Πανεπιστήμιο Θράκης: Η ηλεκτρονική» ψήφος… μπλόκαρε την εκλογή

Τεχνικό πρόβλημα με την διαδικασία εκλογής των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διαπιστώθηκε σήμερα. Το σύστημα της «ηλεκτρονικής» ψήφου που εφαρμόσθηκε για την ψηφοφορία, είχε «ανοίξει» αρκετές ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, όπως κατήγγειλαν καθηγητές, με αποτέλεσμα κάποιοι εκλέκτορες να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς εισόδου νωρίτερα

Τεχνικό πρόβλημα με την διαδικασία εκλογής των μελών του Συμβουλίου Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης διαπιστώθηκε σήμερα. Το σύστημα της «ηλεκτρονικής» ψήφου που εφαρμόσθηκε για την ψηφοφορία, είχε «ανοίξει» αρκετές ώρες πριν την έναρξη της διαδικασίας, όπως κατήγγειλαν καθηγητές, με αποτέλεσμα κάποιοι εκλέκτορες να χρησιμοποιήσουν τους κωδικούς εισόδου νωρίτερα.


Για το θέμα αυτό το αρμόδιο Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας που χειρίζεται το σύστημα «Ζευς» στο οποίο βασίζεται η διαδικασία της «ηλεκτρονικής» ψήφου ανακοίνωσε τα εξής:

-Το πρωί της 24ης Οκτωβρίου διαπιστώθηκε ότι ορισμένοι εκλέκτορες είχαν ψηφίσει πριν από την επίσημη ώρα εκκίνησης της ψηφοφορίας, η οποία είχε οριστεί για τις 09:00 από την αρμόδια για τις εκλογικές διαδικασίες Εφορευτική Επιτροπή. Γι’ αυτό και η διαδικασία διεκόπη και μετατέθηκε σε ημερομηνία που θα οριστεί από τα αρμόδια όργανα του ΔΠΘ.

– Αυτό συνέβη γιατί κατά την ανάπτυξη της εφαρμογής για τη διαδικασία εκλογής στο ΔΠΘ, σφάλμα λογισμικού επέτρεψε τη δυνατότητα ψηφοφορίας προ της ορισθείσης ώρας.
– Αυτό το περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ουσιαστική ακεραιότητα και το απόρρητο της ψηφοφορίας, καθώς τηρήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διασφαλίσεις.
-Το σφάλμα του λογισμικού εντοπίστηκε και διορθώθηκε την ίδια στιγμή που διαπιστώθηκε, ώστε το σύστημα Ζεύς να μπορεί να χρησιμοποιηθεί άμεσα και με ασφάλεια, από όσα Ιδρύματα επιλέγουν την ηλεκτρονική μέθοδο ψηφοφορίας.

Το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) διαβεβαιώνει την ακαδημαϊκή κοινότητα ότι το ως άνω περιστατικό δεν έχει καμία σχέση με την ασφάλεια και το απόρρητο της ψηφοφορίας. «Έχουν ληφθεί όλα τα πρόσφορα μέτρα ώστε η διαδικασία να εκτελείται με την εποπτεία της εκάστοτε εφορευτικής επιτροπής, με υψηλό επίπεδο διαφάνειας και με στόχο τη διασφάλιση της δυνατότητας των εκλεκτόρων στην ελεύθερη και ακώλυτη έκφραση της εκλογικής τους προτίμησης», καταλήγει σχετική ανακοίνωσή του.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk