βακτήρια ως «οχήματα μεταφοράς» των διαφορετικών εμβολίων στον οργανισμό.

Ο καθηγητής Σάιμον Κάτινγκ από το Royal Holloway εξήγησε ότι «αντί να χρησιμοποιούμε βελόνες μπορούμε να αναπτύξουμε εμβόλια βασισμένα σε σπόρια βακίλων τα οποία θα χορηγούνται σε μορφή ρινικού σπρέι ή υγρού ή κάψουλας. Εναλλακτικά τα εμβόλια θα μπορούν να χορηγούνται μέσω ενός μικρού υδατοδιαλυτού φιλμ που θα τοποθετείται κάτω από τη γλώσσα».

Ο καθηγητής προσέθεσε ότι τα σπόρια των βακίλων είναι πολύ σταθερά και έτσι τα εμβόλια που θα βασίζονται σε αυτά δεν θα χρειάζεται να ψύχονται για να αποθηκευθούν, γεγονός που καταργεί άλλη μια δυσκολία με την οποία συνδέονται τα υπάρχοντα εμβόλια. Όπως προέκυψε από πειράματα, τα σπόρια αποτελούν πολύ καλούς μεταφορείς των αντιγόνων τα οποία προκαλούν απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της παραγωγής αντισωμάτων εναντίον τους προστατεύοντας τον οργανισμό.

Ένα στα 10 άτομα φοβάται τις βελόνες

Η νέα εξέλιξη θεωρείται άκρως σημαντική καθώς ένα στα δέκα άτομα εμφανίζει παθολογικό φόβο για τις βελόνες με αποτέλεσμα να αποφεύγει τους εμβολιασμούς που είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Εκτός του ότι τα… υπογλώσσια εμβόλια σώζουν από την ταλαιπωρία του τσιμπήματος είναι και ασφαλέστερα στη χορήγηση, κυρίως σε χώρες όπου έχουν δυναμική παρουσία μεταδιδόμενες ασθένειες όπως το AIDS. Δυο άλλα σημαντικά πλεονεκτήματα της νέας γενιάς εμβολίων είναι ότι θα είναι φθηνά και δεν θα απαιτούν ιδιαίτερο τρόπο αποθήκευσης.

Ο καθηγητής Κάτινγκ και η ομάδα του έχουν ήδη διεξαγάγει δοκιμές με τα νέα εμβόλια προκειμένου να ανακαλύψουν την αποτελεσματικότητά τους ενάντια σε διαφορετικές νόσους όπως η γρίπη και η φυματίωση. Αυτή τη στιγμή οι ερευνητές εξετάζουν κατά πόσον ένα εμβόλιο που λαμβάνεται από το στόμα θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό ενάντια στο βακτήριο Clostridium difficile (ένα ευρέως διαδεδομένο βακτήριο το οποίο διαταράσσει την ισορροπία των «καλών» βακτηρίων στο πεπτικό σύστημα, προκαλώντας συχνά διάρροιες, κυρίως σε άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτικά και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φλεγμονή του παχέος εντέρου).

Και για το C.difficile

Ο δρ Κάτινγκ τόνισε ότι σήμερα δεν υπάρχει εμβόλιο ενάντια στο C. Difficile το οποίο «πλήττει» συχνά νοσοκομειακούς ασθενείς και είναι υπαίτιο για πλήθος λοιμώξεων και θανάτων, κυρίως σε ηλικιωμένα άτομα. «Παρότι διαφορετικές προσεγγίσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε φάση κλινικών δοκιμών για την αντιμετώπιση του C.difficile, καμία δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προσφέρει πλήρη προστασία και έτσι αναζητούνται νέες αποτελεσματικότερες λύσεις. Τα εμβόλια που θα βασίζονται σε βακίλους έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις άλλες μεθόδους με κυριότερο ότι η από του στόματος χορήγησή τους μπορεί να προκαλέσει πιο συγκεκριμένη ανοσολογική απόκριση στο γαστρεντερικό σωλήνα εξολοθρεύοντας το βακτήριο».