Πορτογαλία: Εγκριση για την εκταμίευση της δόσης 1,5 δισ. ευρώ

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε την Τετάρτη την εκταμίευση 1.5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Πορτογαλία, μετά την πέμπτη αναθεώρηση της απόδοσης της χώρας. Το ΔΝΤ προειδοποίησε ωστόσο ότι η Πορτογαλία πρέπει να λάβει παραπάνω μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομικής της κατάσταση.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ενέκρινε την Τετάρτη την εκταμίευση 1.5 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Πορτογαλία, μετά την πέμπτη αναθεώρηση της απόδοσης της χώρας.

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ωστόσο ότι η Πορτογαλία πρέπει να λάβει παραπάνω μέτρα προκειμένου να βελτιώσει την οικονομικής της κατάσταση.

Σε ανακοίνωσή του το ΔΝΤ αναφέρει ότι η Πορτογαλία έχει κάνει «σημαντικές προσπάθειες» αλλά όπως άφησε να εννοηθεί ότι δήλωσε η αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του Ταμείου, Νεμάτ Σαφίκ, η ασθενέστερη εξωτερική προοπτική και η αύξηση της ανεργίας, έχουν αυξήσει τους κινδύνους για την επίτευξη των στόχων της χώρας.

«Επιπρόσθετες προσπάθειες είναι αναγκαίες, με την υποστήριξη των εταίρων της ευρωζώνης, ώστε να προωθηθεί περαιτέρω η δημοσιονομική εξυγίανση και να ενισχυθεί μακροπρόθεσμα η ανάπτυξη», δήλωσε η Σαφίκ. «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι ζωτικής σημασίας προειμένου να στηριχθεί μια ισχυρή δημοσιονομική εξυγίανση».

Οι προσπάθειες αυτές περιλαμβάνουν την πλήρη εφαρμογή των κανόνων δέσμευσης των δαπανών, την παρακολούθηση της φορολογικής διοίκησης και τη διαχείριση των οικονομικών του δημοσίου, ανέφερε η επιτροπή.

Το τριετές πρόγραμμα του ΔΝΤ υποστηρίζεται από μια ρύθμιση 28.2 δισεκατομμυρίων ευρώ, η οποία ονομάζεται Διευρυμένη Χρηματοδοτική Διευκόλυνση (EFF). Οι εκταμιεύσεις που έχουν γίνει προς την Πορτογαλία μέχρι στιγμής ανέρχονται στα 21.8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της εκταμίευσης, το διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ ψήφισε επίσημα να χαλαρώσει τους στόχους για το έλλειμμα της Πορτογαλίας για το 2012 και 2013. Η τρόικα, η οποία απαρτίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, συμφώνησε πριν από λίγες εβδομάδες να δώσει περισσότερο χρόνο στη Λισαβόνα ώστε να φτάσει τους στόχους.

Το διοικητικό συμβούλιο δήλωσε επίσης ότι ενέκρινε ένα αίτημα της Πορτογαλίας για συγκεκριμένες απαλλαγές σύμφωνα με τα κριτήρια απόδοσης του Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk