Τις ανέσεις ενός έξυπνου τηλεφώνου (smartphone) θα μπορούν πλέον να απολαμβάνουν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης, χάρη σε μια νέα συσκευή ονόματι Ray.

Η πολυδιάστατη συσκευή διαθέτει λειτουργικό android – με επεξεργαστή της Qualcomm’s Snapdragon – και ειδικά σχεδιασμένο «περιβάλλον» για τον χρήστη, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ανθρώπων με προβλήματα όρασης.

Το Ray χρησιμοποιεί, μεταξύ άλλων, οθόνη αφής με ειδικούς αισθητήρες, μετατροπέα κειμένου σε ομιλία καθώς και ηχητικές πληροφορίες για να υποστηρίξει τηλεφωνικές κλήσεις, αποστολή – λήψη γραπτών μηνυμάτων και e-mails όπως επίσης και κοινωνική δικτύωση.

Οι κατασκευαστές του Ray φιλοδοξούν το έξυπνο τηλέφωνο να αντικαταστήσει τις συσκευές ηχητικής ανάγνωσης βιβλίων, τα εργαλεία πλοήγησης που στηρίζονται στη γραφή Μπράιγ καθώς και τα MP3 players που ενεργοποιούνται με τη φωνή.

Προς το παρόν το Ray βρίσκεται σε στάδιο δοκιμών στο Ισραήλ.

Οι χρήστες τεστάρουν τις δυνατότητες της συσκευής «κατεβάζοντας» ηχητικά βιβλία και περιοδικά από την Κεντρική Βιβλιοθήκη για Τυφλούς και Ατομα με Προβλήματα Ορασης του Ισραήλ.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 285 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, εκ των οποίων οι 39 εκατομμύρια είναι τυφλοί.